621 pregleda
Maja Kos u rubrici Hrana i piće od Maja Kos

Što su sitne "male crne točkice" koje se talože na dnu čaše vode iz zagrebačke slavine (pipa, špina)? Da li se one truse iz starih cijevi ili je to neko zagađenje?

Osim tih "malih crnih točkica" na dnu čaše - hladna voda je kristalno čista!

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+8 glasa
Monika Kiris od Monika Kiris

"Male crne točkice" koje se talože na dnu čaše vode iz slavine su vjerojatno komadići hrđe koji se truse iz starih cijevi. 

Kao što svi znamo, dobra voda za piće treba biti bez okusa, boje i mirisa te bez taloga i čestica. Bilo kakva odstupanja od toga trebaju biti znak da je vrijeme za provjeru kvalitete vode. Trebali bi vodu odnijeti centru za provjeru kvalitete vode ili kod opskrbljivača vode kako bi pružili neko objašnjenje za neobične pojave u vodi te pružili osnovu za odlučivanje koji bi način pročišćivanja vode bio potreban. 

U slučaju da voda ima gorak ili metalni okus treba je odmah prestati piti jer to znači da se u vodi nalaze kemikalije koje ne bi trebali konzumirati. Uzrok takvih promjena može biti problem vezan uz sustav filtriranja ili stare cijevi. U vodovodnim instalacijama starijim od 20 godina mogu se nalaziti teški metali (poput olova, žive, cinka, bakra, kroma) te hrđa i kamenac koji utječu na kvalitetu pitke vode. Dok tvari poput cinka, bakra, magnezija, željeza nisu opasne u malim količinama, veća količina drugih može biti toksična. Ali pošto niste spominjali ništa o okusu, pretpostavljam da ipak voda nema nikakvog okusa, što je dobro te se nadam da do takvih promjena nije došlo. 

Slična pitanja

3 odgovora
1 odgovor
2 odgovora
3 odgovora
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.6k pitanja

20.1k odgovora

7.1k komentara

1.6k korisnika

...