701 pregleda
Ivan Gačić u rubrici Politika od Ivan Gačić (8.6k bodova)
promjena rubrike od Znatko
Molim neko stručnije objašnjenje zašto je Jugoslavija (SFRJ) propala i raspala se na Sloveniju, Hrvatsku, Srbiju, Bosnu i Hercegovinu (BiH), te Makedoniju?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+10 glasa
Kuzma Topić od Kuzma Topić (14.3k bodova)
Yugoslavia je bila sastavljena od vise republika sa centraliziranom vlasti koja je bila srediste moci i koja za centar moci Beograd se brinila dok je ostatak drzave bia samo tu u pratnji. Stabilnost koja se nazirala za vrime Tita je bila samo iluzija koja je kupljena prevelikim kreditima te je 80 doslo do enormnih dugovanja drzave i raspada iluzije koja je zivila na kreditima. Sa tim raspadom dolazi do povecanog nezadovoljstva i separatisticke zelje drugih naroda sve vise dolaze do izrazaja. Tu dolazi do raspada drzave. Da se kojim slucajem drzava nije raspala blagostanje o kojem pricaju stari nebi svakako ostalo nego bi vjerojatno stanje bilo gore nego sad.
+7 glasa
Pavo Lasić od Pavo Lasić (12.7k bodova)
odabran od Ivan Gačić
 
Najbolji odgovor

Jugoslavija (SFRJ) je po meni od samog pocetka bio ''neuspjeli projekat''. Imate 6 razlicitih drzava sa nekoliko razlicitih jezika (Hrvatski, Srpski, Slovenski, Makedonski), sa nekoliko religija(Katolici, Pravoslavci, Musliman) koje su ujedinjene sa Ateizmom (Komunizmom tj, Marksizmom). Također je to drzava od 6 ''glavnih'' nacija: Hrvata, Slovenaca, Srba, Bošnjaka, Crnogoraca i Makedonaca. Tu su također bili i Albanci, Romi itd. Zamislite da je svih tih 6 nacija deklarirati kao ''Jugoslavene''? Po meni je to nemoguce, i to je jedan od razloga raspada Jugoslavije.

Nakon sto je Josip Broz Tito umro 1980. godine, pocela je kriza koja je definitivno raspisala sudbinu Jugoslavije. Jedan od najvecih razloga propasti Jugoslavije i pada cijelog Istocnog Bloka zajedno sa SSSR-om su KREDITI. Komunisticke drzave su se masovno i masovno zaduzivale sto im je i doslo na naplatu 80-ih i 90-ih godina proslog stoljeca.

+4 glasa
Buket Buketić od Buket Buketić (6.6k bodova)

Pozdrav!

Ne znam koliko će biti stručan po tvom pogledu, ali ovo je ono što moja baka Katica kaže na tu temu. :)

Raspad SFRJ sastoji se od povijesnih događaja koji su počeli 1980tih godina i doveli do prestanka pravnog postojanja SFRJ kao države. Smrt Josipa Broza Tita dovela je do odabirom predsjednika svake socijalističke republike, izbor se odvijao svake 4 godine.

Ekonomska kriza i vanjski dug doveo je do devalvacije dinara. Marković je bio predsjednik SIV-a odnosno saveznog izvršnog vijeća, kojim je predložio neke mjere koje bi ekonoski trebale opet ojačti SFRJ, međutim većina ostalih repubilka to nije htjelo prihvatiti. To je dovelo do rasta krize, a porast krize je doveo do rasta nacionalizma.

 

Ivan Gačić od Ivan Gačić (8.6k bodova)
hmmm, zanimljivo razmišljanje bake Katice :)

Slična pitanja

1 odgovor
Ivan Gačić 10.05.2022. pitanje u rubrici Mediji od Ivan Gačić (8.6k bodova)
1 odgovor
Ivan Gačić 08.06.2021. pitanje u rubrici Politika od Ivan Gačić (8.6k bodova)
1 odgovor
4 odgovora
Znatko medijski pokriva
MONEY MOTION 2023
<< the only FinTech conference you should attend >>

Zagreb, 9. - 10. ožujka 2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023


Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

10.1k pitanja

16.2k odgovora

3.9k komentara

1.4k korisnika

...