Ivan Gačić u rubrici Priroda od

Koja je to životinja "squid"?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+17 glasa
Dino Stošić od
odabran od Ivan Gačić
 
Najbolji odgovor
"Squid" na engleskom znači lignja! Ova životinja dobila je na značenju dolaskom južnokorejske serije "Squid game" na Netflix u rujnu 2021. godine. Morska je životinja, a pripada razredu glavonožaca. Može se pronaći diljem Sredozemlja i na istočnijem dijelu Atlantskog oceana. Naravno, čest je stanovnik i našeg, Jadranskog mora. Obitava iznad pješčanog odnosno pješčano-muljevitog dna. Hrani se planktonima tijekom razvoja, a u odrasloj dobi često se hrani ribama i rakovima.
+15 glasa
Ivana Steković od

Engleski naziv Squid - to je lignja.

Lignja je glavonožac s 10 krakova. Glava s velikim očima,odvojena je od trupa,plašta. Na glavu im se nadovezuju krakovi. Kao da im iz glave rastu noge hahah. Mogu promjeniti boju tijela. Sadrže crnilo od kojih se štite od neprijatelja.

Lignje su odličan izvor proteina. Kod nas se najčešće jedu kao rižoto lignje,pržene lignje,punjene ili pohane lignje.

Glavni dostavljači lignja su naravno Kina i Japan.

+10 glasa
Karlo Bečirović od
uređen od Karlo Bečirović
"Squid" je engleski naziv za životinju koja se naziva "lignja" ili "kalamari" na nekim jezicima. Lignje su mekušci i članovi razreda Cephalopoda, što uključuje i hobotnice i sipe. Karakteristično za lignje su njihovi cjevasti nožni aparati, krakovi, koje koriste za plivanje i lov na plijen.
Lignje su morski organizmi i često su omiljena hrana u mnogim kuhinjama diljem svijeta. Mogu varirati u veličini, od malih do vrlo velikih vrsta. Imaju sposobnost mijenjanja boje kako bi se kamuflirali i koriste se kao inspiracija u mnogim istraživanjima biomimetike radi razumijevanja njihovih jedinstvenih karakteristika.

Lignje su fascinantne morske životinje koje pripadaju razredu Cephalopoda, što znači "glavonošci". Evo nekoliko zanimljivih činjenica o njima.
Što se tiče anatomije, lignje imaju glavu sa složenim očima i snažnim kljunom koji koriste za hvatanje plijena. Njihovi glavni atributi su krakovi i cjevasti nožni aparat. Imaju deset krakova, od kojih su osam kraći i dvije dulja "tentačija".
Lignje su poznate po svojoj sposobnosti promjene boje i tekstaure kože kako bi se kamuflirale i izbjegle plijen ili se sakrile od grabljivaca.
S druge strane, aktivni su lovci i hrane se različitim plijenom, uključujući ribe, rakove i druge mekušce.
 Lignje koriste razne oblike komunikacije, uključujući promjene u boji, pulsiranje svjetlosti i mijenjanje oblika svojih tijela kako bi komunicirale međusobno i s drugim organizmima.Postoji mnogo vrsta lignji, a veličina varira od vrste do vrste. Neki od najpoznatijih uključuju obične lignje (Loligo) i velike lignje (Giant Squid ili Colossal Squid) koje mogu narasti do ogromnih veličina.
U kulinarstvu pak, lignje su važan sastojak u mnogim svjetskim kuhinjama. Kalamari, koji su prženi ili kuhani prstenovi lignji, popularni su u jelima poput kalamara a la romana i različitih oblika fritaja.
Lignje su zanimljive morske životinje i igraju važnu ulogu u ekosustavu mora. Njihova biologija i ponašanje često služe kao predmet istraživanja u biologiji i ekologiji morskih organizama.

Slična pitanja

2 odgovora 454 👀
2 odgovora 1.5k 👀
2 odgovora 386 👀
Ivana Basar 15.09.2020. pitanje u rubrici Priroda od Ivana Basar
2 odgovora 706 👀
2 odgovora 417 👀
2 odgovora 2.1k 👀
Nino Marić 12.11.2022. pitanje u rubrici Priroda od Nino Marić
2 odgovora 419 👀
Lovro Gorup 19.10.2020. pitanje u rubrici Priroda od Lovro Gorup
3 odgovora 5.7k 👀
1 odgovor 799 👀
Ivana Basar 15.09.2020. pitanje u rubrici Priroda od Ivana Basar
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.3k pitanja

23.2k odgovora

8.9k komentara

1.7k korisnika

...