743 pregleda
Redakcija u rubrici Umjetnost i kultura od Redakcija
prikazano od Znatko

Što je to Lupinizam i gdje ga vidjeti?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+18 glasa
Marketing odjel d.o.o. od Marketing odjel d.o.o.
odabran od Redakcija
 
Najbolji odgovor

Stephan Lupino, nekada poznati umjetnički fotograf koji se proslavio erotskom fotografijom još u Jugoslaviji, pa onda i u svijetu te danas je poznati umjetnik koji mijenja medij, izričaj i idiom, ali uvijek ostaje prepoznatljiv po tomu što svijet vidi posebnim očima prelamajući ga kroz svoj umjetnički senzibilitet. 

Čim je proširio područje svojeg djelovanja nastao je lupinizam, njegov vlastiti umjetnički pravac u okviru kojeg svako djelo nosi snažan pečat umjetnikove osobnosti.

...izjavila je autorica izložbe dr. art. Mirna Rudan Lisak najavljujući najveću Lupinovu izložbu nakon razdoblja zatvaranja uslijed pandemije. Izložba se najavljuje kao anticipacija budućnosti oblikovana u drvetu i metalu te oslikana na reljefnim platnima - materijalima koji danas inspiriraju ovog varaždinskog umjetnika svjetskog glasa, Stephana Lupina. 

Djela Stephana Lupina pogledajte u zagrebačkoj Gliptoteci HAZU, od 8. srpnja do 20. kolovoza 2021., uz naslov "Umjetnost u vrtlogu strasti, nemira i napetosti". Izložba lupinizma otvara se u četvrtak u 19 sati.

Marina Polić od Marina Polić
lupinizam je po tom lupinu
Marin Duganđija od Marin Duganđija
Imenjakinjo, ali si ga lupila :D :D
+12 glasa
Darko Međimurec od Darko Međimurec

Stephan Lupino je međunarodno priznati osnivač lupinizma. On je opisao lupinizam kao svoj pravac u umjetnosti koji prikazuje moderno ljudsko stanje u usamljenom svemiru u kojem nikome nema spasa i sve u njemu čeka apokaliptični kraj.

Lupino je koristeći teme i motive iz narodnih običaja, kršćanstva te promatranja društvenih rituala, počeo rabiti različite medije i materijale (kiparstvo, slikarstvo, ...) kako bi komunicirao o svojoj umjetničkoj borbi (op. aut. lupinizam) razumijevajući ljepotu, strast i bol našeg kratkog postojanja na beskonačnoj vremenskoj lenti.

Slična pitanja

Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.6k pitanja

20.1k odgovora

7.1k komentara

1.6k korisnika

...