103 pregleda
Marija Miha u rubrici Filmovi i serije od Marija Miha (10.3k bodova)

Koji hrvatski filmovi se prikazuju na 18. međunarodnom festivalu animiranog filma Animateka u Ljubljani?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+1 glas
Redakcija od Redakcija (114k bodova)
prikazano od Znatko

Niz hrvatskih kratkometražnih naslova prikazat će se na 18. izdanju međunarodnog festivala animiranog filma Animateka koji u Ljubljani traje od 29. studenog do 5. prosinca 2021. Osim toga, hrvatski projekti zastupljeni su i u industrijskom dijelu programa, AnimatekaPRO, a domaći filmaši sudjeluju na panel-diskusijama, izložbama te u ostalim popratnim programima festivala. 

U glavnom natjecateljskom programu prikazuju se četiri hrvatska naslova i jedna manjinska koprodukcija. Riječ je o kratkometražnim filmovima More misli Hane TintorIris Lucije BužančićThe Raft Marka MeštrovićaVidiš li ih ti? Brune Razuma i Elena redateljice Birutė Sodeikaitė (litvansko-francusko-hrvatska koprodukcija; hrvatski producent je Draško Ivezić, Adriatic Animation). 

U sklopu programa Mladi talenti Europe prikazuje se film 45'' Lucije Oroz, a Panorama donosi 10 naslova: Izlet Ane HorvatJaje Ane DespotNa zdravlje Katrin NovakovićMaskirani osvetnik Lune StrmotićMeđu nama Petre BalekićPlodovi suše Dinka KumanovićaSjene Dee JagićSoba Laure MartinovićVukovi Marine Uzelac i film Potegnem crtu, gore će biti nebo. #3 u režiji Davorina Marca i Ivana Ramljaka (slovensko- hrvatska koprodukcija). 

Domaći naslovi zastupljeni su i u Studentskoj Panorami u sklopu koje se prikazuje Arbor Inversus Nikoline Žabčić i Nigdar ni bilo Mateje ŠtefaniščakReal Boy Irene Jukić Pranjić prikazuje se u sklopu programa Kinotrip's Best Of The World, a Daniil Ivanoviču, slobodan si Petre Zlonoge dio je programa Herstory. 

Program CEE Animation Talents 2021., pak, donosi projekcije filmova Arka Natka StipaničevaCockpera Kate Gugić i Biciklisti Veljka Popovića

U industrijskom dijelu festivala - AnimatekaPRO, redateljica Chintis Lundgren i producent Draško Ivezić (Adriatic Animation) predstavit će projekt animirane serije u razvoju Manivald i Apsint Zečevi koji je podržao i HAVC. Uz to, producentica Animafesta Matea Milić sudjelovat će na panel-diskusiji pod nazivom 'Rodna jednakost u animaciji: obrazovanje, produkcija i distribucija' te na panelu CEE Animation mreže festivala. 

Na platformi AnimatekaPRO Pitch, koja se održava 30. studenog, predstavit će se šest projekata iz zemalja bivše Jugoslavije od kojih jedan hrvatski. Riječ je o projektu Pandy Show redatelja Maide Srabović i Vedrana Štefana (TETRABOT studio) – priči o životinjama koje na neobičan način spašavaju svoje prirodno stanište - šumu. 

Projekti će se natjecati za najbolji pitching, a dva člana tima pobjedničkog projekta, između ostalog, osvajaju i pozivnicu za CEE Animation Forum 2022. Popis svih odabranih projekata te više detalja o AnimatekaPRO Pitchu možete pronaći na ovoj poveznici

Na izložbi VR animacije predstavit će se projekti Dislokacije redatelja Milivoja i Veljka Popovića te Aqualia Vladislava Kneževića, a braća Popović svoje će Dislokacije predstaviti i u sklopu industrijskog dijela festivala kroz studiju slučaja koja je na rasporedu 3. prosinca. 

Dodajmo i kako je za vizualni identitet ovogodišnjeg izdanja festivala zaslužan autor stripova, ilustracija i grafika, Igor Hofbauer koji je i jedan od članova glavnog žirija. Organizirana je i njegova izložba stripa i grafike koja će se za vrijeme trajanja Animateke moći pogledati na dvije lokacije (Galerija Alkatraz, Metelkova; Kinodvor.Galerija.). 

Animateka je festival usmjeren na najnoviju produkciju kratkometražnog animiranog filma istočne i srednje Europe, a osnovan je 2004. godine, kao logični nastavak mjesečnog programa animiranih filmova Slovenske kinoteke koje je kurirao Igor Prassel, programski direktor Animateke.

Više o festivalu, koji se održava na više lokacija uživo ali i online, možete pronaći na službenoj stranici

Znatko medijski pokriva
MONEY MOTION 2023
<< the only FinTech conference you should attend >>

Zagreb, 9. - 10. ožujka 2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023


Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

10.1k pitanja

16.0k odgovora

3.9k komentara

1.4k korisnika

...