85 pregleda
Mia Marijanović u rubrici Politika od Mia Marijanović [Ekstraktivan] (7.5k bodova)

Koja demografska mjera naših političara je najbolja?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+5 glasa
Monika Kiris od Monika Kiris [Superaktivan] (4.2k bodova)

Svjedoci smo velikom iseljenju hrvatskog stanovništva koje naizgled izgleda nezaustavljivo. Demografska kriza današnjice smatra se najvećom krizom nakon Domovinskog rata. 

Neki političari tvrde da je najbolja demografska mjera micanje HDZ-a s vlasti. Saborska zastupnica Dalija Orešković o toj je temi izjavila sljedeće:

"Sadašnji sustav, koji ne služi interesima i potrebama građana, a izgrađen je da postojeću elitu i strukturu koju je kreirao HDZ održi na životu, trebamo slomiti i izgraditi bolji sustav za one koji nisu podobni, da prodišu."

Spomenuta "demografska mjera" još nije stupila na snagu (postoji mogućnost da nikada ni neće) te ne znamo kakav bi utjecaj imala na hrvatsku demografiju. 

Porezno rasterećenje poduzetnika je također nazivano "najboljom demografskom mjerom". Od te su porezne reforme do koje je došlo 2021. profitirali poduzetnici koji ostvaruju do 7.500.000kn prihoda, njihova se dobit od poslovanja oporezivala sniženom stopom od 10%. Detaljnije o Poreznoj reformi 2021. možete pročitati ovdje

Jedna od najpoznatijih demografskih mjera je "Biram Hrvatsku" kojoj je cilj bio potaknuti Hrvate na povratak iz inozemstva kako bi u Hrvatskoj pokrenuli vlastiti posao uz novčanu pomoć države. Nadajmo se da će ova demografska mjera uroditi plodom te da ćemo uskoro imati trend demografskog rasta. 

Postoje političari koji tvrde da bi se trebali usredotočiti na demografske mjere koje se tiču obitelji kako bi im pružili bolji život u nadi da će se nakon toga više djece rađati te da će te obitelji odlučiti ostati u svojoj domovini. No koliko god nam demografske mjere koje se tiču obitelji bile bitne, najboljom demografskom mjerom moramo smatrati zdravo i pravedno uređeno društvo

Uz to, trebali bi preslikavati demografske mjere drugih država kojima su one uspjele (primjerice, Mađarske). Pojedini političari zauzimaju stajalište da su kvalitetna radna mjesta najbolja demografska mjera.

Sve u svemu, smatram da "najbolja" demografska mjera naših političara tek slijedi. Mnogi imaju razne ideje, samo ostaje pitanje hoće ih se one uspjeti provesti te hoće li biti uspješne. 

Slična pitanja

1 odgovor 124 pregleda
1 odgovor 49 pregleda
Znatko medijski pokriva

Međunarodna konferencija za digitalne dizajnere i developere

Labin, 23.-24.09.2022.

PROGRAM | PRIJAVA
Znatko medijski pokriva

CRO commerce 2022


Najnoviji eCommerce trendovi na četvrtoj CRO commerce konferenciji u organizaciji trgovaca

Zagreb, 07.10.2022.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

‘ko?VA! Konferencija VIRTUALNI ASISTENT


Prva konferencija u Hrvatskoj namijenjena virtualnim asistentima i svima koje zanima svijet virtualne asistencije

Zagreb, 21.10.2022.

Ulaznice putem ENTRIO sustava

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

9.2k pitanja

14.6k odgovora

3.2k komentara

1.4k korisnika

...