Ivan Gačić u rubrici Politika od
promjena rubrike od Znatko
Molim neko stručnije objašnjenje zašto je Jugoslavija (SFRJ) propala i raspala se na Sloveniju, Hrvatsku, Srbiju, Bosnu i Hercegovinu (BiH), te Makedoniju?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

4 odgovor(a)

+23 glasa
Kuzma Topić od
Yugoslavia je bila sastavljena od vise republika sa centraliziranom vlasti koja je bila srediste moci i koja za centar moci Beograd se brinila dok je ostatak drzave bia samo tu u pratnji. Stabilnost koja se nazirala za vrime Tita je bila samo iluzija koja je kupljena prevelikim kreditima te je 80 doslo do enormnih dugovanja drzave i raspada iluzije koja je zivila na kreditima. Sa tim raspadom dolazi do povecanog nezadovoljstva i separatisticke zelje drugih naroda sve vise dolaze do izrazaja. Tu dolazi do raspada drzave. Da se kojim slucajem drzava nije raspala blagostanje o kojem pricaju stari nebi svakako ostalo nego bi vjerojatno stanje bilo gore nego sad.
+21 glasa
Pavo Lasić od
odabran od Ivan Gačić
 
Najbolji odgovor

Jugoslavija (SFRJ) je po meni od samog pocetka bio ''neuspjeli projekat''. Imate 6 razlicitih drzava sa nekoliko razlicitih jezika (Hrvatski, Srpski, Slovenski, Makedonski), sa nekoliko religija(Katolici, Pravoslavci, Musliman) koje su ujedinjene sa Ateizmom (Komunizmom tj, Marksizmom). Također je to drzava od 6 ''glavnih'' nacija: Hrvata, Slovenaca, Srba, Bošnjaka, Crnogoraca i Makedonaca. Tu su također bili i Albanci, Romi itd. Zamislite da je svih tih 6 nacija deklarirati kao ''Jugoslavene''? Po meni je to nemoguce, i to je jedan od razloga raspada Jugoslavije.

Nakon sto je Josip Broz Tito umro 1980. godine, pocela je kriza koja je definitivno raspisala sudbinu Jugoslavije. Jedan od najvecih razloga propasti Jugoslavije i pada cijelog Istocnog Bloka zajedno sa SSSR-om su KREDITI. Komunisticke drzave su se masovno i masovno zaduzivale sto im je i doslo na naplatu 80-ih i 90-ih godina proslog stoljeca.

+13 glasa
Arya Oberoj od

Pozdrav!

Ne znam koliko će biti stručan po tvom pogledu, ali ovo je ono što moja baka Katica kaže na tu temu. :)

Raspad SFRJ sastoji se od povijesnih događaja koji su počeli 1980tih godina i doveli do prestanka pravnog postojanja SFRJ kao države. Smrt Josipa Broza Tita dovela je do odabirom predsjednika svake socijalističke republike, izbor se odvijao svake 4 godine.

Ekonomska kriza i vanjski dug doveo je do devalvacije dinara. Marković je bio predsjednik SIV-a odnosno saveznog izvršnog vijeća, kojim je predložio neke mjere koje bi ekonoski trebale opet ojačti SFRJ, međutim većina ostalih repubilka to nije htjelo prihvatiti. To je dovelo do rasta krize, a porast krize je doveo do rasta nacionalizma.

 

Ivan Gačić od
hmmm, zanimljivo razmišljanje bake Katice :)
+11 glasa
Marko Horvat od
uređen od Marko Horvat
Ovako ako ćemo govoriti istinu SFRJ nije propala u potpunosti jer su i dalje prisutne AVNOJSKE granice.Jugoslavija je privremeno decentralizirana zbog sijanja mržnje između država 90-ih. Sva sreća mi mladi na kojima ostaje sve ovo i dalje ćemo se boriti i jednog dana stvoriti novu zajednicu novu jedinstvenu državu jer samo tako možemo opstati i narod osloboditi totalitarizma i ropstva koje vlada danas jer su na vlasti još uvijek sluge ljudi koji su prosijali mržnju.

Sve ove tzv.države koje su utemeljenje na mržnji nemaju budućnost to se itekako vidi na mladima koji bježe van kao da je rat to je primjer koliko vrijede današnje tzv.države.
Sve ove republike danas imaju više duga nego čitava demokratska Jugoslavija i itekako se predviđa propast današnjih država jednog dana.SAD je Jugoslaviju proglasio kao jedinu demokratsku državu sa socijalističkim uređenjem to je dokaz koliko je vrijedila SFRJ -TITOVA do 4.5.1980.ta SFRJ, poslije je to bila više figura od države koju su vodili lažni socijalisti.

Nek nam živi jednog dana buduća nova zajednička država generacija 21.stoljeća.

Pozdrav iz Hrvatske.
Goran Gonar od
Mogao bih da se složim s vama... Iako možda imam malo drugačije mišljenje.‌

Slična pitanja

1 odgovor 739 👀
Ivan Gačić 10.05.2022. pitanje u rubrici Mediji od Ivan Gačić
2 odgovora 869 👀
Ivan Gačić 08.06.2021. pitanje u rubrici Politika od Ivan Gačić
3 odgovora 2.1k 👀
4 odgovora 6.0k 👀
1 odgovor 629 👀
1 odgovor 613 👀
Svetozar Marković 24.09.2020. pitanje u rubrici Društvo od Svetozar Marković
2 odgovora 416 👀
Znatko predstavlja


Sve je brend. Ili to želi biti!

Zagreb
21. 06. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.1k pitanja

22.9k odgovora

8.7k komentara

1.6k korisnika

...