Nikolina Šrajbek u rubrici Zdravlje i medicina od Nikolina Šrajbek
Je li važnije da nešto djeluje na nas u pozitivnom smislu, da nam pomaže i olakšava određenu tegobu, iako ne znamo razlog i postupak utjecaja, ili da znamo način na koji djeluje?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+6 glasa
Paolina Rajić od Paolina Rajić
Ako znamo da nešto djeluje na nas u  isključivo pozitivnom smislu i da sigurno neće izazvati nikakve nuspojave, poznavanje i razumijevanje načina kako to nešto funkcionira i sam postupak djelovanja toga nije bitan. Naravno, to podrazumijeva da je jedini cilj da nam bude bolje (odnosno da to nešto djeluje pozitivno na nas). Poznavanje načina djelovanja nam može pomoći ako taj način prestane djelovati ili je samo stvar interesa osobe.
Robert Mali od Robert Mali
Najbolje je kada znamo i kako djeluje i da stvarno djeluje. ;)
+5 glasa
Sara Adžić od Sara Adžić

Odgovori na ovo pitanje mogu biti razni. Jedna od faza kompleksnih farmakoloških istraživanja (prije nego što lijek bude pušten na tržište) bavi se upravo i placebo efektom. Naime, jedna ispitivana skupina dobije lijek koji se istražuje (standard), a druga dobije placebo tj. lijek bez učinka. Ta skupina vjeruje da taj lijek djeluje u pozitivnom smislu i olakšava tegobu, ali to nije istina. Mnoge bolesti su zapravo velikim dijelom i psihosomatske što znači da količinu boli u tijelu određuje naš um. Sam mehanizam djelovanja lijekova je jako kompleksan stoga možda ponekad i nije nužno poznavati ga u cijelosti, ali je važno znati na što taj lijek djeluje i kako ga pravilno primjenjivati (doza, način unosa u organizam). Prije upotrebe lijeka važno je konzultirati se sa liječnikom ili ljekarnikom. S obzirom da je svaki organizam jedinstven, nuspojave su kod određenog broja ljudi očekivane.

+4 glasa
Lucija Vlaović od Lucija Vlaović
odabran od Nikolina Šrajbek
 
Najbolji odgovor
Naravno da je dobro kada nešto na nas pozitivno djeluje, posebno ako ublažava tegobe, ali bitno je znati kako djeluje i zašto tako djeluje. Ako ne znamo kako nešto djeluje, na temelju čega djeluje na kraju krajeva te od čega je točno sastavljeno ne možemo reći da djeluje isključivo pozitivno. Svaki lijek s razlogom prvo prolazi klinička testiranja i dolazi s uputom za korištenje i popisom mogućih nuspojava. Kada ne bi bilo tako, kada bismo dobar učinak neke supstance uzeli zdravo za gotovo, ne bismo dobro prošli.

Ako ne znamo kako djeluje, ne možemo niti predvidjeti moguće kratkoročne, a i dugoročne posljedice. Tko kaže da pozitivan učinak ne donosi sa sobom i negativnu nuspojavu? Bitno je znati mehanizam djelovanja neke supstance kako bi se mogle otkloniti moguće štetne posljedice.

Slična pitanja

2 odgovora 293 👀
1 odgovor 251 👀
3 odgovora 314 👀
1 odgovor 196 👀
1 odgovor 214 👀
Znatko predstavlja

Međunarodna enogastronomska konferencija

Zagreb, 12. 03. 2024.
Znatko predstavlja

Kako dobro pozicionirati svoj online biznis

20.03.2024.
PRIJAVA
Znatko predstavlja

Budućnost financija i tehnologije

Zagreb
21. i 22. 03. 2024.

ULAZNICE
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.4k pitanja

22.0k odgovora

8.1k komentara

1.6k korisnika

...