314 pregleda
Zoran Jurić u rubrici Zdravlje i medicina od Zoran Jurić
Neki doktor kirurg tijekom obavljanja kirurškog operativnog zahvata nad pacijenatom (recimo - operacija srca) dobije srčani udar. Hoće li se drugi prisutni doktori, kirurzi, liječnici i medicinske sestre u bolnici prvo posvetiti njemu ili onome tko leži na stolu u operacijskoj sali? Tko ima prioritet?
*
* povezano sa odgovorom na pitanje: Ako vozilo hitne nekoga ozljedi, vozi li ga u bolnicu?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+8 glasa
Duh Robot od Duh Robot
uređen od Duh Robot
Pozdrav!

Vjerojatno ovisi o tome koga je taj kirurg operirao, jer svi znamo da bi svi trebali biti jednaki, ali su neki jednakiji od drugih(Životinjska farma, George Orwell).

U idealnim uvjetima bi drugi kirurg trebao preuzeti operaciju pacijenta, a nesretni kirurg bi trebao proći proceduru kao i svi ostali prilikom srčanog udara, a to znači hitno zbrinjavanje i operacija, ako je potrebna.

Medicinske sestre i drugi članovi tima bi trebali pozornost posvetiti hitnijem slučaju, a to bi trebali po svojem stručnom znanju moći sami procijeniti. Ako je pacijent kojeg se već operira stabilan i aparati ga održavaju, moguće je da je manje ugrožen od kirurga koji je dobio srčani udar i može umrijeti u vrlo kratkom vremenu, ako mu se ne pruži adekvatna i pravovremena pomoć.

Stoga, ne treba generalizirati, već svakom slučaju pristupiti individualno.

Inače, postoje i filmovi na tu temu gdje se postavljaju moralna pitanja, treba li spasiti jednog kirurga ili petero drugih ljudi za koje ne znamo tko su i koja im je profesija i imaju li je uopće.
Darko Međimurec od Darko Međimurec
Svaka čast! Vješto izbijegnuto mišljenje o krucijalnom pitanju! ;)

🎂🎉

Kao i svake godine, tako i ove, 7.12. Znatko slavi svoju novu godišnjicu, a ove godine je posebna: 10. jubilarna Znatkova godina postojanja!
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.7k pitanja

20.2k odgovora

7.2k komentara

1.6k korisnika

...