67 pregleda
Nino Marić u rubrici Promet i vozila od Nino Marić [Ekstraktivan] (5.9k bodova)

Kada se prvi put u povijesti spominje Koprivnica?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+4 glasa
Redakcija od Redakcija [Megaktivan] (15.1k bodova)
odabran od Nino Marić
 
Najbolji odgovor

Koprivnica, smještena u samom srcu Podravine, ponosi se visokom kvalitetom življenja svojih građana. Inovativnost, kreativnost i gospodarski razvitak samo su neki aspekti zahvaljujući kojima Koprivnica slovi za jedan od najrazvijenijih gradova Hrvatske. Prvi se put kao naselje spominje 1272. godine u darovnici kraljevića Ladislava IV. Kumanca, a ime duguje istoimenoj rječici koja šara jugoistočnim dijelom grada. Godine 1292. u Koprivnicu dolaze franjevci koji ondje podižu župnu crkvu i samostan, a Koprivnica postaje sve važnije društveno, gospodarsko i prometno središte gornje i središnje Podravine. Poveljom kralja Ludovika I. Anžuvinca Koprivnica 4. studenog 1356. godine postaje slobodni kraljevski grad, a taj se datum i danas slavi kao Dan Grada Koprivnice.

Riječ je o gradu koji svojim politikama maksimalno potiče gospodarski razvoj i obrazovanje, oboje kao osnovni temelj razvitka. Gospodarsko značenje očituje se u industrijskom razvoju na čelu s jednim od najvećih prehrambenih poduzeća – Podravkom. Paralelno, gradnjom pogodne infrastrukture pokrenut je trend osnivanja malih tvrtki čiji je osnovni moto održivi razvoj.

Nizom mjera mladim obiteljima te mladima općenito nastoje se osigurati što bolji uvjeti za život u gradu, pa je tako 2021. godine Koprivnica dobila i certifikat Grad za mlade, dok status Grada prijatelje djece posjeduje već duži niz godina. Neke važnije mjere svakako su povoljna cijena vrtića, povoljna zemljišta za mlade obitelji, stipendije za sve studente te, osiguravanjem besplatnih udžbenika, radnih bilježnica i bilježnica, omogućavanje jednakih obrazovnih mogućnosti za sve učenike. Dodana vrijednost života grada očituje se u ekološkoj osviještenosti. Koprivnica je jedan od tek triju hrvatskih gradova koji je već zadovoljio i premašio EU normu od 50% odvojenog prikupljanja otpada.

Mnogi važni projekti financirani su sredstvima iz programa i fondova Europske unije. Među prvima u Hrvatskoj Koprivnica je pokrenula elektromobilnost u javnom prijevozu osiguravajući javni prijevoz pomoću električnih autobusa. Odličnu suradnju Grad ima i s brojnim gradovima u susjednim državama, a s nekima surađuje i u nekoliko europskih prekograničnih projekata.

Kulturni sadržaj čine muzeji, galerije i znamenitosti kroz koje se može upoznati povijest i umjetnička komponenta grada. Tijekom godine organizira se mnoštvo manifestacija, a najvažnija je Renesansni festival, ujedno uvršten u TOP manifestacije.


Ovaj odgovor na Znatku, u povodu izlaska nove prigodne marke zbog 750 godina od prvog spomena Koprivnice, napisala je Služba ureda gradonačelnika Koprivnice.

Srce Podravine na novoj prigodnoj poštanskoj marki

Hrvatska pošta pustit će u optjecaj 18. siječnja 2022. novu prigodnu poštansku marku u povodu 750 godina prvog spomena Koprivnice. Motiv na marki je veduta grada s darovnicom iz zbirke Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, dok su autori marke Alenka Lalić, dizajnerica iz Zagreba, i prof. art. Zlatko Kauzlarić Atač, akademski slikar iz Zagreba. Vrijednost marke označena je slovnom oznakom "A" što odgovara iznosu poštarine za pismo mase do 50 g u unutarnjem prometu te za dopisnicu/razglednicu u unutarnjem prometu. Marka je izdana u arku od 12 maraka, a Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC).

Ovo izdanje realizirano je u suradnji s Draženom Ernečićem, prof., predsjednikom Ogranka Matice hrvatske u Koprivnici kao inicijatorom i suradnikom na projektu.

Slična pitanja

1 odgovor 66 pregleda
2 odgovora 158 pregleda

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.4k pitanja

13.6k odgovora

2.8k komentara

1.3k korisnika

...