74 pregleda
Marija Miha u rubrici Umjetnost i kultura od Marija Miha [Ekstraktivan] (5.8k bodova)

Koji hrvatski filmovi se prikazuju na natjecateljskom PÖFF Shorts festivalu kratkometražnog filma i animacije u Tallinnu (glavni grad Estonije)?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+4 glasa
Redakcija od Redakcija [Megaktivan] (15.0k bodova)

Dva hrvatska naslova prikazuju se na festivalu kratkometražnog filma i animacije PÖFF Shorts u estonskom Tallinnu

Od njih jedan se prikazuje u glavnom natjecateljskom programu. Festival se od 16. do 24. studenog 2021. odvija paralelno s 25. Filmskim festivalom 'Black Nights'.

Animirano-eksperimentalni film Događaji za zaboraviti dio je natjecateljskog programa "Buntovnici s razlogom" (Rebels With a Cause) koji čini glavni dio Filmskog festivala Black Nights u Tallinnu te je ujedno i dio programa festivala PÖFF Shorts namijenjenom kratkometražnim i animiranim radovima.

Film autora Marka Tadića je vizualna ekspresija snimljena na 16 mm filmu koja je zasnovana na arhivskim materijalima i pjesmi Hansa Magnusa Enzenbergera

Film se premijerno prikazao na prošlogodišnjem izdanju Festivala 25 FPS, a otad je obišao mnoštvo domaćih i inozemnih festivala, među kojima je i nedavno završeni StopTrik. Film nastaje u produkciji Kreativnog sindikata (Igor Grubić) i Zagreb filma (Vinko Brešan), uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra. 

Projekcija u Tallinnu filmu će biti baltička premijera. U sklopu programa "Buntovnici s razlogom" za nagrade se natječe 14 dugometražnih filmova te 13 kratkometražnih. 

Osim toga, na festivalu POFF Shorts prikazuje se i animirani film Sve te senzacije u mom trbuhu Marka Dješke i to u sklopu nenatjecateljskog programa "Animirane stvarnosti" (Animated Realities). Program je posvećen važnim temama koje su se zapostavile tijekom pandemije, a projekcija filmova na rasporedu je 21. studenog. 

Film Sve te senzacije u mom trbuhu tematizira tranziciju Matie iz muškarca u ženu dok pokušava pronaći iskrenu intimnu vezu s heteroseksualnim muškarcem. Film je nastao u produkciji Adriatic Animationa (producent je Draško Ivezić) i koprodukciji s portugalskim BAP animation studijem. Svoju je svjetsku premijeru imao na prošlogodišnjem Međunarodnom festivalu animiranog filma Anibar, gdje je osvojio i nagradu za najbolji film u konkurenciji filmova iz regije, a otada je prikazan i nagrađen na nizu međunarodnih festivala. Tako je u listopadu i osvojio nagradu za najbolji scenarij na festivali animiranog filma u kanadskog Ottawi, a najboljim europskim kratkometražnim filmom proglašen je na 3D Wire Festivalu, dok se posebnim priznanjima ovjenčao na festivalima Videmedeja u Novom Sadu, Big Cartoon Festivalu u Moskvi, MIX Milano, u Lanzaroteu...

Festival PÖFF Shorts je najveći festival kratkometražnog filma i animacije na Baltiku te je integralni dio Filmskog festivala Black Nights. PÖFF Shorts se odvija u estonskom Tallinnu od 16. do 24. studenog. 

Nagrađeni naslovi iz natjecateljskih programa PÖFF Shortsa automatski su kvalificirani da postanu kandidati za nominaciju za nagradu Britanske akademije filmske i televizijske umjetnosti (BAFTA), nagradu Europske filmske akademije u kategoriji kratkometražnog filma, a od prošle godine, i za nagradu Oscar Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti. 

Slična pitanja

Znatko medijski pokriva

CRO commerce 2022Najnoviji eCommerce trendovi na četvrtoj CRO commerce konferenciji u organizaciji trgovaca

Zagreb, 07.10.2022.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva


Ignite the Spark

Zagreb, 13.10.2022.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

‘ko?VA! Konferencija VIRTUALNI ASISTENT


Prva konferencija u Hrvatskoj namijenjena virtualnim asistentima i svima koje zanima svijet virtualne asistencije

Zagreb, 21.10.2022.

Ulaznice putem ENTRIO sustava
Znatko medijski pokriva


Phygital – the future of retail!

Konferencija namijenjena robi široke potrošnje (FMCG).

22.10.2022.
Mozaik Centar Zagreb


PRIJAVA

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

9.2k pitanja

14.6k odgovora

3.2k komentara

1.4k korisnika

...