Monika Kiris u rubrici Filmovi i serije od

Kakav je dokumentarni film "Do nebesa nek’ se ori" (2022)?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+8 glasa
Redakcija od
uređen od Znatko

Dokumentarni film ‘Do nebesa nek’ se ori’ premijerno je prikazan 24. listopada 2022. u velikoj dvorani 'Antun Bauer' Fakulteta filozofije i religijskih znanosti

Film o ocu Petru Perici je dovršen 2022. godine, a nastao je u koprodukciji Hrvatske pokrajine Družbe Isusove i Laudato televizije. Snimatelj i voditelj procesa tehničke obrade je Daniel Vorih.

Otac Perica poznat je kao autor pjesama ‘Do nebesa nek’ se ori’ i ‘Rajska Djevo, kraljice Hrvata’.  Bio je odgojitelj, apostol katoličke mladeži i duhovnik Križarskoga bratstva. Zajedno s brojnim uglednim Dubrovčanima, među kojima je bilo sedam katoličkih svećenika, o. Perica je ubijen na otoku Daksi u noći 24./25. listopada 1944. godine.

Provincijal Hrvatske pokrajine Družbe Isusove p. Dalibor Renić rekao je:

‘Dokumentarni film govori o tom mučeništvu, ali istovremeno slavi Boga kroz život i pjesmu.’

Nakon prikazanog filma okupljenima se obratio snimatelj Daniel Vorih te je pojasnio proces nastanka filma:

Stih ‘Do nebesa nek’ se ori’ mogao sam doživjeti tek kad sam uz p. Roka Prkačina posjetio Kotišinu, rodno mjesto ovoga pjesnika i mučenika. Impozantan stjenoviti krajolik Biokova s jedne strane i plavetnilo Jadrana s druge strane, kao da uzvikuju divljenje Stvoritelju što ih je tako čudesno oblikovao. Pripala mi je ta čast biti snimateljem ovoga filma preko kojega sam mogao pobliže upoznati lik i djelo oca Petra, na inicijativu, nažalost pokojnog, p. Roka Prkačina. Imao je veliku želju snimiti film o ocu Perici nakon izdavanja knjige 'p. Petar Perica – pjesnik i mučenik', kao vrhunac svoga višegodišnjeg rada na širenju kulta p. Petra Perice. 

Premijeri dokumentarnog filma prisustvovala je i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek koja je posvjedočila koliko je i danas živo sjećanje na o. Petra Pericu i na strašan zločin koji se dogodio tjedan dana nakon ulaska partizana u Dubrovnik.

Nije im trebalo ni tjedan dana da zatvore i ubiju najuglednije članove društva u Dubrovniku. Cilj tog terora je bio ubiti duh, rekla je ministrica Obuljen Koržinek.

Kršćanski puk vjeruje da je o. Perica dao život kao svjedok vjere i želio bi ga vidjeti kao kandidata za čast oltara. O tome svjedoči i dokumentarni film ‘Do nebesa nek’ se ori’ u režiji Nade Prkačin koji će na Laudato TV-u biti emitiran 4. studenoga 2022. u 21.05h.

Slična pitanja

Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.1k pitanja

22.9k odgovora

8.7k komentara

1.6k korisnika

...