Marija Miljević u rubrici Filmovi i serije od Marija Miljević

Gdje se sve prikazuju hrvatski dugometražni filmovi "Zbornica" i "Nebesa"?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+4 glasa
Redakcija od Redakcija
prikazano od Znatko

U listopadu će se ova dva hrvatska igrana filma iz pitanja prikazati na festivalu mediteranskog filma u španjolskoj Valenciji, dok će jedna manjinska hrvatska koprodukcija imati svjetsku premijeru na Međunarodnom festivalu dokumentarnog i animiranog filma DOK Leipzig

U službenoj konkurenciji Međunarodnog festivala mediteranskog filma u Valenciji (Mostra de Valencia) nalazi se dugometražni prvijenac redateljice i scenaristice Sonje TarokićZbornica. Film je svjetsku premijeru imao na prestižnom festivalu u Karlovim Varima krajem kolovoza, a tamo je osvojio i posebno priznanje glavnog te pohvalu Ekumenskog žirija. Zbornica će se hrvatskoj publici prvi put predstavi u studenom na Zagreb Film Festivalu. Film nastaje u produkciji Kinorame (producentica je Ankica Jurić Tilić), uz potporu HAVC-a. 

Uz Zbornicu, u Valenciji se, također u natjecateljskom programu, prikazuje hrvatska manjinska koprodukcija Nebesa Srđana Dragojevića. Film je svjetsku premijeru imao u sklopu međunarodnog natjecateljskog programa ovogodišnjeg, 74. izdanja Locarno Film Festivala, na kojem je i osvojio prvu nagradu žirija mladih (Junior Jury Award). 

Film nastaje u koprodukciji Srbije, Njemačke, Makedonije, Hrvatske i Slovenije. Hrvatski koproducent je Studio Dim (koproducentica je Darija Kulenović Gudan). Glavne uloge u filmu nose troje hrvatskih glumaca: Goran Navojec, Ksenija Marinković i Bojan Navojec. Film je sufinanciran sredstvima HAVC-a. 

U sklopu natjecateljskog programa festivala u Valenciji prikazuje se 12 naslova. Festival, kojem je cilj promovirati audiovizualnu produkciju s mediteranskog geografskog i kulturološkog područja, traje od 15. do 24. listopada, a ove godine održava se po 36. put. Više detalja o festivalu i programu možete pronaći na ovoj poveznici

Njemački međunarodni festival dokumentarnog i animiranog filma DOK Leipzig ove se godine održava od 25. do 31. listopada, a u sklopu natjecateljskog programa dugometražnih dokumentarnih filmova prikazuje se hrvatska manjinska koprodukcija Auti kojima smo se odvezli u kapitalizam bugarskih autora Georgija Bogdanova i Borisa Missirkova. Projekcija na DOK Leipzigu filmu će ujedno biti i svjetska premijera. Hrvatska koproducentica filma je Dana Budisavljević iz zagrebačkog Hulahopa.

Originalnu glazbu za film skladao je Dalibor Grubačević, a u filmu se još pojavljuju pjesme Arsena Dedića i Boška Petrovića. Dizajn zvuka i mix potpisuje Ivan Zelić. Film je nastao uz potporu HAVC-a. 

U spomenutoj selekciji, filmovi iz cijeloga svijeta natječu se za nagrade publike, a zajedničko im je, stoji u opisu programa, da "bude emocije te da prikazuju subjektivno stajalište koje može biti duhovito, iznenađujuće i toplo."

Auti kojima smo se odvezli u kapitalizam donosi priče o najpopularnijim automobilima nastalima u socijalističkoj autoindustriji 60-ih, 70-ih te 80-ih godina, simbolima tehnološkog napretka Istoka, koji su nestali s padom Berlinskog zida. Ili možda nisu?

Međunarodni festival dokumentarnog i animiranog filma DOK Leipzig osnovan je 1955. godine te je ujedno i najstariji festival na svijetu posvećen dokumentarnom filmu. Od samih svojih početaka DOK Leipzig organizira brojne programe posvećene kratkometražnim i dugometražnim filmovima ovih žanrova, regionalne fokuse, sadržaje povijesnog karaktera te masterclassove kao i različita popratna događanja. Više informacija možete pronaći na službenim stranicama.

Slična pitanja

1 odgovor 212 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.7k pitanja

22.3k odgovora

8.3k komentara

1.6k korisnika

...