463 pregleda
Marko Radić u rubrici Obrazovanje od Marko Radić [Ekstraktivan] (6.9k bodova)

Kako snimati webinar?

* povezano sa odgovorom na pitanje: Što je to webinar?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+14 glasa
Višnja Željeznjak od Višnja Željeznjak [Superaktivan] (2.9k bodova)
odabran od Marko Radić
 
Najbolji odgovor

Prije nego što možete snimiti webinar, treba vam sljedeće:

  1. Sadržaj. Webinar se najčešće isporučuje u formatu prezentacije (PowerPoint, Google Slides, Keynote...) koju predavač prikazuje na ekranu svog računala, dok se istovremeno polaznicima prikazuje i feed iz kamere na kojem se vidi predavač kako priča.
  2. Softver. Iako ima specijaliziranih softvera baš za registraciju i isporuku webinara, tijekom 2020. u Hrvatskoj najviše se profilirao Zoom video konferencijski alat kao platforma za isporuku webinara. Pri tom želim naglasiti da čak ni Zoomova značajka webinara nije nužna za snimanje webinara, već je dovoljna osnovna funkcionalnost snimljene video konferencije i dijeljenja ekrana. Ako se webinar isporučuje uživo, potrebna je i mogućnost sudjelovanja do barem 100 polaznika webinara, što je (u trenutku pisanja ovog odgovora) dostupno već u najmanjem naplatnom paketu Zooma.
  3. Hardver. Predavaču će trebati računalo (laptop ili desktop), mogućnost dijeljenja svog ekrana na računalo za potrebe snimanja tog ekrana, kamera (za slučaj da predavač želi da se vidi njegovo lice), što bolji mikrofon za ugodan zvuk (idealno je to vanjski mikrofon, tj. ne mikrofon koji je ugrađen u računalo), te zvučnici (u scenariju u kojem predavač/ica želi tijekom webinara čuti sudionike webinara). 
Višnja Željeznjak,
Pokretačica Eduze - baze poslovnih edukacija
www.eduza.hr
Znatkica 19.11.2020. pitanje u rubrici Obrazovanje od Znatkica [Superaktivan] (4.3k bodova) Koji softver odabrati za organizaciju webinara?
+11 glasa
Maša Lukić od Maša Lukić [Aktivan] (364 bodova)
uređen od Znatko

Marko, ovo u praksi uopće danas nije teško. Postoji softver koji omogućuje snimanje videa izravno s ekrana prijenosnog ili stolnog računala ili pak s mobitela ili tableta. Ima tu puno softvera, a većina njih je besplatna i jednostavna za preuzimanje i instalaciju.

Svi danas popularni softveri za snimanje su vrlo jednostavni za upravljanje te imaju cijeli niz efektnih funkcija. S takvim dodacima u softveru definitivno neće biti teško snimati puno dobrih webinara.

Danas ljudi najčešće koriste kameru od mobitela, učvršćenu na stalak, te eventualno sa produženim mikrofonom kako bi se  bolje uhvatio zvuk osobe koja govori.

Slična pitanja

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.5k pitanja

13.7k odgovora

2.8k komentara

1.3k korisnika

...