175 pregleda
Ivan Gačić u rubrici Politika od Ivan Gačić [Ekstraktivan] (7.0k bodova)
promjena rubrike od Znatko
Tko je to jugozomboid?
Tko tako koga zove?
Otkuda naziv "jugozomboid"?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+8 glasa
Marina Božan od Marina Božan [Superaktivan] (3.7k bodova)

Nezavisni saborski zastupnik Željko Glasnović je u Hrvatskom saboru 2018. godine komentirao nikada javno raskrinkani karakter bivšega jugo-komunističkog režima te je još i pričao o problemima nekih rješenja oko ljudskih potencijala u diplomaciji Republike Hrvatske. Vezano uz pitanje, komentirao je da u nekim državama postoje instituti za nacionalna sjećanja, no takva institucija ne postoji i u Republici Hrvatskoj te je Hrvatsku usporedio s čovjekom koji se svako jutro probudi s novim napadom amnezije.

"Oni njeguju svoje sjećanje, nisu ga pomeli pod tepih kao mi. Ništa ne znamo o sebi, niti djeca znaju išta. Stara mantra jugozomboida (je) 'Zaboravite prošlost, (okrenite se) budućnosti' je zastrašujuća. To znači da treba ukinuti povijest, političke znanosti, antropologiju..... "

Tada je Željko Glasnović prvi puta spomenuo riječ "jugozomboid". Prvi dio riječi "jugo" dolazi od Jugoslavija odnosno pridjeva jugoslavenski, a drugi od riječi "zombi" koja opisuje živog mrtvaca koji se hrani drugim normalno-živim ljudima. No, sufiks -oid na riječ "zombi" tvori riječ "zomboid" koja u konačnici označava nekog tko nije baš "zombi", ali oponaša ga ili ima tendenciju da postane. 

Pri tome je pod "zombi" vjerojatno Glasnović mislio na one ljude koji su bili politički aktivni komunisti za vrijeme Jugoslavije i koji su komunističku ideologiju agilno željeli prenijeti na ostalo stanovništvo SFRJ, a sada kada se Jugoslavija raspala i kada živimo u ne-komunističkoj Hrvatskoj, referira se na te iste sugrađane koji su i dalje živi, možda već prilično stari, a koji i dalje žele prenijeti komunističku ideologiju drugima iako je komunizam ukinut prije više od 30 godina.

"Kad vam netko od nepismenih medija to kaže, čast izuzecima, okrenite se na drugu stranu i prekrižite".

Stranka Brune Esih je na Facebooku za izbore 2019. objavila plakat Željka Glasnovića u boksačkom stavu kako udara (u staklo), a fotografiju prati poruka s riječi koju je sam smislio. Na tom plakatu piše:

“Jugozomboidi imaju plan za Hrvatsku. Svaki ima plan dok ne dobije šaku u glavu”.

Darko Međimurec od Darko Međimurec [Turboaktivan] (24.6k bodova)
Ajmeee joooj jooj

Slična pitanja

3 odgovora 319 pregleda
1 odgovor 166 pregleda
2 odgovora 263 pregleda

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.4k pitanja

13.5k odgovora

2.8k komentara

1.3k korisnika

...