Margareta Jurisi u rubrici Djeca i roditeljstvo od Margareta Jurisi
tagovi uređeni od Znatko
Kako mogu sve zabaviti dijete od 2 godine?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

6 odgovor(a)

+16 glasa
Ružica Perić od Ružica Perić
odabran od Redakcija
 
Najbolji odgovor

Kao najstarija sestra i osoba koja je dosta dugo vremena čuvala malu djecu, najbolji odgovor na ovo pitanje je vjerojatno šarene i šuškave igračke. Što je igračka glasnija, svjetlucavija i ima više toga po sebi(npr. onaj didaktički stolić) veća je vjerojatno da će se malom djetetu to svidjeti. Bilo bi također dobro da te igračke nisu premale kako u trenutku nepažnje odraslih ne bi došlo do gušenja. Naravno, koliki god velik izbor igračaka vi ponudili djetetu ono što se uglavnom zainteresirati za jednu i to će, ukoliko je igračka interaktivna i prilagođena njima, upravo biti najbolji izbor za dijete. Naravno, sve ovisi i o djetetovom karakteru. Neka djeca se ne vole igrati sama pa će za njih bolji izbor biti npr. lopta kako bi se s njom mogli dodavati. Danas zaista postoji veliki izbor igračaka za tako malu djecu pa bi bilo dobro isprobati nekoliko varijanti dok ne nađete nešto što se njima sviđa. Ostavit ću vam linkove nekoliko stranica za inspiraciju:

+10 glasa
Iva Murat od Iva Murat

Mala djeca se obično jako vole igrati vodom. Ako imate dvorište, tijekom ljeta možete djetetu dati posudice s vodom, a dijete može prelijevati vodu iz jedne posudice u drugu, zalijevati i sl. Igra s bojama također bi se mogla svidjeti dvogodišnjaku. Dopustite mu da npr. boja prstima i tako istražuje boje. Naravno, ovu aktivnost je dobro raditi negdje na otvorenom i u staroj odjeći jer će se dijete sigurno uprljati. Igra s plastelinom također je zabavna. 

+9 glasa
Pavo Lasić od Pavo Lasić
Imam necaka koji ima 2 godine, i jednu od stvari koju sam naucio kako zabaviti bebu od 2-3 godine je da joj date neku banalnu stvar, i to dijete ce se oduseviti, igrati i zabaviti s tom stvari.
Npr. necaku sam prije 2 mjeseca uzeo gumenu zmijicu, i on se od nje nije nikako odvajao, svugdje bi isao s njom.
Također, dijete mozete zainteresirati sa nekom zabavnom i zanimljivom pricom, vjerovali ili ne, to dijete zna zainteresirati da bi se kasnije zabavljao zahvaljujuci toj prici.
+9 glasa
Nikolina Šrajbek od Nikolina Šrajbek
Predložit ću nekoliko aktivnosti koje sam prakticirala tijekom svojeg rada.

Djeca u toj dobi vole onomatopeje, odnosno zvukove oponašanja zvukova iz prirode. Iz tog je razloga dobra zanimacija oponašanje životinja. Aktivnost se može nadograditi na način da se u plastelin otisnu noge životinje pa dijete treba pogoditi o čijem tragu je riječ.

Osim toga, djeci je zanimljivo staviti u neprozirnu vreću predmete iz svakodnevne upotrebe poput žlice, bočice i slično. Od djeteta se očekuje da izvlači pojedini predmet i pokušava pogoditi o čemu se radi.

Sljedeća aktivnost sastoji se od materijala koje svi imamo iod kuće- cjedila i slamki. Cjedilo je potrebno okrenuti naopako pa se od djeteta očekuje da u rupice stavlja slamke različite boje.

U plastičnoj posudi možete staviti kukuruz ili druge sjemenke pa zajedno s djetetom igrati simboličku igru farme, a djeci su uvijek zabavni i umirujući senzorni podražaji, što se u ovoj aktivnosti postiže opipavanjem sjemenki.

Još jedna zabavna aktivnost može se izvesti na otvorenom u prirodu da dijete sakuplja različite listove, premazuje ih temperom i preslikava na papir.
+8 glasa
Sandra Vukov od Sandra Vukov
uređen od Sandra Vukov
Dijete od dvije godine ako je dečko voljet će se igrati s autićima, sudaranje autića, vlakovi, životinje ili bilo šta drugo, kada je riječ o curicama barbike, razne bebe, lutkice. Možda napravi nered ali lako ga je očistiti. Vodite ga u šetnju kolicima jer mu se tako odvratni pozornost, čuje ptice, osjeti povjetarac, vidi cvijeće itd. Ponesite igračke i grickalice ako želite ds duže traje šetnja. Nastavite se kretati kako dijetetu ne bi dosadilo. Ne morate ih ni prati da bi pustili dijete u kući da se igra u vodi, to je njima poput izleta na bazen ali nema gnjavaža oko krema za sunčanje i kupaćih kostima. Kupka je izvrsna zamjena za odvođenje mališana na bazen. Škakljate ih jer to čak može pretvoriti mrzovoljno rapoloženje iz plača u smijeh. Lovite ih - sva djeca vole igru "sad ću te" :D Dozvolite svome dijetetu da gleda samog sebe u telefonu, bebe se vole vidjeti. Pustite mu crtiće ili dječije emisije na youtubu, posebno u čekaonici liječnićke ordinacije jer to je jedina stvar koja će ga zabavljati dovoljno dugo da prestane skakati, derati se i bude mirniji.
+5 glasa
Ivana Steković od Ivana Steković
Izađite van u šetnju,bacajte kamenčiće,loptajte se,crtajte uz pomoć kreda. Igrajte se dan i noć. Kad kažete dan dijete mora ustati kad kažete noć dijete mora čučnuti. Slaganje kockica i jednostavne slagalice. Plesanje sa dijetetom. Igranje lovica - još ne znaju trčati ali brzo hodaju i jako vole takve igre ili ulovi me uloviti ću te. Onda crtati i bojati nešto ili mijesiti plastein ili tijesto. Pokazivati dijelove tijela i imenovati ih ili imitirati neke zvukove.

Slična pitanja

2 odgovora 310 👀
4 odgovora 351 👀
2 odgovora 345 👀
3 odgovora 230 👀
6 odgovora 432 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.7k pitanja

22.4k odgovora

8.4k komentara

1.6k korisnika

...