Marina Božan u rubrici Osobni razvoj od Marina Božan
Koje su osobine karakteristične kod dobro organiziranih osoba u vremenu i prostoru?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+16 glasa
Duh Robot od Duh Robot
odabran od Marina Božan
 
Najbolji odgovor

Pozdrav!


Osobe koje su organizirane i one koje to žele moraju proći kroz 4 faze:


Odluka
- Nisu svi rođeni niti odgojeni da budu organizirani, pa je u jednom trenutku potrebno donijeti odluku da ćemo svoje vrijeme organizirati. Što prije to bolje.

Plan
- Potrebno je napraviti plan aktivnosti kojima ćemo se baviti. Ne samo onih vezanih uz školu i posao, već i slobodno vrijeme, odmor i zabavu.

Prioriteti
- Najvažnije je razlučiti koje su od tih aktivnosti jako važne i neodgodive, koje su važne, ali mogu pričekati dan-dva te one koje treba obaviti, ali ako ih se i ne obavi, neće biti smak svijeta!

Disciplina
- Donošenje odluke, razrada plana i određivanje prioriteta neće imati nikakvog učinka ako se ne držimo istoga.


Slijedom opisanoga organizirane osobe imaju karakteristike:

  • odlučnost - jer mogu donositi teške odluke kad znaju da će im to pomoći.
  • metodičnost - koja je potrebna za izradu plana s optimalnim rasporedom aktivnosti
  • razumnost - pa znaju dobro odrediti prioritete
  • čvrst karakter - koji im omogućuje da se drže plana i ne posustaju

 

+14 glasa
Kata Bilić od Kata Bilić

Neke osobe su po karakteru sistematične, dobro organizirane i samo tako mogu funkcionirati. Ali uz malo truda, dobra organizacija vremena se može naučiti.

Prvo treba razmisliti i popisati sve obaveze koje treba odraditi tokom nekog perioda i kraj svake navesti koliko je vremena potrebno. Plan koji radimo može biti formiran za tjedan, ili čak duži vremenski period, npr. mjesec. Tu svakako uz poslovne moramo navesti i društvene i obiteljske obaveze, kao i aktivnosti kojima se bavimo u slobodno vrijeme - npr. bavljenje sportom, gledanje filmova, šetnja, opuštanje.

Ako nam je raspored pretrpan, potrebno ga je reorganizirati, možda i izbaciti nešto što nam nije važno. Jako je bitno ostaviti dovoljno vremena za spavanje i obroke.

Potrebno je držati se plana, ali prema potrebi biti i fleksibilan, ako baš nešto nije ispalo tako kako smo planirali. Kroz neko vrijeme će se vidjeti gdje se gubi najviše vremena, i da li se mogu napraviti poboljšanja.

Naravno, ne treba biti rob planovima, ali ako se bavimo nekim projektom, pripremanju ispita ili bilo kojim aktivnostima koji zahtijevaju predanost i kontinuirani rad, bez dobrog plana teško je postići napredak.

To posebno dolazi do izražaja kod vrhunskih sportaša koji su primjer dobre organiziranosti jer bez toga teško da bi mogli postići takve rezultate.

Planovi se mogu pisati u rokovnik, ali u današnje vrijeme kad svi imamo pametne telefone, za osobe koje imaju jako puno obaveza korisno je instalirati aplikaciju u koju ćemo bilježiti dnevne obaveze.

Neke od popularnih aplikacija

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.splendapps.splendo
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.todoist
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.fenchtose.reflog
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.anydo&hl=en_US&gl=US
+10 glasa
Nino Marić od Nino Marić
Iako neki jesu takvi, a drugi vole dobro organizirane osobe (jer štede njihovo vrijeme), one su dobro organizirane i zbog nekih, rekli bi "loših osobina".

Dobro organizirana osoba je dosta stroga prema sebi (rekao bih prilično rigidna), pazi na vrijeme (uvijek gleda na sat na mobitelu ili na zidu), koristi digitalni kalendar (nekad zidni) sa zvučnim podsjetnikom, stalno je napeta da li će stići sve na vrijeme zbog čega je stalno pod stresom modernog života, često živčana ili tankih živčana, razdražljiva te takav ritam jako organiziranog života utječe na pojavu psihosomatske bolesti.

Ali ljudi uglavnom vole dobro organizirane osobe jer se mogu na njih više osloniti nego na sebe. Ili jednako kao na sebe.

Slična pitanja

3 odgovora 549 👀
3 odgovora 655 👀
1 odgovor 515 👀
2 odgovora 1.5k 👀
2 odgovora 249 👀
Ana Pilato 12.07.2021. pitanje u rubrici Posao od Ana Pilato
3 odgovora 450 👀
2 odgovora 443 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.7k pitanja

22.4k odgovora

8.4k komentara

1.6k korisnika

...