2.8k pregleda
Nikolina Šrajbek u rubrici Hrana i piće od Nikolina Šrajbek [Turboaktivan] (54.8k bodova)
uređen od Znatko
Koja je razlika između bijele i plave ribe?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+5 glasa
Augustina Kolak od Augustina Kolak [Megaktivan] (13.3k bodova)
prikazano od Znatko

Razlika između bijele i plave ribe je određena količinom masti koje meso ribe ima. Dok plava riba ima udio masti oko 5%, ali i do 15%, bijela riba ima oko 2%. Plava riba zbog toga što dugo putuje, nakuplja masnoću u zalihama.

Bijela riba: oslić, bakalar, grdobina, morski list

Plava riba: tuna, skuša, sardina, losos, jegulja

Razlika između bijele i plave ribe je u repu. Bijele ribe imaju ravniji rep, a plave imaju rep u obliku strelice. Naravno, razlika je i u boji. Plava ima plavkast ton zbog veće količine masti. Stanište bijele ribe je pri dnu mora, a plava riba pliva blizu površine. Plava ima veću razinu Omega 3, a bijela ima manje kalorija,

 

Izvor: http://capriceeurope.eu/blog/differences-white-fish-blue-fish/

 

 

+4 glasa
Iva Murat od Iva Murat [Turboaktivan] (26.3k bodova)

Plava i bijela riba razlikuju se po količini i načinu raspodjele masti. Plava riba pohranjuje masti u masnim stanicama po cijelom tijelu, a bijela riba u jetru i u manjoj mjeri u trbušnu šupljinu. Bijela riba ima nizak udio masti, posebice u mesu (oko 1%), dok plava riba sadrži 5 -10% ili više masti. Bijela riba zbog toga ima manje kalorija, ali i manje blagotvornih omega-3 masnih kiselina pa se plava riba smatra zdravijom od bijele. Bijela riba se smatra sličnijom mesu jer ima velike blokove mišićnih vlakana pa ju je lakše probaviti i cijenom je skuplja od plave ribe. Predstavnici plave ribe su tuna, srdelaskušašarun, papalina, losos inćun, palamida. Najpoznatiji predstavnici bijele ribe su oradabrancinkovač, zubatac, list, oslić. 

+2 glasa
Michelle Koprivnjak od Michelle Koprivnjak [Ekstraktivan] (8.2k bodova)
odabran od Nikolina Šrajbek
 
Najbolji odgovor

Ribe koje spadaju u bijelu ribu su:

  • orada
  • brancin
  • oslić
  • škarpina..
Ribe koje spadaju u plavu ribu su:
  • skuša
  • srdele
  • tuna
  • papalina
Jedna od razlika između plave i bijele ribe je ta što je bijela riba sličnija mesu, a to je tako zbog aminokiselina i bjelančevina koje ima u sebi, a sadrži i puno biokovemišičnih vlakana. 
Još jedna od većih razlika između ovih dviju riba je u raspodjeli masnoće u njoj. Bijela riba masnoće pohranjuje u jetri i djelovima trbušne šupljine, dok plava po cijelom tjelu. S obzira na to, bijela riba sadrži niti 1% masti, a samim tim je i zdravija od plave ribe koja sadrži 5-10% masti. No s obzirom da plava riba, koja je "masnija" sadrži više omega-3 masnih kiselina, koje su jako zdrave, ipak je plava riba na neki način zdravija. Tako da stručnjaci tvrde da bi bila idealna količina jesti jednu bijelu i jednu plavu ribu na tjedan. 
Jedna razlika je i to što bijala riba ima manje žive.
 
 

Slična pitanja

1 odgovor 164 pregleda
2 odgovora 311 pregleda
3 odgovora 401 pregleda
1 odgovor 614 pregleda
2 odgovora 97 pregleda
3 odgovora 138 pregleda

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.4k pitanja

13.6k odgovora

2.8k komentara

1.3k korisnika

...