Nino Marić u rubrici Promet i vozila od

Kada se prvi put u povijesti spominje Koprivnica?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+8 glasa
Marija Hojsak od
odabran od Nino Marić
 
Najbolji odgovor

Grad Koprivnica dobio je naziv po istoimenom potoku Koprivnica koji prolazi kroz nju. Spomenuti potok spominje se u spisima kralja Andrije II. Arpadovića u 13.st. koji je u to vrijeme bio hrvatsko-ugarski kralj. 

Istoimeni grad, dakle mjesto Koprivnica, prvi se puta spominje, također u 13.st., točnije 1272. godine. Ono je pronađeno zapisano u darovnici kraljevića Ladislava IV. Kumanca koji je vlado deset godina. Darovnicu je napisao i poslao vitezu koji je branio koprivničke bedeme Bakaleru.

Koprivnica – Wikipedija

+4 glasa
Redakcija od
prikazano od Znatko

Koprivnica, smještena u samom srcu Podravine, ponosi se visokom kvalitetom življenja svojih građana. Inovativnost, kreativnost i gospodarski razvitak samo su neki aspekti zahvaljujući kojima Koprivnica slovi za jedan od najrazvijenijih gradova Hrvatske. Prvi se put kao naselje spominje 1272. godine u darovnici kraljevića Ladislava IV. Kumanca, a ime duguje istoimenoj rječici koja šara jugoistočnim dijelom grada. Godine 1292. u Koprivnicu dolaze franjevci koji ondje podižu župnu crkvu i samostan, a Koprivnica postaje sve važnije društveno, gospodarsko i prometno središte gornje i središnje Podravine. Poveljom kralja Ludovika I. Anžuvinca Koprivnica 4. studenog 1356. godine postaje slobodni kraljevski grad, a taj se datum i danas slavi kao Dan Grada Koprivnice.

Riječ je o gradu koji svojim politikama maksimalno potiče gospodarski razvoj i obrazovanje, oboje kao osnovni temelj razvitka. Gospodarsko značenje očituje se u industrijskom razvoju na čelu s jednim od najvećih prehrambenih poduzeća – Podravkom. Paralelno, gradnjom pogodne infrastrukture pokrenut je trend osnivanja malih tvrtki čiji je osnovni moto održivi razvoj.

Nizom mjera mladim obiteljima te mladima općenito nastoje se osigurati što bolji uvjeti za život u gradu, pa je tako 2021. godine Koprivnica dobila i certifikat Grad za mlade, dok status Grada prijatelje djece posjeduje već duži niz godina. Neke važnije mjere svakako su povoljna cijena vrtića, povoljna zemljišta za mlade obitelji, stipendije za sve studente te, osiguravanjem besplatnih udžbenika, radnih bilježnica i bilježnica, omogućavanje jednakih obrazovnih mogućnosti za sve učenike. Dodana vrijednost života grada očituje se u ekološkoj osviještenosti. Koprivnica je jedan od tek triju hrvatskih gradova koji je već zadovoljio i premašio EU normu od 50% odvojenog prikupljanja otpada.

Mnogi važni projekti financirani su sredstvima iz programa i fondova Europske unije. Među prvima u Hrvatskoj Koprivnica je pokrenula elektromobilnost u javnom prijevozu osiguravajući javni prijevoz pomoću električnih autobusa. Odličnu suradnju Grad ima i s brojnim gradovima u susjednim državama, a s nekima surađuje i u nekoliko europskih prekograničnih projekata.

Kulturni sadržaj čine muzeji, galerije i znamenitosti kroz koje se može upoznati povijest i umjetnička komponenta grada. Tijekom godine organizira se mnoštvo manifestacija, a najvažnija je Renesansni festival, ujedno uvršten u TOP manifestacije.


Ovaj odgovor na Znatku, u povodu izlaska nove prigodne marke zbog 750 godina od prvog spomena Koprivnice, napisala je Služba ureda gradonačelnika Koprivnice.

Srce Podravine na novoj prigodnoj poštanskoj marki

Hrvatska pošta pustit će u optjecaj 18. siječnja 2022. novu prigodnu poštansku marku u povodu 750 godina prvog spomena Koprivnice. Motiv na marki je veduta grada s darovnicom iz zbirke Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, dok su autori marke Alenka Lalić, dizajnerica iz Zagreba, i prof. art. Zlatko Kauzlarić Atač, akademski slikar iz Zagreba. Vrijednost marke označena je slovnom oznakom "A" što odgovara iznosu poštarine za pismo mase do 50 g u unutarnjem prometu te za dopisnicu/razglednicu u unutarnjem prometu. Marka je izdana u arku od 12 maraka, a Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC).

Ovo izdanje realizirano je u suradnji s Draženom Ernečićem, prof., predsjednikom Ogranka Matice hrvatske u Koprivnici kao inicijatorom i suradnikom na projektu.

Slična pitanja

1 odgovor 238 👀
1 odgovor 301 👀
1 odgovor 542 👀
1 odgovor 289 👀
1 odgovor 433 👀
Nino Marić 14.01.2022. pitanje u rubrici Društvo od Nino Marić
2 odgovora 331 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

13.9k pitanja

22.6k odgovora

8.5k komentara

1.6k korisnika

...