158 pregleda
Michelle Koprivnjak u rubrici Hrana i piće od Michelle Koprivnjak [Ekstraktivan] (8.4k bodova)
Koje su namirnice najnezdravije?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+6 glasa
Antoneta Hrgović od Antoneta Hrgović [Megaktivan] (17.6k bodova)
odabran od Michelle Koprivnjak
 
Najbolji odgovor
  • čips - Poznato je da je čips najnezdravija grickalica. Govorimo o kupovnom čipsu od krumpira. Razlog iz kojeg je nezdrav nije samo to što je pržen u ulju, već i zato što sadrži velike količine soli. Sol zadržava vodu u organizmu i nikako je ne bismo trebali unositi previše.
  • hrana pržena u ulju - Hrana poput krafni i pržene piletine iznimno je nezdrava zbog trans masti koje su najgori tip masnoća za naš organizam.
  • gazirana pića i energetska pića - Većina ovakvih pića sadržava visok udio kofeina, šećera i (možda ne biste vjerovali) soli.
  • konzervirana hrana - Osim što često sadržava velike količine soli, sadržava i konzervanse, umjetne arome i bojila koji su toksični te mogu uzrokovati razne bolesti (npr. neka gotova konzervirana hrana može sadržavati E621 za koji se smatra da uzrokuje odumiranje živčanih stanica)
Marko Radić 18.11.2020. pitanje u rubrici Hrana i piće od Marko Radić [Ekstraktivan] (7.0k bodova)
31.08.2021. uređen od Nikolina Šrajbek
Je li konzerva tune u salamuri nezdrava?
+4 glasa
Lara Tić od Lara Tić [Superaktivan] (3.8k bodova)

Većina prerađene hrane je nezdrava, ali neke najgore mogle bi biti ove:

Brza hrana - ovime se referiram na fast food lance (McDonald's, KFC...) zato što većina tih lanaca brze hrane ne koristi prave sastojke (meso i krumpir), već nekakve zamjene koje su zapravo kemijski spojevi i načini da se uz manji trošak proizvede više. Ukratko, ono što oni predstavljaju kao meso ima određeni postotak govedine u sebi, ali vrlo malen, dok su svi ostali sastojci u toj hrani teško probavljivi i štetni.

Pekarski proizvodi - burek, lisnata tijesta, krafne... Svi mi to volimo (uključujući i mene), međutim prava istina je ta da se u tim proizvodima koriste velike količine soli, šećera i masti (maslac ili margarin...) koji ne utječu baš dobro na naš kardiovaskularni sustav. Od soli tijelo zadržava vodu i raste krvni tlak (ako ju se pretjerano unosi). Od šećera (rafiniranog bijelog) se najbrže stvaraju masne naslage, čime dolazi do debljanja i mogućnosti za razvitak dijabetesa (to je krajnost). Ako uzmemo margarin za primjer, on je izrađen na temelju biljnih ulja te je potpuno prazan; nema zasićenih masnih kiselina, nema vitamina ni minerala te se proizvodu od GMO biljaka.
Svi ovi faktori dovode do ubrzanog nakupljanja masnog tkiva, od te hrane se brzo ponovno ogladni jer ima nisku nutritivnu vrijednost i također izaziva neku lakšu vrstu ovisnosti.

Grickalice - kao i kod pekarskih proizvoda, kod grickalica se koriste jako velike količine soli i ulja (često palminog) koje je vlo štetno za naš organizam. Ovo je također hrana sa gotovo nikakvom nutritivnom vrijednosti, koja nas zbog velikog zadovoljstva kod konzumacije uvijek traži još. To nas dovodi u začarani krug pretjerane konzumacije takve hrane, koja će nam donijeti samo prekomjerenu tjelesnu težinu, povišen tlak i još svakakve druge loše posljedice, ako se konzumira u prevelikoj količini.

Sva prerađena hrana slična ovoj navedenoj u našem tijelu izaziva lošu lančanu reakciju, dok nam psihički donosi zadovoljstvo. Kod pretjerane konzumacije jako posoljene ili pretjerano slatke hrane, okusni pupoljci na jeziku se oštećuju te kroz neki period sva ostala (svježa) hrana postaje bljutava. 

 

Slična pitanja

2 odgovora 202 pregleda
4 odgovora 219 pregleda
3 odgovora 503 pregleda
3 odgovora 402 pregleda
2 odgovora 194 pregleda
Znatko medijski pokriva

CRO commerce 2022Najnoviji eCommerce trendovi na četvrtoj CRO commerce konferenciji u organizaciji trgovaca

Zagreb, 07.10.2022.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prijava
Znatko medijski pokriva


Ignite the Spark

Zagreb, 13.10.2022.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

‘ko?VA! Konferencija VIRTUALNI ASISTENT


Prva konferencija u Hrvatskoj namijenjena virtualnim asistentima i svima koje zanima svijet virtualne asistencije

Zagreb, 21.10.2022.

Ulaznice putem ENTRIO sustava
Znatko medijski pokriva


Phygital – the future of retail!

Konferencija namijenjena robi široke potrošnje (FMCG).

22.10.2022.
Mozaik Centar Zagreb


PRIJAVA

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

9.3k pitanja

14.8k odgovora

3.2k komentara

1.4k korisnika

...