Iva Bašić u rubrici Promet i vozila od
Gdje u autu je najopasnije sjediti prilikom sudara?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

4 odgovor(a)

+4 glasa
Pavo Lasić od

Prije nego odgovorim na ovo pitanje, bitno je imati na umu da je svako mjesto najopasnije gdje kod sjedimo a da se nismo zakopcali pojasevima.

Mnogi govore da je najopasnije sjediti na suvozacevom mjestu, no ipak je najopasnije sjedati na straznjim sjedalima jer vecina suputnika ne veze pojaseve pozadi. Najcesce ozljede suputnika koji su sjedali pozadi su uglavnom ozljede glava i prsa ili leđa. Kvaliteta zracnih jastuka pozadi također nije ista onima kao sto su naprijed, sto cini veliki problem.

Zakljucak je sljedeci: Gdje god da sjedite, bilo to na vozacevom ili suvozacevom mjestu ili posadi, bitno je vezati pojas!

+4 glasa
Mihael Fernežir od

Što se jednog najopasnijeg i najgoreg mjesta u autu tiče, za to nema nekih pravila i ne postoji jedno točno određeno najgore moguće mjesto u automobilu. To je tako zato što nikada ne znate, ukoliko ćete imati sudar, s koje strane ćete se zabiti u nekoga ili nešto.

Također, rekao bih da svako sjedalo može biti potencijalno opasno po život, pogotovo ako se niste vezali prije nego ste krenuli na neki put. Nebitno bi to dug ili vrlo kratak i brz put, najvažnije se vezati u autu jer pojasevi su tu da nam pomognu i da nas zaštite u eventualnom sudaru ili nekoj drugoj vrsti nesreće na cesti. Dakle, potpuno je nebitno gdje sjedite jer udarac od nesreće može doći sa bilo koje strane te opasnost prijeti svim sjedištima, odnosno mjestima u autu.

+2 glasa
Mihaela Blažeka od
Prilikom sudara u najgoroj situaciji je definitivno suvozač. No, jedino ako na zadnjim sjedištima nitko ne sjedi. Novija istraživanja pokazala su da je opasnije sjediti na zadnjim sjedištima jer tamo nema mogućnosti zračnog jastuka. Zapravo je zanimljivo za zapitati se zašto autokompanije ne razmišljaju o ovom problemu, kao da zaboravljaju na tu opasnost sjedenja na zadnjim sjedištima. Isto tako, ono što još doprinosi opasnosti zadnjih sjedišta je to što se na tim sjedištima ljudi često ne vežu jer ne trebaju prema zakonu, a to može biti katastrofalno kada se dogodi nesreća.
+2 glasa
Karla Jurišić od

Tijekom sudara nitko nije siguran, a osobito ako se osobe ne zavežu ranije. Prema određenim testiranjima, najgore će proći suvozač, no to nije pravilo i ovisi o veličini nesreće te mjestu udara. 

Ipak, smatram da je najgore mjesto stražnje u sredini, jer se rijetko kada osoba na tom mjestu zaveže, a i lako je proletjeti ako dođe do jakog sudara. 

Sve u svemu, u autu se potrebno uvijek vezati, nije bitno jeste li vozač, suvozač ili sjedite na stražnjim mjestima pa mislite da se nema potrebe vezati. Dobro razmislite s kim ćete sjediti u autu te u kakvom je stanju vozač. Ako se ne osjećate sigurno, radije uzmite taksi ili pozovite osobu kojoj vjerujete. 

Slična pitanja

2 odgovora 215 👀
1 odgovor 551 👀
1 odgovor 450 👀
1 odgovor 1.5k 👀
1 odgovor 1.4k 👀
2 odgovora 866 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.3k pitanja

23.3k odgovora

8.9k komentara

1.7k korisnika

...