Michelle Koprivnjak u rubrici Hrana i piće od
Koje su namirnice najnezdravije?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+8 glasa
Antoneta Hrgović od
odabran od Michelle Koprivnjak
 
Najbolji odgovor
  • čips - Poznato je da je čips najnezdravija grickalica. Govorimo o kupovnom čipsu od krumpira. Razlog iz kojeg je nezdrav nije samo to što je pržen u ulju, već i zato što sadrži velike količine soli. Sol zadržava vodu u organizmu i nikako je ne bismo trebali unositi previše.
  • hrana pržena u ulju - Hrana poput krafni i pržene piletine iznimno je nezdrava zbog trans masti koje su najgori tip masnoća za naš organizam.
  • gazirana pića i energetska pića - Većina ovakvih pića sadržava visok udio kofeina, šećera i (možda ne biste vjerovali) soli.
  • konzervirana hrana - Osim što često sadržava velike količine soli, sadržava i konzervanse, umjetne arome i bojila koji su toksični te mogu uzrokovati razne bolesti (npr. neka gotova konzervirana hrana može sadržavati E621 za koji se smatra da uzrokuje odumiranje živčanih stanica)
Marko Radić 18.11.2020. pitanje u rubrici Hrana i piće od Marko Radić
31.08.2021. uređen od Nikolina Šrajbek
Je li konzerva tune u salamuri nezdrava?
+6 glasa
Lara Tić od

Većina prerađene hrane je nezdrava, ali neke najgore mogle bi biti ove:

Brza hrana - ovime se referiram na fast food lance (McDonald's, KFC...) zato što većina tih lanaca brze hrane ne koristi prave sastojke (meso i krumpir), već nekakve zamjene koje su zapravo kemijski spojevi i načini da se uz manji trošak proizvede više. Ukratko, ono što oni predstavljaju kao meso ima određeni postotak govedine u sebi, ali vrlo malen, dok su svi ostali sastojci u toj hrani teško probavljivi i štetni.

Pekarski proizvodi - burek, lisnata tijesta, krafne... Svi mi to volimo (uključujući i mene), međutim prava istina je ta da se u tim proizvodima koriste velike količine soli, šećera i masti (maslac ili margarin...) koji ne utječu baš dobro na naš kardiovaskularni sustav. Od soli tijelo zadržava vodu i raste krvni tlak (ako ju se pretjerano unosi). Od šećera (rafiniranog bijelog) se najbrže stvaraju masne naslage, čime dolazi do debljanja i mogućnosti za razvitak dijabetesa (to je krajnost). Ako uzmemo margarin za primjer, on je izrađen na temelju biljnih ulja te je potpuno prazan; nema zasićenih masnih kiselina, nema vitamina ni minerala te se proizvodu od GMO biljaka.
Svi ovi faktori dovode do ubrzanog nakupljanja masnog tkiva, od te hrane se brzo ponovno ogladni jer ima nisku nutritivnu vrijednost i također izaziva neku lakšu vrstu ovisnosti.

Grickalice - kao i kod pekarskih proizvoda, kod grickalica se koriste jako velike količine soli i ulja (često palminog) koje je vlo štetno za naš organizam. Ovo je također hrana sa gotovo nikakvom nutritivnom vrijednosti, koja nas zbog velikog zadovoljstva kod konzumacije uvijek traži još. To nas dovodi u začarani krug pretjerane konzumacije takve hrane, koja će nam donijeti samo prekomjerenu tjelesnu težinu, povišen tlak i još svakakve druge loše posljedice, ako se konzumira u prevelikoj količini.

Sva prerađena hrana slična ovoj navedenoj u našem tijelu izaziva lošu lančanu reakciju, dok nam psihički donosi zadovoljstvo. Kod pretjerane konzumacije jako posoljene ili pretjerano slatke hrane, okusni pupoljci na jeziku se oštećuju te kroz neki period sva ostala (svježa) hrana postaje bljutava. 

 

+1 glas
Ivan Ivić od
najnezdravije su namirnice koje zapravo su kisele namirnice jer one dovode do zakišeljavanja organizma organizam je pre svega alkalan i da bi se sačuvao od raznoraznih bolesti A pre svega kancera treba da zadrži tu svoju alkalnu kvalitetu kada dolazi do zakišeljavanja organizma organizam da bi ponovo postao alkalan iz mišića iz kostiju i okolnih tkiva povlači magnezijum i kalcijum tako da to manjka i kasne i u kostima i u mišićima i organizam postane alkalan ali kosti postanu osetljivije  javlja se osteoporoza a kod tkiva dolazi do pretjerane deobe i do formiranja kancera

Slična pitanja

1 odgovor 188 👀
3 odgovora 601 👀
4 odgovora 487 👀
2 odgovora 366 👀
2 odgovora 1.7k 👀
Nino Marić 17.08.2022. pitanje u rubrici Hrana i piće od Nino Marić
4 odgovora 1.0k 👀
2 odgovora 678 👀
2 odgovora 496 👀
Margareta Jurisi 28.10.2020. pitanje u rubrici Hrana i piće od Margareta Jurisi
3 odgovora 944 👀
Lovro Gorup 19.10.2020. pitanje u rubrici Hrana i piće od Lovro Gorup
1 odgovor 480 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.0k pitanja

22.7k odgovora

8.5k komentara

1.6k korisnika

...