563 pregleda
Marko Radić u rubrici Obrazovanje od Marko Radić (7.1k bodova)

Kako snimati webinar?

* povezano sa odgovorom na pitanje: Što je to webinar?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+19 glasa
Višnja Željeznjak od Višnja Željeznjak (4.0k bodova)
uređen od Višnja Željeznjak
 
Najbolji odgovor

Moj savjet je da se za početak ne treba trošiti veliki novac na skupocjenu opremu. Prije nego što možete snimiti webinar, treba vam sljedeće:
 

 1. Sadržaj. Webinar se najčešće isporučuje u formatu prezentacije (PowerPoint, Google Slides, Keynote...) koju predavač prikazuje na ekranu svog računala, dok se istovremeno polaznicima prikazuje i feed iz kamere na kojem se vidi predavač kako priča.
 2. Hardver
  • Računalo (laptop ili desktop) - pripaziti i testirati da vaše računalo može funkcionirati neometano prilikom održavanja webinara (da li se može pokrenuti softver, prezentacija, mogućnost dijeljenja svog ekrana na računalo za potrebe snimanja tog ekrana itd.)
  • Internet veza - oko 4MBit stabilne internet veze, a kao rezervu imajte sa sobom mobilni hotspot ili u krajnjem slučaju drugo mjesto na kojem ćete imati bolji internet
  • Zvuk
   • što bolji mikrofon za ugodan zvuk (idealno je to vanjski mikrofon, tj. ne mikrofon koji je ugrađen u računalo) i obavezno testirati što god koristili (slušalice ili mikrofon) i paziti da se ne nalazite u prostoriji koja odzvanja.
   • zvučnici - u scenariju u kojem predavač/ica želi tijekom webinara čuti sudionike webinara
  • Kamera - za slučaj da predavač želi da se vidi njegovo lice i za video snimanje za početak je dovoljno dobra i laptop kamera, ali i prosječna web kamera.
  • Rasvjeta - za dobar video važno je dobro osvjetljenje. Možete se osloniti na dnevno svjetlo koje treba biti upereno prema vama, ali zbog nepredviđenih vremenskih situacija, dovoljno je koristiti i stolne lampe čije ćete direktno svjetlo ublažiti s malo kuhinjskog papira za pečenje.
 3. Softver - za webinare birajte videokonferencijske softvere koji odgovaraju vašim preferencijama. Dobri primjeri koje sam ja koristila su Zoom, Microsoft Teams i Google Meet. Iako ima specijaliziranih softvera baš za registraciju i isporuku webinara, od 2020. u Hrvatskoj najviše se profilirao Zoom video konferencijski alat kao platforma za isporuku webinara. Pri tom želim naglasiti da čak ni Zoomova značajka webinara nije nužna za snimanje webinara, već je dovoljna osnovna funkcionalnost snimljene video konferencije i dijeljenja ekrana. Ako se webinar isporučuje uživo, potrebna je i mogućnost sudjelovanja do barem 100 polaznika webinara, što je (u trenutku pisanja ovog odgovora) dostupno već u najmanjem naplatnom paketu Zooma.


Za vizualni prikaz ovih savjeta, pogledajte epizodu Eduza Showa:
Kako snimiti prvi webinar: hardver, softver, oprema | Eduza Show #48Višnja Željeznjak,
Pokretačica Eduze - baze poslovnih edukacija
www.eduza.hr

Znatkica 19.11.2020. pitanje u rubrici Obrazovanje od Znatkica (4.4k bodova) Koji softver odabrati za organizaciju webinara?
+11 glasa
Maša Lukić od Maša Lukić (371 bodova)
uređen od Znatko

Marko, ovo u praksi uopće danas nije teško. Postoji softver koji omogućuje snimanje videa izravno s ekrana prijenosnog ili stolnog računala ili pak s mobitela ili tableta. Ima tu puno softvera, a većina njih je besplatna i jednostavna za preuzimanje i instalaciju.

Svi danas popularni softveri za snimanje su vrlo jednostavni za upravljanje te imaju cijeli niz efektnih funkcija. S takvim dodacima u softveru definitivno neće biti teško snimati puno dobrih webinara.

Danas ljudi najčešće koriste kameru od mobitela, učvršćenu na stalak, te eventualno sa produženim mikrofonom kako bi se  bolje uhvatio zvuk osobe koja govori.

Slična pitanja

2 odgovora
Marinko Zadro 22.10.2020. pitanje u rubrici Obrazovanje od Marinko Zadro (6.9k bodova)
2 odgovora
Marko Radić 23.10.2020. pitanje u rubrici Obrazovanje od Marko Radić (7.1k bodova)
2 odgovora
Marko Radić 23.10.2020. pitanje u rubrici Web Marketing od Marko Radić (7.1k bodova)
1 odgovor
Marinko Zadro 22.10.2020. pitanje u rubrici Obrazovanje od Marinko Zadro (6.9k bodova)
1 odgovor
Znatko medijski pokriva

Zagreb, 29. i 30.11. 2022.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

GAME CHANGERPrva poslovna gaming i metaverse konferencija

Zagreb, 01.12.2022.

KOTIZACIJE
Znatko medijski pokriva

NEM Zagreb 2022Središnje mjesto okupljanja producenata, scenarista, produkcijskih kuća, predstavnika FTA televizija, pay TV kanala, streaming servisa te ostalih stvaratelja sadržaja

Zagreb, 07. - 09.12.2022.

ULAZNICA
Znatko medijski pokriva

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

9.6k pitanja

15.0k odgovora

3.4k komentara

1.4k korisnika

...