333 pregleda
Ana Primorac u rubrici Vjera i religija od Ana Primorac (4.0k bodova)
Postoji li život poslije smrti?
Marija Smiljan od Marija Smiljan (2.5k bodova)
Ja vjerujem da postoji.

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

4 odgovor(a)

+16 glasa
Ana Jelić od Ana Jelić (2.8k bodova)
uređen od Ana Jelić

Postojanje zagrobnog života se može promatrati sa znanstvenog i vjerskog stajališta.

1. Znanstveno stajalište

Budući da pitanje života poslije smrti oduvijek muči čovječanstvo, mnogi znanstvenici pokušavaju pronaći odgovor na njega. Život nakon smrti se može definirati kao uvjerenje da dio identiteta osobe nastavlja postojati nakon fizičke smrti.

Profesor fizike na Kalifornijskom tehnološkom institutu, Sean Carroll, tvrdi da za postojanje zagrobnog života naša svijest treba biti odvojena od fizičkog tijela pojedinca, no to nije slučaj. Naime, svijest je niz elektrona i atoma koji tvore um te oni nakon naše smrti ne mogu djelovati. Prema kvantnoj teoriji polja (QFT) postoji samo jedno polje u svemiru za svaku vrstu čestice. Testovi kvantnih polja otkrili bi duhovne čestice da postoji život poslije smrti, no nisu.
 

"Zakoni fizike koji se temelje na svakodnevnom životu potpuno su razumljivi. I ne postoji način u tim zakonima da dozvolimo da se informacije pohranjene u našem mozgu zadrže nakon što umremo." - dr. Carroll za časopis Scientific American.


2. Vjersko stajalište

Mnoge religije naučavaju neku vrstu postojanja nakon smrti. U nastavku su opisana stajališta različitih religija:

Muslimani vjeruju u dolazak sudnjeg dana. Tada će Alah utvrditi tko ide u raj, a tko u pakao, ovisno o zaslugama pojedinca. U islamu se taj dan naziva Dan buđenja ili ustajanja. Vjeruje se da će Alah prilikom uskrnuća obnoviti i tijela vjernika. Također vjeruju i u anđela smrti meleka koji dolazi po dušu smrtnika.

Iako je judaizam najstarija monoteistička religija, ne bavi se toliko zagrobnim životom. Židovi vjeruju u ponovno ujedinjenje sa svojim precima.

Hinduisti i budisti u osnovi vjeruju u reinkarnaciju (ponovno rođenje u novom tijelu).

Kod kršćana život poslije smrti ovisi o tome kakav je pojedinac bio za vrijeme života. Poslije smrti duša napušta tijelo i odlazi u raj ili u pakao. Raj se može zaslužiti iskrenim pokajanjem pojedinca, bez obzira na počinjeni grijeh. Samo uskrsnuće i spasenje ne bi bilo moguće bez Isusa Krista.
 

"Ja sam uskrsnuće i život... Tko vjeruje u mene, ako i umre, živjet će." - Ivan, 11:25

Ivan Gačić od Ivan Gačić (7.2k bodova)
Zanimljivo štivo :)
Marko Svjetionik od Marko Svjetionik (454 bodova)
Kod znanstvenog stava je ovo besmisleno tvrditi što stoji u tekstu: "Testovi kvantnih polja otkrili bi duhovne čestice da postoji život poslije smrti, no nisu."
- sporan je dio tvrdnje za duhovne čestica. Naime, nešto što je onostrano, tj. duhovno, ne može se mjeriti nikakvim fizikalnim zakonima ni metodologijama, jer logično, niti ne podliježe fizikalnim zakonima (budući da je duhovno). Tako da ovaj dio odgovora vidim kao ništavan.

A pogrešno je naveden i dio koji se tiče religije. Tako je za islam nespretno naveden dio samo za vjerovanje u Sudnji dan, što vjeruju i kršćani, dok za njih to nije navedeno. Uz to, navedeno je za kršćane ono što vjeruju i muslimani ("život poslije smrti ovisi o tome kakav je pojedinac bio za vrijeme života"; s tim da muslimani to vjeruju samo za muslimane), no za kršćane je dosta nespretno navedeno upravo to, "život poslije smrti ovisi o tome kakav je pojedinac bio za vrijeme života", budući da protestantni vjeruju da život poslije smrti ovisi o tome da li je osoba imala vjere ili ne, te da je opravdana samo vjerom, bez obzira na djela, dok katolici to ne vjeruju.
Ana Jelić od Ana Jelić (2.8k bodova)
Kod znanstvenog stajališta su opisana istraživanja profesora Sean Carroll, koji je doktorirao fiziku na Harvardu . Ukratko govori o tome da nije moguće da se duša i svijest pojedinca raspadne na atome i nastavi postojati (ljudska svijest se sastoji od atoma i elektrona i na taj način tvori um pojedinca - tu je Vaša pogreška, jer ste ju nazvali nečim "duhovnim", a nije).
Ako se pretpostavi da duša nastavi postojati poslije smrti, onda se javljaju pitanja kao što su npr. od koji čestice se ta duša sastoji i koje sile ju drže na okupu. Carroll te čestice hipotetski naziva  "duhovnim česticama" i govori kako takve čestice, tj ostatci svijesti nisu pronađene testovima kvantnih polja.
Da je istina da ljudska svijest postoji nakon tjelesne smrti, sve što znamo o kvantnoj teoriji polja trebalo bi biti pogrešno.

Ako Vas zanimaju njegova istraživanja, tu imate jedan od članaka vezanih uz to:  
     https://www.bustle.com/p/is-there-life-after-death-according-to-this-scientist-the-laws-of-physics-make-it-impossible-3262816

Što se tiče vjerskog stajališta, kod islama je sve već opisano tako kao što ste rekli (da muslimani vjeruju u Sudnji dan, te da im pogrebni život ovisi o zemaljskom životu, tj. da Alah utvrđuje tko ide u raj, a tko u pakao).

Kod kršćana Sudnji dan nije naveden, budući da u novije vrijeme postoje razne diskusije o tome, a općenito je opisano zajedničko vjerovanje svih kršćana, a ne kršćanskih crkvi pojedinačno.
Marko Svjetionik od Marko Svjetionik (454 bodova)
Onda je to drugi par rukava, budući da ste tek u vašem komentaru naveli da su znanstvenici to proučavali nad dušom (iako je i duša nemjerljivi element). Duša je religijski gledano sadržana u ljudskoj krvi (Post 9,4), dok je duh nešto različito od duhe i nema nikakve poveznice sa tjelesnim elementom. I nisam ja zapravo nazvao nešto "duhovnim", nego sam jednostavno citirao tekst koji ste naveli, gdje stoji tvrdnja  "duhovne čestice". Tako da je taj zbunjujući komentar "duhovne čestice" zapravo trebao biti po tome onda nazvan "duševne čestice". No svejedno, kako "mjeriti" i dušu kada nije definirana njezina vrijednost u fizici niti ne postoji konstantna za mjernje "duše"? Mislim da je time sve rečeno. To više vuče na znanost koja se bavi spekulacijama.

Ovo što navodite: "Kod kršćana Sudnji dan nije naveden, budući da u novije vrijeme postoje razne diskusije o tome", ne bih se nikako složio. Katolička Crkva nije promijenila stajalište o Sudnjem danu, pravoslavna Crkva nije promijenila svoje stajalište o Sudnjem danu, pa ne znam da li mislite na protestantske denominacije? Možete li dati neki izvor za vašu tvrdnju?
Ana Jelić od Ana Jelić (2.8k bodova)
Budući da duša ima svoju svijest, koja je načinjena od atoma i elektrona, ona bi prema tome nakon tjelesne smrti trebala biti mjerljiva testovima kvantne teorije polja.
Naime, kvantna teorija polja sugerira da postoji jedno polje za svaku vrstu čestice.
Također, u samom istraživanju je tim hipotetskim česticama dodijeljen naziv "duhovne čestice".
Mislim da ne shvaćate bit samog istraživanja, tako da bi Vam preporučila da pročitate nešto više o tome ako Vas zanima :)

A što se tiče vjerskog stajalište, već sam rekla da je kod kršćana samo opisano ono što im je zajedničko. Budući da protestanti imaju drugačije poimanje Sudnjeg dana od katolika i pravoslavaca (te su česte diskusije po tom pitanju), samo je navedeno da život poslije smrti ovisi o zemaljskom životu svakog pojedinca (što je za sve kršćanske crkve isto). A to je i trebao biti odgovor na pitanje: Postoji li život poslije smrti?
Marinko Zadro od Marinko Zadro (6.9k bodova)
Dirljiva rasprava. ;)
Marko Svjetionik od Marko Svjetionik (454 bodova)
uređen od Marko Svjetionik
Ovako, što se tiče toga da "duša ima svoju svijest, koja je načinjena od atoma i elektrona", ako mislite na svijest da je načinjena od atoma i elektrona, svijest je apstraktni pojam i ne opisuje se fizikalnim zakonitostima. A ako smatrate dušu samo načinjenu od atoma i elektrona, to ne bi bilo točno budući da se o duši jednostavno ne zna koje su njene granice. Jest, vezana je uz krv, ali nitko ne zna granice duše.
To govori i link na članak koji ste stavili; jer u tekstu stoji sljedeće, da ne postoje razumni odgovori na pitanja:
"Od kakvih je čestica duša? Koje sile to drže na okupu? Kako je u interakciji s običnom materijom?" Ali, nastavlja, "Sve što znamo o kvantnoj teoriji polja (QTF) govori da ne postoje razumni odgovori na ova pitanja."

Tako da oprostite, ali mislim da i niste u potpunosti shvatili članak koji ste naveli, jer on nešto drugo govori. Članak govori ne za dušu, nego funkcioniranje moždanih funkcija, nakon smrti: "Zakoni fizike koji su u osnovi svakodnevnog života u potpunosti su shvaćeni i ne postoji način unutar tih zakona koji bi omogućio da informacije pohranjene u našem mozgu opstanu nakon što umremo."

No zatim autor dalje nastavlja da priznaje da time na čemu baziraju testove (i to samo na mozgu), kvantnom teorijom, zapravo ništa ne znaju i da su sve spekulacije: "Sve što znamo o kvantnoj teoriji polja moglo bi biti pogrešno".

Zanimljiv je i sljedeći zaključak u članku: 'međutim, navodeći kako je malo vjerojatno da je sve što znamo o QTF-u pogrešno, on također napominje: "Također, Mjesec bi mogao biti napravljen od zelenog sira"'

Ujedno, taj isti link vam govori direktno protiv tog istraživanja, navodeći da postoje studije koje govore oprečno, da život postoji: "Istina je da su rezultati nekih studija uzeti kao dokaz da život nakon smrti postoji". Tako da je to na neki način priznanje da tu nema nikakvog zaključka ni odgovora.

I na koncu, autor priznaje da funkcije u mozgu nemaju nikakve veze sa dušom koju logično; jednostavno ne mogu mjeriti, jer ne postoje mjerne jedinice za mjerenje duše jer se ni ne zna što je točno duša:
"Međutim, ne možemo dokazati da to ima ikakve veze s dušom koja bi mogla postojati nakon što smo mrtvi dulje od nekoliko minuta."

Tako da ovaj članak govori sve što smo i dosada znali. Znanost nigdje nije dokazala da život poslije smrti postoji ili ne postoji. Pogotovo to ne može objašnjavati na kremiranim osobama jer je znanosti nužno praćenje mozga da vidi ima li kakvih reakcija, dok u religijskom kontekstu, samo kremiranje i nedostatak organa nema veze sa životom iza smrti. Zbog toga i je nemjerljivo.
Mia Marijanović od Mia Marijanović (7.7k bodova)
Jedna od rijetkih konstruktivnih rasprava ovdje. (y) Keep talking...
+10 glasa
Marko Svjetionik od Marko Svjetionik (454 bodova)
odabran od Ana Primorac
 
Najbolji odgovor
Odgovor na pitanje: postoji li život poslije smrti:

Znanost ne može dati dokaz za ovo pitanje, budući da ovo pitanje ulazi u sferu onostranoga. Tako da ne postoje dokazi da život nakon smrti postoji, odnosno ne postoji. Što je smrt, nije život. Za znanost tu priča prestaje. Da li život počinje u nekom drugom, duhovnom ili bilo kakvom obliku i u kakvom trenutku - znanost jednostavno na to ne daje odgovore, to nije u njenoj domeni da to "izmjeri".

Ne bih ulazio u nepotrebne analize oko eshatologije i Sudnjega dana (što je irelevantno u ovom općenitom pitanju postojanja zagrobnog života), već bih samo rekao, što se tiče religijskog poimanja svijeta, prema većini svjetskih religija, život nakon smrti postoji. Taj odgovor je u tom kontekstu definiran u sferama teologije i vjere.
Mia Marijanović od Mia Marijanović (7.7k bodova)
Tako je! treba odrediti granice gdje staje znanost, a počinje teologija.
+8 glasa
Elena Dundović od Elena Dundović (843 bodova)
Na to pitanje vjerojatno nikad nećemo dobiti odgovor. Jednostavno ne postoje dokazi o tome. Ima par slučajeva gdje osobe dožive kliničku smrt i nakon toga kažu kako su vidjeli neke neobjašnjive stvari. Ali da li možemo vjerovati tim osobama? Kako možemo znati da je to stvarno, a ne potreba za pažnjom?

Ako pitamo kršćane život poslije smrti ovisi kakav si bio vjernik/čovjek te o tome ovisi hoćemo li ići u raj ili pakao i to je vječan 'život', dok recimo ako pitamo budiste život poslije smrti je reinkarnacija, te se naša duša ponovo rađa u novom tijelu te samim time se ponovo rađamo i umiremo 'zauvijek'.
+4 glasa
Ivana Steković od Ivana Steković (20.2k bodova)
Postoji li život poslje smrti?

Mislim da su svi upoznati sa fenomenom koji doživljavaju ljudi koji su bili klinički mrtvi.

U Bibliji kažu da poslje smrti postoji raj,pakao i čistilište.

Svi koji su doživjeli kliničku smrt opisuju nekakav tunel i svijetlost. I osobno mislim da postoji i ima nekakav život poslije smrti. Koji naravno nitko ne znam i ne može znati.

Ja vjerujem i nadam se da postoji reinkarnacija.

Slična pitanja

1 odgovor
Ivana B. 18.09.2020. pitanje u rubrici Priroda od Ivana B. (3.0k bodova)
1 odgovor
Nino Marić 09.09. pitanje u rubrici Zdravlje i medicina od Nino Marić (11.0k bodova)
6 odgovora
Darko Međimurec 30.10.2020. pitanje u rubrici Odnosi i veze od Darko Međimurec (25.3k bodova)
Znatko medijski pokriva

NEM Zagreb 2022Središnje mjesto okupljanja producenata, scenarista, produkcijskih kuća, predstavnika FTA televizija, pay TV kanala, streaming servisa te ostalih stvaratelja sadržaja

Zagreb, 07. - 09.12.2022.

ULAZNICA
Znatko medijski pokriva

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

9.6k pitanja

15.3k odgovora

3.5k komentara

1.5k korisnika

...