Dario Volarić u rubrici Programiranje od

Što je steganografija i po čemu se razlikuje od kriptografije? 

Hrvoje Novak od
ni ovo nema veze sa znatkom...‌
Znatko od
@slexty je upravo objasnila da ima veze.... obrisao sam sve flagove.‌

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+3 glasa
slexty od
I jedna i druga spadaju u načine, odnosno tehnike skrivanja informacija, s tim da funkcionišu na drugačiji način. Tako se pod pojmom steganografije podrazumeva skrivanje poruka, odnosno informacija, ali tako da za taj način komunikacije znaju samo prijemna i predajna strana. Razlog za to je što se u slučaju steganografije poruke skrivaju tako što se prerušavaju u okviru neke slike, filma ili teksta, a koji se ne mogu dovesti u vezu sa porukom koju prenose. U tom smislu je steganografija bolja od kriptografije, jer skrivene poruke ne upadaju u oči.

Sa druge strane, kriptografija je bukvalno šifrovanje, kako bi se očuvala tajnost određenih podataka. Pod šifrovanjem se bukvalno podrazumeva transformisanje originalne informacije, to jest takozvanog otvorenog teksta u šifrat, to jest šifrovane podatke.

Kriptografijom se, praktično štite samo poruke, odnosno informacije, dok se steganografijom štite i poruke, ali i strane koje komuniciraju.
Znatko od
Odličan odgovor. Hvala.‌
–2 glasa
Matija Kranjčić od
uređen od Matija Kranjčić

Steganografija i kriptografija su dva vrlo slična pojma odnosno radnje, ali među njima ipak postoje određene razlike. Glavna razlika između njih je u tome što se steganografija rijeđe koristi od kriptografije. Također, forma poruke se kod upotrebljavanja  stenografije ne mijenja, a kod upotrebljavanja kriptografije se mijenja kod prijenosa iste poruke. Kriptografija se, međutim, može koristiti samo u datotekama tekstualne prirode, a steganografija i na audiu, videu, slici i tekstu. 

Znatko od
Odgovor je sada originalan.‌

Slična pitanja

3 odgovora 2.5k 👀
1 odgovor 432 👀
2 odgovora 1.1k 👀
1 odgovor 476 👀
5 odgovora 799 👀
Dario Volarić 25.04.2014. pitanje u rubrici Internet od Dario Volarić
1 odgovor 915 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.8k pitanja

22.5k odgovora

8.4k komentara

1.6k korisnika

...