215 pregleda
Maja Kos u rubrici Hrana i piće od Maja Kos (6.8k bodova)

Što su sitne "male crne točkice" koje se talože na dnu čaše vode iz zagrebačke slavine (pipa, špina)? Da li se one truse iz starih cijevi ili je to neko zagađenje?

Osim tih "malih crnih točkica" na dnu čaše - hladna voda je kristalno čista!

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+8 glasa
Monika Kiris od Monika Kiris (4.9k bodova)

"Male crne točkice" koje se talože na dnu čaše vode iz slavine su vjerojatno komadići hrđe koji se truse iz starih cijevi. 

Kao što svi znamo, dobra voda za piće treba biti bez okusa, boje i mirisa te bez taloga i čestica. Bilo kakva odstupanja od toga trebaju biti znak da je vrijeme za provjeru kvalitete vode. Trebali bi vodu odnijeti centru za provjeru kvalitete vode ili kod opskrbljivača vode kako bi pružili neko objašnjenje za neobične pojave u vodi te pružili osnovu za odlučivanje koji bi način pročišćivanja vode bio potreban. 

U slučaju da voda ima gorak ili metalni okus treba je odmah prestati piti jer to znači da se u vodi nalaze kemikalije koje ne bi trebali konzumirati. Uzrok takvih promjena može biti problem vezan uz sustav filtriranja ili stare cijevi. U vodovodnim instalacijama starijim od 20 godina mogu se nalaziti teški metali (poput olova, žive, cinka, bakra, kroma) te hrđa i kamenac koji utječu na kvalitetu pitke vode. Dok tvari poput cinka, bakra, magnezija, željeza nisu opasne u malim količinama, veća količina drugih može biti toksična. Ali pošto niste spominjali ništa o okusu, pretpostavljam da ipak voda nema nikakvog okusa, što je dobro te se nadam da do takvih promjena nije došlo. 

Slična pitanja

4 odgovora
2 odgovora
Monika Kiris 10.07. pitanje u rubrici Kućni ljubimci od Monika Kiris (4.9k bodova)
2 odgovora
Znatko medijski pokriva

NEM Zagreb 2022Središnje mjesto okupljanja producenata, scenarista, produkcijskih kuća, predstavnika FTA televizija, pay TV kanala, streaming servisa te ostalih stvaratelja sadržaja

Zagreb, 07. - 09.12.2022.

ULAZNICA
Znatko medijski pokriva

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

9.6k pitanja

15.3k odgovora

3.5k komentara

1.5k korisnika

...