356 pregleda
Lovro Gorup u rubrici Hrana i piće od Lovro Gorup [Superaktivan] (3.4k bodova)
Kako se hraniti ako bolujem od anemije? Kako poboljšati krvnu sliku?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+5 glasa
Augustina Kolak od Augustina Kolak [Megaktivan] (13.3k bodova)

Anemija se događa kada Vam tijelo nema dovoljno zdravih crvenih krvnih stanica. Stanje je uglavnom uzrokovano gubitkom krvi, uništavanjem crvenih krvnih stanica ili nesposobnošću tijela da ih stvori dovoljno. Postoji više vrsta anemija, a najčešća je ona s nedostatkom željeza. Crvene krvne stanice sadrže protein hemoglobin koji je pun željeza. Bez dovoljno željeza, tijelo ne može stvoriti hemoglobin koji mu je potreban da stvori dovoljno crvenih krvnih zrnaca za isporuku kisika kroz tijelo. 

Prehrana bogata željezom, vitaminima B i C je iznimno važna pri liječenju ili ublažavanju anemije. Najbolji plan prehrane za anemiju uključuje hranu bogatu željezom i vitaminima neophodnim za stvaranje hemoglobina i crvenih krvnih stanica. Dvije su vrste željeza u hrani: heme i neheme željezo. Heme željezo se nalazi u mesu i plodovima mora, a neheme u biljnoj hrani. Iako su planovi liječenja anemije individualizirani, većini je potrebno 150 do 200 mg željeza dnevno.

Prehrana

 • lisnato povrće- špinat, kelj, zelje, blitva (željezo)
 • naranča, crvena paprika, jagode (vitamin C)
 • meso- crveno meso, janjetina, divljač, ali i perad (manje količine željeza)
 • jetrice, srce, bubrezi, goveđi jezik- bogati željezom i folatima
 • plodovi mora- školjke, rakovi, škampe
 • riba- tuna, skuša, smuđ
 • grah, soja, slanutak
 • ostalo- tofu, sir, kefir, jogurt, biljna mlijeka
+4 glasa
Karla Jurišić od Karla Jurišić [Turboaktivan] (28.3k bodova)

Potrebna vam je prehrana koja je bogata željezom.

 • pojačajte obroke jetrima, krtim crvenim mesom, ribom, žumanjcima, sušenim voćem te sojinim proizvodima
 • jedite mnogo luka, češnjaka, grada, graška, sjemenki, zelenog lisnatog povrća i bilje (peršin, vlasac, kopriva, korijandar)
 • konzumirajte namirnice u kojima ima mnogo vitamina C jer on potiče apsorpciju željeza. Na primjer, uz obrok popijte čašu soka od naranče
 • integralne žitarice dobar su izvor željeza, ali također sadrže fitate, tvari koje otežavaju apsorpciju željeza pa ih ne treba jesti zajedno s namirnicama koje su bogate željezom
 • jedite namirnice koje sadrže bakar koji pomaže u apsorpciji željeza. To su sir, morski plodovi, jetra, povrće zelene boje, marelice, trešnje..
 • nemojte uz obroke piti čaj, kavu, Coca Colu, kakao i vino jer tanin u tim pićima sprječava apsorpciju željeza

 

Ivan Gačić 06.11.2021. pitanje u rubrici Zdravlje i medicina od Ivan Gačić [Ekstraktivan] (7.0k bodova) Što trebam jesti, a što izbjegavam kad sam bolestan?
+3 glasa
Ivana Horžić od Ivana Horžić [Megaktivan] (13.7k bodova)

Anemija ili slabokrvnost je najčešća hematološka bolest. Ona se može kod osobe pojaviti samostalno ili uz neku drugu bolest. Anemija se definira kao bolest smanjenog broja crvenih krvnih tjelešaca/eritrocita u krvi.  

Simptomi anemije su slabost, učestali umor, nedostatak zraka kod manjih fizičkih napora. Kod nekih ''težih'' slučajeva anemije javljaju se i ubrzan rad srca ili šum na srcu, žutilo kože i žutilo vidljivih sluznica. 

Doktor postavlja dijagnozu analizom kompletne krve slike. Kod žena se ponekad obavlja i ginekološki pregled, dok se kod muškaraca ponekad obavlja pregled probavnog i mokraćnog sustava. 

Liječenje: ponekad se primjenjuje nadoknada krvi (pripravkom koncentrata eritrocita). Također postoji i sideropenična anemija, u kojoj ustvari osobu nedostaje željeza te se osoba liječim nadopunom željeza (često pomoću tableta i sirupa). 

Nedostatak željeza se može liječiti i prirodnim putem:

ČAJ OD KOPRIVE: ukoliko možeš najbolje bi bilo da ubereš svakodnevno frišku koprivu te od nje napraviš čaj. Također juu možeš i osušiti i napraviti čaj. Ostaviti ću ti link kako napraviti čaj od koprive: http://ordinacija.vecernji.hr/zdravi-tanjur/jedi-zdravo/caj-od-koprive/

Također možeš na ovoj slici koje namirnice se preporučaju kod anemije ili nedostatka željeza:

Bitno je da ne uzimaš previše hrane koja sadržava kalcij ukoliko jedeš hranu bogatu željezom. Također se preporuča smanjenje konzumacije žitarica. 

Ovdje ti ostavljam i link na stranicu gdje su preporučani obroci za anemiju s receptima za obrokehttps://www.krenizdravo.hr/prehrana/anemija-prehrana-i-recepti

Slična pitanja

3 odgovora 449 pregleda
3 odgovora 248 pregleda
2 odgovora 137 pregleda

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.4k pitanja

13.6k odgovora

2.8k komentara

1.3k korisnika

...