220 pregleda
Sandra Vukov u rubrici Društvo od Sandra Vukov (19.6k bodova)
promjena rubrike od Znatko

Koje bi znanstveno otkriće preko noći promijenilo tijek čovječanstva kad bi bilo otkriveno?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

4 odgovor(a)

+9 glasa
Darko Međimurec od Darko Međimurec (31.0k bodova)
odabran od Sandra Vukov
 
Najbolji odgovor
Držim da je povijest pokazala da su se znanstvena otkrića dijelila na ona manja i ona veća. No, ono što im je zajedno je da su povezana. Više manjih, pa i sva neka prethodna veća vodila su novim i većim znanstvenim otkrićima koja su bila zasnovana na svim prethodnima - bilo malim, bilo velikima. Važnost svakog sljedećeg otkrića je da je znanstveniku dostupna informacija o svim prethodnim otkrićima. Naravno, tada je pismo, papir bio teže dostupan nego danas (kao sredstvo razmjene informacija o prethodnim otkrićima). Nova znanstvena otkrića, koja su mijenjala tijek čovječanstva, su se zato sporije pronalazila.

Danas, kada imamo internet, živimo u svijetu koji je svakodnevno pun malih i velikih znanstvenih otkrića, te koja svako malo mijenjaju tijek čovječanstva. Nije svatko otkriće toliko značajno da možemo uperiti prstom u njega i reći - e baš ovo je najznačajnije, već su ti pomaci tijeka čovječanstva zbog novih znanstvenih otkrića događaju svakodnevno, malo po malo, korak po korak, zaokret po zaokret i spontano nam mijenjaju tijek života kojim bi inače čovječanstvo kročilo da njih nije bilo.
+7 glasa
Matija Kranjčić od Matija Kranjčić (20.2k bodova)
Kada bismo mogli imitirati Sunce, tj. kada bismo mogli proizvesti kontroliranu nuklearnu fuziju, mogli bismo imati relativno čist i golem izvor energije – to bi riješilo naše velike sadašnje i buduće potrebe za energijom. Osim toga, značajno manje bismo zagađivali okoliš. Nuklearna fuzija je „proces spajanja lakih atomskih jezgra u teže pri kojem se zbog gubitka mase oslobađa golema količina energije“ (enciklopedija.hr, fuzija).
+6 glasa
Ružica Perić od Ružica Perić (16.9k bodova)

S obzirom koliko je današnje društvo veliko i napredno, mislim da ne postoji samo jedno otkriće koje bi nas sve kolektivno moglo podjednako impresionirati, ali mislim da bi nas sve najviše zanimalo znanstveno otkriće na području medicine. Koliko god današnji čovjek živi duže i koliko god da je otporniji od svojih predaka, i dalje postoje određene bolesti kojima nismo uspjeli naći lijeka kao što je to npr. rak, Alzheimerova bolest ili neka druga bolest od koje današnji čovjek može oboljeti. Stoga, smatram da bih neki lijek ili terapija za bolest koju smatramo neizlječivom bila od velikog značaja, pogotovo za one ljude koje od takvih bolesti već boluju.

+3 glasa
Marin Duganđija od Marin Duganđija (9.4k bodova)
Definitivno bi to bila spoznaja da dokažemo znanstvenim putem da - živimo u simulaciji. Da je sve oko nas umjetno stvoren svemir, kojim možda upravljaju neka druga bića, da sve što jesmo, što vidimo, osjetimo, ... da su to sve pixeli velike prostorne 3D simulacije. Da su ti pixeli samo prenositelji informacije o npr. boji ili temperaturi. Svaki atom u prostoru možemo zamisliti kao pixel u prostoru. Dakle nije 2D ekran već 3D ekran - prostor koji nas okružuje pa i cijeli svemir.

Takva spoznaja bi definitivno promijenila tijek povijesti čovječanstva. Tu sam napisao više o tome: https://znatko.com/11627/zivimo-li-u-simulaciji

Slična pitanja

5 odgovora
Sandra Vukov 17.11.2020. pitanje u rubrici Financije od Sandra Vukov (19.6k bodova)
8 odgovora
Christina Khouri 29.11.2020. pitanje u rubrici Osobni razvoj od Christina Khouri (286 bodova)
3 odgovora
5 odgovora
1 odgovor
Robert Mali 20.04.2016. pitanje u rubrici Društvo od Robert Mali (7.0k bodova)
Znatko medijski pokriva
MONEY MOTION 2023
Udruga eCommerce Hrvatska

Zagreb, 28.03.2023.
PRIJAVE
Znatko medijski pokriva
WINE EnoGASTRO Vip Event 2023

Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike
Znatko medijski pokriva

WEEKEND FOOD FESTIVAL 2023

WEEKEND FOOD FESTIVAL 2023

Najbolja gastronomija, hrana i catering

Rovinj, 14. - 16. 4. 2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

FUTURE TENSE 2023

FUTURE TENSE 2023

Poslovna konferencija orijentirana budućnosti

Zagreb, 10. i 11. 5. 2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Superprodavač 2023

Superprodavač 2023

Kako prodavati kupcima budućnosti?

Zagreb, 19. i 20.10.2023.
ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

10.6k pitanja

16.8k odgovora

4.2k komentara

1.3k korisnika

...