233 pregleda
Matija Kranjčić u rubrici Promet i vozila od Matija Kranjčić
uređen od Znatko
Treba li zakonski uvesti da vozač ne smije biti pod utjecajem alkohola, tj. da ne smije imati više od 0.0 promila alkohola u krvi?

Dozvoljava li granica od 0.5 promila alkohola u krvi onima koji i "malo popiju", a opasni su za sve u prometu, da sjednu za volan?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+5 glasa
Silvija Garić od Silvija Garić
U Hrvatskoj je ograničenje 0.0 promila za mlade vozače, to jest vozače do 24 godine, a 0.5 za starije. Smatram da granica od 0.5 promila dozvoljava vozačima neodgovorno ponašanje koje nažalost često prelazi granicu. Svaka osoba ima drugačiju toleranciju na alkohol te kod nekih ljudi već sa 0.5 promila slabe sposobnosti brze reakcije što može imati kobne posljedice. Vozači ne bi trebali konzumirati alkohol zbog vlastite sigurnosti i sigurnosti ostalih ljudi. Mislim da bi se trebalo uvesti da vozač ne smije imati više od 0.0 promila u krvi i da bi vožnju pod utjecajem alkohola trebalo strože kažnjavati.
+4 glasa
Laura Marjanović od Laura Marjanović
odabran od Matija Kranjčić
 
Najbolji odgovor
Osobno mišljenje mene kao sudionice prometa u više uloga - kao pješakinje, vozačice bicikla i suvozačice u automobilu je da bi se granica od 0.5 promila alkohola u krvi svakako trebala smanjiti na 0.0 promila alkohola u krvi. U posljednjih se nekoliko godina vodi velika kampanja putem medija i televizije da se ne smije voziti pod utjecajem alkohola jer i dan danas nastaju nebrojene nesreće koje skrive nesvjesni i nesavjesni vozači. Velika je uloga suvozača u tom činu da ne sjeda za volan s osobom koja je pod utjecajem alkohola, koliko god to bilo alkohola u decilitrima ili promilima, tu se radi o ljudskim životima, a ne o brojevima iza decimalne točke koji će odrediti tko će živjeti. Prema mojem mišljenju i 0.5 promila kod vozačica i vozača je već previše i dopušta dovoljno prostora za zabavu i druženje uz malo alkohola koji dovoljno poremeti naše vrijeme reagiranja i ponašanje za upravljačem.

Slična pitanja

1 odgovor
4 odgovora
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.6k pitanja

20.1k odgovora

7.1k komentara

1.6k korisnika

...