1.7k pregleda
Mia Marijanović u rubrici Vjera i religija od Mia Marijanović
Zašto muslimanke nose hidžab, maramu za pokrivanje kose i vrata, kada ih sputava u svakodnevnim aktivnostima??

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+11 glasa
Silvija Garić od Silvija Garić
uređen od Silvija Garić
Većina muslimanki nosi hidžab jer vjeruju da time ispunjavaju Božje zapovijedi o skromnom odijevanju. Žene hidžab nose zbog vjerskih razloga ili kulturnog identiteta.

Muslimanke nose hidžab u prisutnosti nepoznatih muškaraca ili poznatih muškaraca koji joj nisu u rodu (primjerice: muž, otac, sin, djed), drugim riječima u prisutnosti svih muškaraca za koje bi se teoretski mogle udati. Ne trebaju ga nositi u društvu drugih muslimanki ili male djece.

Muslimanke se odijevaju na više načina, ovisno o tome kako tumače pravilo o skromnosti odijevanja. Jedne nose odjeću koja pokriva sve osim očiju, druge prekrivaju sve osim ruku i lica, treće smatraju da je obavezno pokriti kosu i dekolte, a postoje i one koje se ne pridržavaju nikakvih posebnih pravila odijevanja.
+9 glasa
Sara Adžić od Sara Adžić
Muslimanke nose hidžab svojom voljom u znak poštovanja i ljubavi prema Bogu, to je njihov zavjet. U Islamu se vjeruje da su kosa, vrat, dekolte i dr. dijelovi tijela koji izazivaju osjećaje koje mogu odvratiti od Boga i vjere. Žena je pokrivena samo za ˝vanjski svijet˝, smatra se da drugi ljudi ne trebaju vidjeti te privatne i čiste dijelove njenog tijela. Djevojka ne nosi maramu u svome domu ispred oca, brata, muža. Suprotno vjerovanju, nošenje marame i nije tako neudobno. Ne tako daleko u prošlosti i naše su bake nosile maramu na glavi i haljine. Marama na glavi može biti vrlo korisan modni dodatak za vrijeme zime.
+3 glasa
Ivona Jagatić od Ivona Jagatić
Muslimanke nose maramu kako bi skrivale kosu, zato što je kosa simbol ženstvenosti.  Također udane ortodoksne židovke i rane kršćanke su nosile maramu, zato što u Bibliji piše "Bog je glava muškarcu, a muškarac je glava ženi", te stoga žena mora skrivati glavu. Umjesto marame duga kosa je postala pokrivalo za glavu jer njome se glava skriva, a muškarci imaju kratku kosu da pokažu glavu.

Slična pitanja

2 odgovora
1 odgovor
1 odgovor
2 odgovora
3 odgovora
1 odgovor
1 odgovor
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.7k pitanja

20.1k odgovora

7.2k komentara

1.6k korisnika

...