301 pregleda
Margareta Jurisi u rubrici Djeca i roditeljstvo od Margareta Jurisi
Kada govorimo o dobi djeteta koje kreće u školu, koje je doba prerano za školu? Neki tvrde da je 6 godina prerano za školu.

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+7 glasa
Karla Jurišić od Karla Jurišić

Realno vrijeme za kretanje djeteta u školu je 7 godina. Ako je dijete između 6 i 7 godine, ne bih stvarala problem oko toga, nego bi procijenila po djetetu i njegovim intelektualnim sposobnostima je li spremno tada za školu. Ako nije, moguće je pričekati još jednu godinu.

No, ako je dijete već sa 6 godina spremno za školu, onda može i tada već početi sa svojim obrazovanjem. Sva djeca ispod 6 godina su premalena za školu.

Ali, djeca svejedno uče određene stvari i prije škole. Ona su vrlo pametna te puno toga uspiju zapamtiti i shvatiti i ne trebamo ih podcjenjivati. Djecu se prije škole svašta može naučiti.. Pisati ili čak i čitati, nekim novim hobijima u kojima mogu postati izvanredni, sviranju instrumenata ili drugom jeziku. 

+4 glasa
Nikolina Šrajbek od Nikolina Šrajbek
Prema mom mišljenju, roditelji koji samoinicijativno odlučuju da njihovo dijete krene ranije u školu (prije 6 i pol godina) uskraćuju djeci pravo na njihov najvažniji posao - na igru. Neka su djeca već sa šest godina psihofizički i socio-emocionalno dovoljno zrela za polazak u školu zbog čega smatram da bi djeca koja su izuzetno psihofizički zrela smjela krenuti u školu već sa 6 godina kako bi se spriječila monotonija i dosada koju kasnije osjećaju na nastavi.

Iako šestogodišnje dijete već vlada mnogim motoričkim, jezično-govornim, socio-emocionalnim vještinama, vjerujem da su u nekim situacijama djetetu potrebniji roditeljska ljubav, zagrljaji i zajednička igra kroz koju mogu i dalje puno toga naučiti.

Slična pitanja

2 odgovora

🎂🎉

Kao i svake godine, tako i ove, 7.12. Znatko slavi svoju novu godišnjicu, a ove godine je posebna: 10. jubilarna Znatkova godina postojanja!
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.7k pitanja

20.2k odgovora

7.2k komentara

1.6k korisnika

...