630 pregleda
Iva Bašić u rubrici Promet i vozila od Iva Bašić
Gdje u autu je najopasnije sjediti prilikom sudara?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

4 odgovor(a)

+4 glasa
Pavo Lasić od Pavo Lasić

Prije nego odgovorim na ovo pitanje, bitno je imati na umu da je svako mjesto najopasnije gdje kod sjedimo a da se nismo zakopcali pojasevima.

Mnogi govore da je najopasnije sjediti na suvozacevom mjestu, no ipak je najopasnije sjedati na straznjim sjedalima jer vecina suputnika ne veze pojaseve pozadi. Najcesce ozljede suputnika koji su sjedali pozadi su uglavnom ozljede glava i prsa ili leđa. Kvaliteta zracnih jastuka pozadi također nije ista onima kao sto su naprijed, sto cini veliki problem.

Zakljucak je sljedeci: Gdje god da sjedite, bilo to na vozacevom ili suvozacevom mjestu ili posadi, bitno je vezati pojas!

+4 glasa
Mihael Fernežir od Mihael Fernežir

Što se jednog najopasnijeg i najgoreg mjesta u autu tiče, za to nema nekih pravila i ne postoji jedno točno određeno najgore moguće mjesto u automobilu. To je tako zato što nikada ne znate, ukoliko ćete imati sudar, s koje strane ćete se zabiti u nekoga ili nešto.

Također, rekao bih da svako sjedalo može biti potencijalno opasno po život, pogotovo ako se niste vezali prije nego ste krenuli na neki put. Nebitno bi to dug ili vrlo kratak i brz put, najvažnije se vezati u autu jer pojasevi su tu da nam pomognu i da nas zaštite u eventualnom sudaru ili nekoj drugoj vrsti nesreće na cesti. Dakle, potpuno je nebitno gdje sjedite jer udarac od nesreće može doći sa bilo koje strane te opasnost prijeti svim sjedištima, odnosno mjestima u autu.

+2 glasa
Mihaela Blažeka od Mihaela Blažeka
Prilikom sudara u najgoroj situaciji je definitivno suvozač. No, jedino ako na zadnjim sjedištima nitko ne sjedi. Novija istraživanja pokazala su da je opasnije sjediti na zadnjim sjedištima jer tamo nema mogućnosti zračnog jastuka. Zapravo je zanimljivo za zapitati se zašto autokompanije ne razmišljaju o ovom problemu, kao da zaboravljaju na tu opasnost sjedenja na zadnjim sjedištima. Isto tako, ono što još doprinosi opasnosti zadnjih sjedišta je to što se na tim sjedištima ljudi često ne vežu jer ne trebaju prema zakonu, a to može biti katastrofalno kada se dogodi nesreća.
+2 glasa
Karla Jurišić od Karla Jurišić

Tijekom sudara nitko nije siguran, a osobito ako se osobe ne zavežu ranije. Prema određenim testiranjima, najgore će proći suvozač, no to nije pravilo i ovisi o veličini nesreće te mjestu udara. 

Ipak, smatram da je najgore mjesto stražnje u sredini, jer se rijetko kada osoba na tom mjestu zaveže, a i lako je proletjeti ako dođe do jakog sudara. 

Sve u svemu, u autu se potrebno uvijek vezati, nije bitno jeste li vozač, suvozač ili sjedite na stražnjim mjestima pa mislite da se nema potrebe vezati. Dobro razmislite s kim ćete sjediti u autu te u kakvom je stanju vozač. Ako se ne osjećate sigurno, radije uzmite taksi ili pozovite osobu kojoj vjerujete. 

Slična pitanja

1 odgovor
1 odgovor
1 odgovor
Znatko medijski pokriva

Humans vs Machines

Zagreb
29. 09. 2023.

ULAZNICE uz 20% POPUSTA
Znatko medijski pokriva


Zagreb
30. 09. 2023.

ULAZNICE uz POPUST
Znatko medijski pokriva
TEHNOLOŠKA SENZACIJA GODINE

Zagreb
12. 10. 2023.

KUPI ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Kako prodavati kupcima budućnosti?

Zagreb, 19. i 20.10.2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Powered by Intersec

Ljubljana
25. i 26. 10. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

11.9k pitanja

18.9k odgovora

6.0k komentara

1.5k korisnika

...