344 pregleda
Ana Pilato u rubrici Kozmetika i estetika od Ana Pilato

Kolika je stvarna dugoročnost (rok trajanja) kozmetičkih proizvoda?

...i koje su posljedice korištenja šminke nakon isteka roka valjanosti?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+7 glasa
Andreja Pekota od Andreja Pekota
odabran od Ana Pilato
 
Najbolji odgovor

Svaki proizvod u šminkanju ima svoj vijek trajanja i otisnut je na ambalaži. Način rukovanja i mjesto čuvanja šminke uvelike može doprinjeti trajanju iste. Zastrašujuća istina je da se šminka može pokvariti i prije isteka roka trajanja, ukoliko ne brinemo za nju na adekvatan način, jer ju izlažemo većem broju bakterija.

Tekući puderi, korektori - ako govorimo o tekućim puderima i korektorima, oni na bazi vode obično traju do 12 mjeseci nakon otvaranja, dok puderi na bazi ulja traju do 18 mjeseci, obzirom da je ulje prirodni konzervans. Tekućem puderu možemo malo produžiti vijek trajanja tako da ga držimo na hladnom i tamnom mjestu, nikada ga ne otvaramo prljavim rukama ili diramo površinu nečistim četkicama i spužvicama. Kada ulja u puderu dospiju na površinu, a konzistencija pudera postane gušća, puder biste trebali baciti.  

Maskara - valjanost maskare realno je 3 do 6 mjeseci. Naravno da maskaru mnogi koriste i duže, pogotovo onu čija cijena prelazi prosječnu cijenu drogerijske maskare. Opasnost korištenja maskare nakon proteka roka trajanja skriva se u povećanoj mogućnosti razvijanja alergijske reakcije na očima, koja ponekada može napraviti vrlo neugodan i dugotrajan problem, obzirom na vrlo velik broj patogenih mikroorganizama koji se dužim korištenjem mogu razviti u njoj, a koji nam štete zdravlju. 

Puder u kamenu ili prahu, sjenilo za oči, rumenilo, te većina praškastih konzistencija - mogu se koristiti od jedne do tri godine. Kako se ovakvi proizvodi vrlo polako troše, možda ćete ih i nakon tri godine još imati, ali tada je stvarno vrijeme da ih bacite. Također, vodite računa o tome da su četkice ili spužvice kojima ih nanosite uvijek čiste. 

Ruž - se može koristiti otprilike dvije godine. Kako biste mu produžili vijek trajanja i izbjegli kontaminaciju, čuvajte ga od topline i sunca, te ga nakon mjesec-dva korištenja nanosite kistićem. Treba ga baciti kada primijetite da nije više tako kremast, kada promijeni miris ili na njemu primijetite kapljice koje nalikuju rosi. 

Slična pitanja

3 odgovora
2 odgovora
1 odgovor
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.7k pitanja

20.1k odgovora

7.2k komentara

1.6k korisnika

...