566 pregleda
Lovro Gorup u rubrici Hrana i piće od Lovro Gorup [Superaktivan] (3.4k bodova)
Zašto su juhe iz vrećice nezdrave?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+6 glasa
Lara Tić od Lara Tić [Superaktivan] (3.8k bodova)

Juhe iz vrećice su odlično rješenje za kada smo bolesni ili nam se jede nešto toplo, ja ih osobno jako volim. Međutim, znamo svi da postoje supstance koje se koriste u konzerviranoj i dehidriranoj hrani koje nisu baš preporučljive unositi ih prečesto. U juhama iz vrećice nalazi se jako puno soli, a unos soli bi trebalo ograničavati jer njena pretjerana konzumacija je loša za jetru i bubrege. Također, potiče nakupljanje vode u organizmu. Osim soli, postoji još i ovo:

mononatrijev glutaminat - ovo je aditiv tj pojačivač okusa koji se koristiu većini gotove hrane. Sam po sebi ima sposobnost varanja naših okusnih pupoljaka te može pojačavati okus sve hrane, od svježe do smrznute ili dehidrirane. Ovaj sastojak ne djeluje na sve ljude isto, međutim neki znanstvenici tvrde da prečesta konzumacija ovog aditiva može dovesti do oštećenja živaca u mozgu, a to kao posljedice može imati glavobolje te negativan utjecaj na vid i sluh. Također, ovaj sastojak je razlog zašto se smatra da konzervirana hrana i slični aditivi (tu spadaju i grickalice, juhe iz vrećice, gotova jela...)mogu dovesti tj povećati šansu od razvitka tumora ili alzheimerove bolesti.

hidrogenizirana biljna mast - ovo su biljna ulja koja su obrađena na način da se ne kvare i ne propadaju, čime prehrambena industrija uštedi. Ovakve masnoće se dobivaju kemijskim procesom u tvornicama gdje se uzimaju prirodna bilja ulja i podliježu se vrenju uz katalizatore kako bi se promijenila njihova kemijska struktura i praktički postala otporna na vrijeme i uvjete u kojima se nalazi, te kako bi na sobnoj temperaturi zadržala kruti oblik. Ovakve masnoće su našem tijelu nepoznate te ih je onda teže probaviti i "smjestiti" u stanice. Sam taj proces može imati negativan utjecaj na naše srce (kardiovaskularni sustav), te može potaknuti razvitak nekih tipova dijabetesa ili čak alergije na hranu.

U svakom slučaju, u juhama iz vrećice se ovi sastojci ne nalaze u prevelikim količinama, međutim redovitom konzumacijom se svakako može potaknuti vrlo negativan utjecaj na naše tijelo i zdravlje. 

 

Slična pitanja

1 odgovor 162 pregleda
2 odgovora 137 pregleda
3 odgovora 206 pregleda
1 odgovor 128 pregleda
2 odgovora 127 pregleda
0 odgovora 632 pregleda
2 odgovora 955 pregleda
5 odgovora 249 pregleda

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.5k pitanja

13.7k odgovora

2.8k komentara

1.3k korisnika

...