105 pregleda
Marin Barić u rubrici Turizam i putovanja od Marin Barić (4.9k bodova)
Da li je istina da bi Hrvatskoj bez turizma (slabiji udio u BDP-u) bilo teže, ali kao da ne bi stanovništvo bilo puno siromašnije?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+5 glasa
Kristina Buljan od Kristina Buljan (274 bodova)
odabran od Marin Barić
 
Najbolji odgovor

Hrvatska je zemlja koja živi od turizma. U udjelu BDP-a u Hrvatskoj turizam zauzima skoro 20%. Vodimo se i kao treća zemlja u Europi po udjelu zaposlenih u turizmu, odmah poslije Grčke i Cipra. Turizam je neizostavan izvor prihoda čemu smo svjedočili u pandemiji virusa Covid-19 u 2019. godini. U sezoni 2019. postalo je jasno da se Hrvatsko gospodarstvo ne može bazirati samo na turizam i na ono što se veže uz njega, već se moraju upotrijebiti i druge gospodarske grane koje će pridonijeti prihodima Republike Hrvatske. Pošto je Hrvatska zemlja ''mnogih mogućnosti i bogata raznolikošću'' onda se ti epiteti moraju i iskoristiti. Grane poput industrije i proizvodnje trebale bi dobiti na značaju, npr. drvna industrija, prehrambena industrija pa čak i naftna. Naravno, to ne znači da se turizam treba zanemariti, štoviše, kad bi sve ove grane gospodarstva postale jednake onda bi i nadopunjavale jedna drugu u vidu da kroz jednu granu promoviramo neku drugu. Dok bi se ovakva tranzicija napravila, stanovništvo bi bilo možda siromašnije, ali kada bi došli do cilja došlo bi i do preokreta da se poveća standard načina života, povećaju se plaće, i ostale beneficije. U suštini, bez turizma došlo bi do povećanja siromaštva stanovništva obzirom da bi se izgubila mnoga radna mjesta, ali ako bi se pogurnule druge grane gospodarstva došlo bi do napretka zemlje, pa tako i stanovništva.

Znatko medijski pokriva

NEM Zagreb 2022Središnje mjesto okupljanja producenata, scenarista, produkcijskih kuća, predstavnika FTA televizija, pay TV kanala, streaming servisa te ostalih stvaratelja sadržaja

Zagreb, 07. - 09.12.2022.

ULAZNICA
Znatko medijski pokriva

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

9.6k pitanja

15.2k odgovora

3.4k komentara

1.5k korisnika

...