Koji hrvatski filmovi se prikazuju na 18. međunarodnom festivalu animiranog filma Animateka u Ljubljani?

15 pregleda
Marija Miha prije 6 dana pitanje u rubrici Filmovi i serije od Marija Miha [Superaktivan] (1,568 bodova)

Koji hrvatski filmovi se prikazuju na 18. međunarodnom festivalu animiranog filma Animateka u Ljubljani?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+1 glas
Redakcija prije 6 dana odgovor od Redakcija [Ekstraktivan] (8,327 bodova)

Niz hrvatskih kratkometražnih naslova prikazat će se na 18. izdanju međunarodnog festivala animiranog filma Animateka koji u Ljubljani traje od 29. studenog do 5. prosinca 2021. Osim toga, hrvatski projekti zastupljeni su i u industrijskom dijelu programa, AnimatekaPRO, a domaći filmaši sudjeluju na panel-diskusijama, izložbama te u ostalim popratnim programima festivala. 

U glavnom natjecateljskom programu prikazuju se četiri hrvatska naslova i jedna manjinska koprodukcija. Riječ je o kratkometražnim filmovima More misli Hane TintorIris Lucije BužančićThe Raft Marka MeštrovićaVidiš li ih ti? Brune Razuma i Elena redateljice Birutė Sodeikaitė (litvansko-francusko-hrvatska koprodukcija; hrvatski producent je Draško Ivezić, Adriatic Animation). 

U sklopu programa Mladi talenti Europe prikazuje se film 45'' Lucije Oroz, a Panorama donosi 10 naslova: Izlet Ane HorvatJaje Ane DespotNa zdravlje Katrin NovakovićMaskirani osvetnik Lune StrmotićMeđu nama Petre BalekićPlodovi suše Dinka KumanovićaSjene Dee JagićSoba Laure MartinovićVukovi Marine Uzelac i film Potegnem crtu, gore će biti nebo. #3 u režiji Davorina Marca i Ivana Ramljaka (slovensko- hrvatska koprodukcija). 

Domaći naslovi zastupljeni su i u Studentskoj Panorami u sklopu koje se prikazuje Arbor Inversus Nikoline Žabčić i Nigdar ni bilo Mateje ŠtefaniščakReal Boy Irene Jukić Pranjić prikazuje se u sklopu programa Kinotrip's Best Of The World, a Daniil Ivanoviču, slobodan si Petre Zlonoge dio je programa Herstory. 

Program CEE Animation Talents 2021., pak, donosi projekcije filmova Arka Natka StipaničevaCockpera Kate Gugić i Biciklisti Veljka Popovića

U industrijskom dijelu festivala - AnimatekaPRO, redateljica Chintis Lundgren i producent Draško Ivezić (Adriatic Animation) predstavit će projekt animirane serije u razvoju Manivald i Apsint Zečevi koji je podržao i HAVC. Uz to, producentica Animafesta Matea Milić sudjelovat će na panel-diskusiji pod nazivom 'Rodna jednakost u animaciji: obrazovanje, produkcija i distribucija' te na panelu CEE Animation mreže festivala. 

Na platformi AnimatekaPRO Pitch, koja se održava 30. studenog, predstavit će se šest projekata iz zemalja bivše Jugoslavije od kojih jedan hrvatski. Riječ je o projektu Pandy Show redatelja Maide Srabović i Vedrana Štefana (TETRABOT studio) – priči o životinjama koje na neobičan način spašavaju svoje prirodno stanište - šumu. 

Projekti će se natjecati za najbolji pitching, a dva člana tima pobjedničkog projekta, između ostalog, osvajaju i pozivnicu za CEE Animation Forum 2022. Popis svih odabranih projekata te više detalja o AnimatekaPRO Pitchu možete pronaći na ovoj poveznici

Na izložbi VR animacije predstavit će se projekti Dislokacije redatelja Milivoja i Veljka Popovića te Aqualia Vladislava Kneževića, a braća Popović svoje će Dislokacije predstaviti i u sklopu industrijskog dijela festivala kroz studiju slučaja koja je na rasporedu 3. prosinca. 

Dodajmo i kako je za vizualni identitet ovogodišnjeg izdanja festivala zaslužan autor stripova, ilustracija i grafika, Igor Hofbauer koji je i jedan od članova glavnog žirija. Organizirana je i njegova izložba stripa i grafike koja će se za vrijeme trajanja Animateke moći pogledati na dvije lokacije (Galerija Alkatraz, Metelkova; Kinodvor.Galerija.). 

Animateka je festival usmjeren na najnoviju produkciju kratkometražnog animiranog filma istočne i srednje Europe, a osnovan je 2004. godine, kao logični nastavak mjesečnog programa animiranih filmova Slovenske kinoteke koje je kurirao Igor Prassel, programski direktor Animateke.

Više o festivalu, koji se održava na više lokacija uživo ali i online, možete pronaći na službenoj stranici

Slična pitanja

NOVI ZNATKOV STRUČNI INTERVJU

Marcel Majsan

Marcel Majsan

Udruga eCommerce Hrvatska

E-commerce / Web trgovine

[ Vidi sve intervjue ]
Povećan broj mjesta na TOP10 listi koji se nagrađuju!

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

6,946 pitanja

11,449 odgovora

2,108 komentara

1,163 korisnika

...