Ana Pilato u rubrici Umjetnost i kultura od Ana Pilato

Kada će napokon talentirani akademski slikar Sebastijan Dračić pripremiti novu izložbu?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+5 glasa
Marketing odjel d.o.o. od Marketing odjel d.o.o.

Sebastijan Dračić u Muzeju suvremene umjetnosti predstavlja ciklus Kob

Jedan od omiljenih hrvatskih umjetnika srednje generacije, talentirani akademski slikar Sebastijan Dračić, nakon sedam godina stanke priprema novu samostalnu izložbu. Izložba pod nazivom Kob otvara se 3. rujna 2021. u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti (MSU) gdje će ju publika moći razgledati do 27. rujna 2021.

Nakon desetak samostalnih izložbi i četrdesetak skupnih u svojoj dosadašnjoj umjetničkoj karijeri, Dračić će u MSU izložiti devet slika iz ciklusa Kob na kojem je radio posljednjih sedam godina. Kob je, naime, svojevrsni nastavak ciklusa Sivo iz 2014. godine koji je naišao na izuzetno pozitivne kritike i sjajne reakcije ljubitelja umjetnosti, a nova djela napravljena tehnikom ulja na platnu predstavljaju različite motive: od pejzaža i mrtve prirode do akta.

"Tematika Kobi obuhvaća brojne fenomene današnjice koji su nam svima dobro poznati, kao što su način života, masovni mediji, tehnologija i konzumerizam. Ne prilazim ovim temama nužno s kritikom, može ih se shvatiti višeznačno, možda čak i kontradiktorno, a prožete su zdravom dozom humora. Oduvijek su me inspirirale ideje distopije i utopije, SF-a i djela pisaca kao što su Aldous Huxley i George Orwell, a to će se vrlo dobro vidjeti u Kobi."

....objašnjava Dračić i otkriva otkud ideja za naziv ciklusa:

"Čitao sam ponovno poemu Smrt Smail-age Čengića u kojoj jedno pjevanje nosi naziv Kob, a ta riječ i njezino značenje su mi se nekako posebno urezali u pamćenje. Vjerujem kako će svi koji posjete izložbu u slikama vidjeti zašto je za naziv odabrana ta riječ koja u sebi nosi jednu posebnu, sudbonosnu težinu."

Dračić je zagrebačku Akademiju završio u klasi prof. Zlatka Kesera s brojnim drugim istaknutim umjetnicima svoje generacije, a brojni stariji kolege su ga još kao mladog autora svrstavali među najperspektivnije umjetnike suvremenog hrvatskog slikarstva. Izložba autora koji se ne voli svrstavati u ladice, ali ipak najviše voli figurativno slikarstvo, označit će tako početak jesenske kulturne sezone u metropoli.

"Prisutan na sceni više od petnaest godina, slikar Sebastijan Dračić svojim se dosadašnjim radom nametnuo kao jedan od najznačajnijih i najzanimljivijih predstavnika svoje generacije i hrvatske likovne scene. Novim ciklusom slika vrlo zanimljivog naziva Kob, umjetnik tematski propituje aktualnost vremena i promjene koje one donose. Kroz seriju od devet novih radova Dračić želi dati i prikazati dublji uvid u civilizaciju, sa svim kompleksnostima i proturječjima. Ambivalentnost i neodređena slutnja ključan su psihološki moment koji umjetnik želi naglasiti u svojim djelima iz kojih proizlaze momenti buđenja i svjesnosti duboko utisnute kolektivne memorije cikličnosti vremena. To su prizori moguće prošlosti, konture nesigurne budućnosti, ali i obrisi nesigurne sadašnjosti. Riječ je o iznimnom likovnom ostvarenju novog ciklusa koji zasigurno nikoga neće ostaviti ravnodušnim, i koji otvaraju mnoge prostore za razmišljanja i sagledavanja svijeta u kojem živimo i koji nas okružuje, kao i ulogu koju kao pojedinci u njemu imamo."

...ispričala je Martina Munivrana, kustosica izložbe.

 


Sebastijan Dračić rođen je u Zagrebu 1980. godine, a diplomirao 2006. godine na Slikarskom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Izlagao je u Hrvatskoj, Njemačkoj, Austriji, Poljskoj, Kini, Italiji, Srbiji i Makedoniji. Dobitnik je dvije stipendije The Pollock-Krasner Foundation 2012. i 2019. godine. Sudjelovao je na rezidencijalnim programima Kulturkontakt Austria u Beču 2009 i One-sided story u Leipzigu 2012. te osvojio brojna priznanja i nagrade. Slike mu se nalaze u privatnim zbirkama u Hrvatskoj i u inozemstvu, te u zbirci Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci. Asistent je na Nastavničkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Marketing odjel d.o.o. od Marketing odjel d.o.o.
Talentirani akademski slikar Sebastijan Dračić u petak je predstavio javnosti Kob, svoju prvu samostalnu izložbu nakon sedam godina stanke, i još jednom pokazao zašto pripada skupini omiljenih hrvatskih slikara. Reakcije prvih posjetitelja izložbe u Muzeju suvremene umjetnosti (MSU) su sjajne.

"Izrazito me veseli što su reakcije publike na izložena djela tako dobre. Uostalom, mi umjetnici ne stvaramo samo za sebe i zbog sebe. Želimo da netko vidi što radimo i, naravno, volimo kad se ljudima sviđa naš rad. Izložene slike prikazuju izobličenu stvarnost koja promatrača uvodi u prostor koji postoji između snova i stvarnosti, a nastaje iz fragmenata svijeta u kojem živimo. Kako živimo u vrlo zanimljivim vremenima inspiraciju nije bilo teško pronaći“, ispričao je Dračić nakon otvorenja.

Otvorenje izložbe privuklo je veliki broj ljubitelja umjetnosti koji su, u skladu s epidemiološkim mjerama, razgledali Kob. Slike nastale tehnikom ulja na platnu obuhvaćaju motive od pejzaža do mrtve prirode, a njihova znakovita poruka nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Dračić je tijekom godina izlagao na desetak samostalnih i četrdestak skupnih izložbi, a već najavljuje rad na novom ciklusu koji će, zajedno sa ciklusom Sivo iz 2014. i Kobi, činiti zaokruženu cjelinu.

Sebastijan Dračić rođen je u Zagrebu 1980. godine, a diplomirao 2006. godine na Slikarskom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Izlagao je u Hrvatskoj, Njemačkoj, Austriji, Poljskoj, Kini, Italiji, Srbiji i Makedoniji. Dobitnik je dvije stipendije The Pollock-Krasner Foundation 2012. i 2019. godine. Sudjelovao je na rezidencijalnim programima Kulturkontakt Austria u Beču 2009 i One-sided story u Leipzigu 2012. te osvojio brojna priznanja i nagrade.

Slike mu se nalaze u privatnim zbirkama u Hrvatskoj i u inozemstvu, te u zbirci Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci. Asistent je na Nastavničkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Organizator izložbe Kob je Muzej suvremene umjetnosti, a partner je Medea vina. Izložba ostaje otvorena do 27. rujna.

Slična pitanja

2 odgovora 1.4k 👀
1 odgovor 265 👀
1 odgovor 370 👀
2 odgovora 808 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.6k pitanja

22.2k odgovora

8.3k komentara

1.6k korisnika

...