207 pregleda
Nino Marić u rubrici Kupovina od Nino Marić
Da li su plastične vrećice zabranjene? Ako da, zašto?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+7 glasa
Ivana Steković od Ivana Steković
odabran od Nino Marić
 
Najbolji odgovor

Jesu zabranjene su odmah na početku 2022. godine. I uvest će se drugačiji tipovi vrečica. Sve više i više nas potiču da koristimo platnene i papirnate vrečice što je po mom mišljenju razumno i skroz okej.

Zato što je plastika velika katastrofa za prirodu. A plastične vrečice su jedan od čimbenika otpada,čine 70% otpada,grozno.

A glavni proizvođač plastičnih materijala a i tih vrečica je Kina. Kina je jedan od najvećih svijetskih zagađivača plastikom.

+5 glasa
Redakcija od Redakcija
prikazano od Znatko

Od 01.01.2022. zabranjene su lagane plastične vrećice za jednokratnu uporabu!

Posljedice zabrane: manje otpada, ispušnih stakleničkih plinova i zapetljanih životinja

Danas je stupila na snagu dugoočekivana zabrana laganih plastičnih vrećica te plastičnih proizvoda za jednokratnu uporabu! Naime, 15. srpnja 2021. izglasan je novi Zakon o gospodarenju otpadom kojim je propisano da se od početka 2022. zabranjuje stavljanje na tržište laganih plastičnih vrećica za nošenje te plastičnih proizvoda za jednokratnu uporabu kao što su štapići za uši, pribor za jelo, tanjuri, slamke, štapići za miješanje napitaka i sl.

Zabrana laganih plastičnih vrećica za nošenje rezultat je dugogodišnjih napora Prijatelja životinja koji se još od 2008. godine zalažu za zabranu, ali i ostalih organizacija koji godinama ukazuju na katastrofalne posljedice zagađenja plastikom. Koliko je težak problem zagađenja govori i činjenica da se mikroplastika može pronaći i na neočekivanim mjestima - od Mount Everesta i Marijanske brazde do Zemljine troposfere!

Prijatelji životinja podsjećaju da manje plastičnih vrećica također znači i manju ovisnost o nafti i sigurniji svijet za životinje već i ovako pogođene zagađenjem drugim industrijama, oduzimanjem prirodnih staništa i nemilosrdnim iskorištavanjem od strane ljudi. Plastične vrećice ubijaju velik broj životinja koje ih zamjenjuju za hranu. Vrlo su česti i prizori ptica koje vuku za sobom vrećice u koje su se upetljale.

Iz udruge Prijatelji životinja navode:

„Zalažemo se i za naplatu najtanjih jednokratnih plastičnih vrećica za robu u rinfuzi. S obzirom na to da su u izuzetno širokoj uporabi, i to na način da se upotrebljavaju samo jednom, a nisu prikladne za reciklažu, gomila takvih vrećica završava u otpadu i u prirodi. Potrošači ih koriste rasipno, ne razmišljajući o posljedicama i to često potpuno nepotrebno, npr. kad kupuju samo jedan komad voća. Koriste ih i za namjenu nošenja stvari iz trgovine, iako je Zakonom propisano da je njihova namjena isključivo zbog higijenskih razloga ili kao primarna ambalaža za rasutu hranu.“

Dodaju da se samo zakonskim zabranama i ograničenjima može djelotvorno zaustaviti nepotrebna proizvodnja i daljnje onečišćenje okoliša plastikom. Upravo zbog toga, u studenome su poslali dopis ministru Ćoriću s apelom da inicira pokretanje izmjene Pravilnika o ambalaži i otpadnoj ambalaži kako bi se što prije regulirala naplata vrlo laganih plastičnih vrećica u cilju značajnog smanjenja upotrebe. Lijepa je vijest da je Ministar ubrzo potvrdio Prijateljima životinja i u izjavama medijima da će raditi i na tome vrlo aktualnom problemu.

Ovim putem apeliraju na sve kojima je stalo do čiste i zdrave Hrvatske, sigurne za ljude, životinje i naše prirodne ljepote poput nacionalnih parkova da koriste proizvode za višestruku upotrebu, da se opskrbe torbama, košarama i trajnim mrežastim vrećicama za rinfuzu kako se i koristilo prije. Razumnim korištenjem plastike možemo poštedjeli okoliš od zagađenja i trošenja golemih količina vrijednih resursa.

Marina Božan od Marina Božan
Puštanje na tržište vrlo laganih plastičnih vrećica za nošenje stvari ipak je i dalje dozvoljeno i to na tržnicama, u pekarama, ribarnicama, slastičarnama, dućanima mješovite robe, mesnicama te drugdje gdje se kupuje hrana. A to vele da je zato jer se u njih stavlja rasuta iliti industrijski nepakirana hrana.
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.6k pitanja

20.1k odgovora

7.1k komentara

1.6k korisnika

...