150 pregleda
Marija Miha u rubrici Filmovi i serije od Marija Miha (10.3k bodova)

Tko su nagrađeni pobjednici 19. Zagreb Film Festivala (ZFF)?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+5 glasa
Redakcija od Redakcija (113k bodova)
prikazano od Znatko

Dodijeljene su nagrade 19. Zagreb Film Festivala – ‘Konačna sloboda’ odnosi Zlatna kolica za najbolji dugometražni film

Najboljim međunarodnim kratkometražnim filmom proglašen je ‘Sjeverni pol’ Marije Apčevske, a pobjednik u kategoriji hrvatskog kratkog metra je ‘Jesen našeg ljeta’ Karla Voriha. Posebno priznanje u dugometražnom programu pripada filmu ‘Zbornica’ Sonje Tarokić. Filmovi ‘Sestre i njihove supermoći’ te ‘Ulja Funk na zadatku’ pobjednički su filmovi 6. festivala KinoKino

U subotu, 20. studenoga 2021. u Galeriji Studentskog centra dodijeljene su nagrade za najbolja kratkometražna i dugometražna ostvarenja ovogodišnjeg programa Zagreb Film Festivala te pobjedničke filmove 6. festivala KinoKino.

Žiri dugometražnog filma u čijem su u sastavu rumunjska glumica Katia Pascariu, koja tumači glavnu ulogu u filmu Baksuzno bubanje ili bezumni pornić, Ivan Ikić, redatelj lanjskog laureata ZFF-a Oaza, te nagrađivani direktor fotografije Vanja Černjul, dodijelio je Zlatna kolica za najbolje dugometražno ostvarenje austrijsko-njemačkom filmu Konačna sloboda Sebastiana Meisea. Žiri je odluku objasnio riječima:

Ovo ostvarenje filmskim jezikom izražava sposobnost ljudskog duha da nadiđe zatočeništvo. Film postavlja pitanje: “Što je sloboda i možemo li stvoriti vlastitu?” Dvoje neočekivanih junaka pokazuje nam kako pronaći ljubav čak i u najgorim trenucima naše recentnije povijesti.

Dobitnik posebnog priznanja u međunarodnoj dugometražnoj konkurenciji hrvatski je film Zbornica redateljice Sonje Tarokić. U obrazloženju žirija stoji:

Film se bavi obrazovnim sustavom kao metaforom društva u cjelini i borbom jedne žene da ga poremeti. Hrabrim altmanovskim pristupom priča priču u brzom vizualnom ritmu. Mnoge pojedinačne izvedbe čine ga zaista pravim ansambl filmom.

O najboljem filmu međunarodnog kratkometražnog programa i nacionalnog programa Kockice odlučivali su redateljica Sara Grgurić, lanjska pobjednica Kockica (U šumi), slovenski redatelj Rok Biček (Razredni neprijatelj – ZFF 2014.) te Ivan Bakrač, redatelj i selektor Filmskog festivala Herceg Novi. Zlatna kolica za najbolji film iz međunarodne kratkometražne konkurencije odnosi makedonsko-ruski film Sjeverni pol Marije Apčevske. Žiri ga je odabrao uz sljedeće riječi:

Minimalistički, precizno i vješto režiran, ovaj je film iskren prikaz delikatnog životnog perioda s kojim se svi možemo poistovjetiti, a kroz koji shvaćamo da ne trebamo požurivati odrastanje u trenutku kada je naša mladost najnevinija.

Posebno priznanje u kategoriji kratkometražnog međunarodnog filma žiri je dodijelio ukrajinskom filmu Tatine tenisice redateljice Olhe Zhurbe:

Posebno priznanje ide filmu koji na vrlo emotivan način prikazuje bezuvjetnu ljubav djece prema roditeljima čak i kada ona nije uzvraćena. Pričom s kompleksnom temom posvojenja redateljica nam uspješno dokazuje kako se neke stvari ne mogu kupiti novcem te da je nesavladivu iskrenost teško kontrolirati konvencijama koje strogi sistem nameće.

Zlatna kolica u Kockicama, natjecateljskom programu hrvatskog kratkometražnog filma, pripala su filmu Jesen našeg ljeta Karla Voriha. Žiri je pri tome ustvrdio:

Glavna nagrada dodjeljuje se filmu o generaciji koja ne zna očistiti ribe ni održati odnose s roditeljima i partnerima, ali zna napisati, režirati, odglumiti i montirati film na maestralnom nivou. Nagrada ide filmu Jesen našeg ljeta redatelja Karla Voriha i njegova uvježbanog tima, čiji naredni film nestrpljivo očekujemo.

Posebno priznanje u nacionalnom programu kratkog metra odnosi film Sve što dolazi redatelja Mate Ugrina. Svoju odluku žiri je objasnio riječima:

Postoje mjesta iz kojih ljudi po svaku cijenu žele otići, ali u njima neki ipak odlučuju ostati. Kroz hipnotičke atmosfere i prostore redatelj nam dočarava takvo mjesto i putem nevine laži svoje protagonistkinje približava pustoš emotivnog i fizičkog života na otoku.

Dodijeljene su i nagrade festivala KinoKino, čije je 6. izdanje održano u sklopu Zagreb Film Festivala. Profesionalni žiri festivala KinoKino koji čine glumica Iva Babić, redatelj Saša Ban i Dubravka Zima, profesorica i stručnjakinja za dječju književnost, nagradio je norveški film Sestre i njihove supermoći u režiji Silje Salomonsen i Arilda Østina Ommundsena:

Film kojem smo dodijelili nagradu primjer je konceptualnog filmskog ostvarenja za djecu u kojem se na promišljen i senzibilan način pripovijeda o arhetipskim temama dječje kulture: o životnim izazovima, o stvarnim i simboličkim ponorima u kojima se mogu naći i dijete i odrasla osoba te o rupama iz kojih se možemo i moramo izvući sami ili uz pomoć drugih. U ovom filmu, uronjenom u dječju kulturu, osobito bajkovnu i mitološku, demonstrirana je neposredna i naturalistička glumačka izvedba malenih protagonistica, a priča o djetetu koje svojim djelovanjem spašava odrasloga ispripovijedana je filmskim jezikom koji može razumjeti publika od 6 do 106 godina.

Dječji žiri KinoKina, čiji su članovi zagrebački osnovnoškolci Jan Nikola Baš, Sara Čolaković, Marta Mikac, Ursula Pavić i Rita Vukmirović, glavnu nagradu dodijelio je njemačkom filmu Ulja Funk na zadatku u režiji Barbare Kronenberg uz obrazloženje:

Oko ove odluke dugo smo raspravljali i dvoumili se, no na kraju smo ipak odlučili. Izabrali smo film koji prati apsurdnu avanturu, ali i obiteljske probleme kojima je teško pobjeći. Ovaj smo film izabrali zbog njegove jedinstvene teme, zanimljive pouke, uzbudljive radnje u kojoj smo uživali i jer je prikladan za sve uzraste.

Posebno priznanje dječjeg žirija pripalo je finskom ostvarenju Još samo malo u režiji Hamyja Ramezana

Gluma je u ovom filmu bila fenomenalna. Iako je ozbiljan te govori o temama koje mnogima nisu poznate, ovaj je film za sve uzraste. U svoje 82 minute prikazuje sve važne aspekte života: ljubav, prijateljstvo, povezanost obitelji kroz sve što im se nađe na putu. Iako nije dobio glavnu nagradu, vrijedno je proširiti riječ o njemu jer je stvarno jedinstven.

Dobitnici nagrada publike za najbolji film iz programa Ponovno s nama i festivala KinoKino bit će poznati nakon brojanja glasova u ponedjeljak, 22. studenoga 2021.

Slična pitanja

2 odgovora
Marija Miha 12.11.2021. pitanje u rubrici Filmovi i serije od Marija Miha (10.3k bodova)
1 odgovor
2 odgovora
Znatko medijski pokriva

Vincekovo 2023

Na blagdan Sv. Vinka obilježava se Vincekovo kada počinje nova vinogradarska godina

Sv. Ivan Zelina, 22.01.2023.

DOĐITE
Znatko medijski pokriva
MONEY MOTION 2023
<< the only FinTech conference you should attend >>

Zagreb, 9. - 10. ožujka 2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023


Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

10.0k pitanja

16.0k odgovora

3.9k komentara

1.4k korisnika

...