Lovro Gorup u rubrici Djeca i roditeljstvo od
Što je socijalni smiješak? Kada se javlja?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+3 glasa
Nikolina Šrajbek od
odabran od Lovro Gorup
 
Najbolji odgovor
Refleksni osmijeh djeteta nestaje krajem drugog mjeseca, a od socijalnog se razlikuje po kratkoći trajanja, uz druge popratne ekspresije. Tako se socijalni smiješak javlja otprilike krajem 3. mjeseca razvoja, a ciljano je i direktno upućen osobi koju dijete gleda kao reakcija na ugodan poticaj. Socijalnim smiješkom dijete pokazuje i izražava što mu se sviđa, a što ne. Dijete na taj način reagira i komunicira s okolinom.

Izražavanje socijalnog smiješka važno je jer ukazuje da dijete prepoznaje roditelja te vidi zaštitu i ljubav u njemu. Smiješenjem će dijete modelirati osobu i napredovati u svojem emocionalnom stanju.
+2 glasa
Mihaela Blažeka od
Radi se o prekretnici u razvoju djeteta, o njegovom prvom osmjehu. Važnost toga je u tome što je to svojevrsni početak komunikacije između roditelja i djeteta te se može reći da kod djeteta počinje vrlo važan proces samospoznaje, spoznavanja samog sebe. Socijalni smiješak spada pod djetetov socijalni i emocionalni razvoj te je jedan od ključnih sastavnica razvoja djeteta. Taj osmijeh javlja se otprilike u razdoblju od 6 do 8 tjedana.
+2 glasa
Augustina Kolak od
prikazano od Znatko
Društveni osmijeh nije spontani osmijeh koji se dogodi bebi tek nekoliko trenutaka ili sati nakon što je rođena. Socijalni smijeh je obostran, što znači da se beba smiješi kao odgovor na tuđi osmijeh. To je znak da sazrijeva nekoliko različitih dijelova mozga. Društevni osmijeh pojačava povezivanje, jer je to jedan od prvih oblika komunikacije između roditelja i djeteta. Ako na djetetovom licu ne primjetite društveni osmijeh do tri mjeseca, to prenesite pedijatru, rijetko, ali ponekad, to može signalizirati problem s očima ili poremećaj vezanosti.

 

Izvor: https://edition.cnn.com/2007/HEALTH/parenting/06/07/par.baby.milestones/#:~:text=A%20social%20smile%20is%20reciprocal,his%20own%20smile%20in%20return.

Slična pitanja

1 odgovor 284 👀
4 odgovora 523 👀
1 odgovor 258 👀
2 odgovora 962 👀
1 odgovor 940 👀
1 odgovor 310 👀
2 odgovora 184 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.0k pitanja

22.7k odgovora

8.6k komentara

1.6k korisnika

...