Augustina Kolak u rubrici Zdravlje i medicina od Augustina Kolak
Što utječe na variranje tjelesne temperature? Zašto je povišena kada smo bolesni?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+9 glasa
Ružica Perić od Ružica Perić
Povišena temperatura ključna je u borbi protiv infekcija i bolesti. Enzimi u našem tijelu najbolje funkcioniraju pri određenoj tjelesnoj temperaturi. Umjereno povišenje tjelesne temperature kod vrućice ima za posljedicu ubrzavanje metabolizma čime ustvari pomaže u borbi protiv određene infekcije ili upale. Tijelo povisuje svoju temperaturu na "višu" razinu termostata te tako pokreće krv iz površine naše kože prema unutrašnjosti tijela i tako dolazi do gubitka topline. Zato može doći do drhtanja da bi se povećala proizvodnja topline mišićnim stezanjem(isto kao i kada nam je po zimi hladno pa zadrhtimo). Nastojanje tijela da zadrži i stvori toplinu nastavlja se dokle god krv ne stigne do hipotalamusa pri novoj višoj temperaturi. Jednostavnije rečeno, povišena temperatura zapravo je znak da se vaše tijelo bori protiv onoga što ga je snašlo!
+7 glasa
Eva Benaković od Eva Benaković

Zašto dolazi do povišene tjelesne temperature kada tijelo napadne virus?

Vrućica pomaže vašem tijelu u borbi protiv infekcija stimulirajući vaš imunološki sustav. Povišenjem tjelesne temperature, otežava se preživljavanje bakterija i virusa. Osim toga, ubrzava vrijeme oporavka vašeg tijela.


Kada vas napadne bolest, stvarate puno bijelih stanica. One rade brže kako bi se pokušale izboriti s infekcijom. Porast tih bijelih krvnih stanica utječe na vaš hipotalamus. Zbog toga se vaše tijelo zagrijava, uzrokujući groznicu. Ovaj proces štiti vaše tijelo.


Dakle, povišena temperatura je simptom ili znak da se vaše tijelo bori s bolešću ili infekcijom. Vrućica potiče tjelesnu obranu, šaljući bijele krvne stanice i druge stanice "borce" u borbu i uništavanje uzročnika infekcije.

Fevers in Infants and Children - Pea and the Pod Chiropractic

Slična pitanja

1 odgovor 255 👀
4 odgovora 657 👀
3 odgovora 1.1k 👀
Ivan Gačić 10.12.2020. pitanje u rubrici Zdravlje i medicina od Ivan Gačić
3 odgovora 337 👀
5 odgovora 561 👀
2 odgovora 325 👀
Kuzma Topić 31.05.2016. pitanje u rubrici Priroda od Kuzma Topić
4 odgovora 494 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.7k pitanja

22.3k odgovora

8.3k komentara

1.6k korisnika

...