179 pregleda
Marija Miljević u rubrici Kozmetika i estetika od Marija Miljević (10.4k bodova)

Što odjenuti za video poziv?
Kako se našminkati prije video poziva?
Kako namjestiti kameru (mobitela) za video poziv?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+10 glasa
Darko Mareš od Darko Mareš (939 bodova)
odabran od Marija Miljević
 
Najbolji odgovor

Za video poziv / razgovor je potrebno odjenuti se prikladno, kao i za bilo koji razgovor uživo. Ukoliko je riječ o formalnijem razgovoru, u tom slučaju će biti potrebno odjenuti i takvu odjeću. Za neformalniji se može isto tako i neformalnije obući.

Budući da se većinom na video pozivima vidi samo torzo, donji dio odjeće može biti ležerniji ukoliko stvarno imamo problem s time no i to bi trebalo izbjegavati iz dva razloga:

  • može se dogoditi da moramo ustati i tada ćemo biti cijeli u kadru (nekad i bez da to primjetimo, naročito ukoilko se zaboravi ugasiti kamera)
  • često se osjećamo u skladu s prigodom na način na koji se u pripremimo te isto tako i odjenemo - te će npr. donji dio odjeven u pidžamu dok je gornji dio formalan možda i nehotice osobno doprinjeti našem ležernijem pristupu sastanku, čak i ako nam to nije namera

Šminku tj. uređivanje (frizura, održavanje dlaka na licu za muške) na identičan način kao i odjeću prilagoditi prigodi online poziva tj. razgovora.

Kameru bi najbolje bilo postaviti u razini očiju (ne prenisko - jer tada druga osoba dobija dojam da joj govorimo svisoka; ne previsoko, jer tada izgledamo inferiorno... no i jedno i drugo ovisi naravno i o osjećaju koji želimo prenijeti prema drugoj osobi/osobama) i uz to - da većinu vremena gledamo u kameru.

Razlog ovog drugog je da smo u stvarnom životu naučeni da gledamo sugovorniku u oči, te će, ukoliko nije tako, osoba s druge strane dobiti dojam da je ignoriramo, da nešto skrivamo te mu ne želimo / ne možemo gledati u oči i u osnovi - da nismo iskreni u našoj komunikaciji.

Po udaljenosti bi kameru bilo dobro postaviti otprilike da nam se vidi torzo, jer je, kao i u komunikaciji uživo, neverbalni dio komunikacije koji prenosimo vrlo važan - te će, ukoliko nam se vidi samo npr. lice osoba s druge strane ocijeniti razgovor, ali i samu osobu, kao hladnu, namještenu i bezosjećajnu, dok će već i mala vidljiva gestikulacija rukama promijeniti to u potpunosti.

Nije za zanemariti ni zvuk tj. prijenos glasa kod video razgovora putem mobitela - iako na prvi pogled upotreba integriranog mikrofona i zvučnika na mobitelu može izgledati kao logična ideja (većinom to što se tiče kvalitete i glasnoće zvuka današnji mobiteli odrađuju vrlo dobro i u otežanim uvjetima), doći će to pojave jednostrane komunikacije - jer softver za cijelo vrijeme dok pričamo utiša zvučnik te nas druga strana, ukoliko ne gledamo stalno u ekran (što opet nije preporučljivo jer bi trebali gledati u kameru), neće moći prekinuti vezano uz neko podpitanje ili opasku jer je nećemo čuti. Sugovornik će stoga dobiti dojam nas kao osobe koja ne želi odgovarati na pitanja ili pak cijeni isključivo samo svoje mišljenje što može biti daleko od istine.

Dodatni problem što se tiče ovog slučaja kad se koriste mikrofon (i zvučnik) na mobitelu je pojava isprekidanog govora što se dogodi kao dvije osobe pričaju istovremeno te softver isključuje zvuk s vremena na vrijeme da ne bi došlo do mikrofonije - konačna kvaliteta razgovora je vrlo loša, ne prenesu se stvari koje su se željele prenijeti i opći dojam je narušen na taj način.

Zato je, iako na prvi pogled ne izgleda dobro vizualno, dobro koristiti vanjski mikrofon i slušalice, dovoljne su one koje dolaze s mobitelom.

Marina Baričanec od Marina Baričanec (4.7k bodova)
detalji su bitni
Darko Mareš od Darko Mareš (939 bodova)
Slažem se Marina, detalji su oni koji čine razliku.

Slična pitanja

2 odgovora
1 odgovor
Lovro Gorup 13.10.2020. pitanje u rubrici Softver od Lovro Gorup (4.4k bodova)
2 odgovora
Marko Radić 23.10.2020. pitanje u rubrici Obrazovanje od Marko Radić (8.8k bodova)
1 odgovor
Web::Edukacija 11.10.2021. pitanje u rubrici Obrazovanje od Web::Edukacija (5.2k bodova)
2 odgovora
Marko Radić 23.10.2020. pitanje u rubrici Obrazovanje od Marko Radić (8.8k bodova)
2 odgovora
Marinko Zadro 22.10.2020. pitanje u rubrici Obrazovanje od Marinko Zadro (7.8k bodova)
Znatko medijski pokriva
MONEY MOTION 2023
Udruga eCommerce Hrvatska

Zagreb, 28.03.2023.
PRIJAVE
Znatko medijski pokriva
WINE EnoGASTRO Vip Event 2023

Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike
Znatko medijski pokriva

WEEKEND FOOD FESTIVAL 2023

WEEKEND FOOD FESTIVAL 2023

Najbolja gastronomija, hrana i catering

Rovinj, 14. - 16. 4. 2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

FUTURE TENSE 2023

FUTURE TENSE 2023

Poslovna konferencija orijentirana budućnosti

Zagreb, 10. i 11. 5. 2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Superprodavač 2023

Superprodavač 2023

Kako prodavati kupcima budućnosti?

Zagreb, 19. i 20.10.2023.
ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

10.6k pitanja

16.8k odgovora

4.2k komentara

1.3k korisnika

...