Ana Pilato u rubrici Mobitel od

Kako je bilo na trećem HAKOM-ovoj konferenciji - 5G dan u 2022.?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+7 glasa
Redakcija od
prikazano od Znatko

Treći HAKOM-ov 5G dan: 5G tehnologija otvorit će vrata boljim tehnološkim rješenjima 

Konferencija na kojoj su prezentirane tehničke mogućnosti i primjena 5G tehnologije održana je u Zagrebu u organizaciji HAKOM-a.

Kao regulator tržišta elektroničkih komunikacija Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) organizirala je ove srijede u Zagrebu treću po redu konferenciju ˝5G dan˝ s ciljem prezentiranja tehničkih mogućnosti i primjena 5G tehnologije, čime bi se trebale stvoriti mogućnosti za brži gospodarski i društveni razvoj Republike Hrvatske. Osim operatora koji djeluju na hrvatskom tržištu elektroničkih komunikacija, konferencija je okupila dionike čije su aktivnosti usmjerene na razvoj i primjenu tehnologije, a u sklopu konferencije proizvođači opreme, predstavnici industrije i operatori predstavili su svoje proizvode i usluge vezane uz 5G.

Konferenciju je otvorio Tonko Obuljen, predsjednik Vijeća HAKOM-a, a zanimljiva i korisna izlaganja ovom su prigodom održali predstavnici Visokog učilišta Algebra, poliklinike Sinteza, Rimac Technology, EOLO S.p.A. i Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu (FER-a). Uvodnu prezentaciju na temu ˝5G - katalizator nove generacije naprednih elektroenergetskih mreža – Neural Grid˝ održao je dr. sc. Srđan Skok, izvanredni profesor s Visokog učilišta Algebra. U svom izlaganju govorio je o stanju u elektroenergetici te mogućnostima primjene 5G tehnologije u tom sektoru. Kao ključan problem istaknuo je dosadašnja nedovoljna ulaganja u infrastrukturu i preopterećenost aplikacija vrlo velikom količinom informacija, a kao najvažnije mogućnosti 5G tehnologije istaknuo je dvosmjernu komunikaciju između senzora u elektroenergetskoj mreži i nadređenog centra u stvarnom vremenu te nove mogućnosti nadzora i upravljanja, u koje će se moći uključiti i potrošači koji su do sada bili pasivni promatrači.

Ognjen Bagatin, suvlasnik i direktor poliklinike Sinteza održao je izlaganje na temu ˝Digitalni potencijal u zdravstvu˝. U svom izlaganju govorio je o trendovima koji se događaju u zdravstvu, napretku telemedicine, nanotehnologiji, ali i primjeni čipova koji bi poboljšavali razne funkcije poput vida, sluha i pamćenja. 5G u zdravstvu omogućit će značajno brži prijenos podataka, velike inovacije, povezivanje različitih medicinskih uređaja, operacije na daljinu, napredak u području genskog testiranja i farmakogenomike, dijagnostiku i bolje ishode liječenja. Razvijaju se novi 3D printeri koji će se koristiti kod transplantacija i izrade novih krvnih žila. Uz primjenu 5G tehnologije zdravstvo će biti puno preciznije i dostupnije, naglasio je Bagatin.

Luka Špoljarić iz Rimac Technology održao je izlaganje na temu ˝M2M Connectivity Platform˝. U svom izlaganju predstavio je sve aktivnosti kojima se bavi ova hrvatska tehnološka tvrtka, čiji je najpoznatiji proizvod automobil, no tvrtka se bavi i proizvodnjom baterijskih sistema, elektroničkih modula, ali i softvera.

O ulozi i planovima HAKOM-a kod uvođenja 5G tehnologije u Republici Hrvatskoj govorio je Miran Gosta, ravnatelj HAKOM-a:

"Cilj održavanja konferencije je upoznati dionike s mogućnostima, a zajednicu s potrebama gospodarstva. Naša uloga je stvoriti zdravo društveno okruženje, omogućiti tržišni rast i konkurentnost gospodarstva kako bi bili dijelom modernog svijeta, svijeta budućnosti koji se oslanja na digitalne tehnologije. Europa propisuje pravila koja se odnose na umjetnu inteligenciju, upravljanje podacima i zaštitu podataka, sustav ograničenja ali i zaštite, a sve se bazira na tehnologijama. Kad dobijemo tehnološka rješenja posvuda, ali i pokrivenost 5G-om, imat ćemo mogućnost ostvariti viziju budućnosti koju mi u HAKOM-u imamo za Hrvatsku."

Prof. dr. sc. Davor Bonefačić s Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER-a) održao je stručno izlaganje o 5G tehnologiji i izloženosti elektromagnetskim poljima visokih frekvencija, odnosno utjecaju na zdravlje te je dao odgovore na brojna pitanja koja se u javnosti postavljaju, a vezano uz eventualne neželjene učinke, načine i potrebu postavljanja baznih postaja i provedbu mjerenja.

Alessandra Diana iz tvrtke EOLO predstavila je ovog talijanskog mobilnog operatora, tvrtku koja se u RH natjecala u postupku javne dražbe za 5G frekvencije na nacionalnoj i regionalnoj razini, a posluje od 1998. i bit će mobilni operater za veći dio naših obalnih županija.

U sklopu konferencije održana je i panel rasprava na temu „5G i društvo budućnosti“. Svoje viđenje 5G primjena, razvoja tehnologije, potreba za stručnjacima i drugim resursima dali su Tonko Obuljen iz HAKOM-a, doc. dr. sc. Mislav Balković s Visokog učilišta Algebra, Ivan Maglić iz HUP-ICT te Tonči Žilić iz Rimac Technology koji je ovom prigodom istaknuo:

"Apsolutno je potrebno uvođenje 5G tehnologije, što prije je to moguće, iako 5G neće magično riješiti sve naše probleme, ali će donijeti poboljšanje. Trenutni problemi na koje sada nailazimo u pokrivenosti su jako izraženi, pogotovo u brzim automobilima. 5G vidimo kao otvaranje vrata prema boljim rješenjima."

Mislav Balković je ovom prigodom upozorio:

"Napredne tehnologije otvaraju nova zanimanja i nove branše u industriji, a to će vjerojatno napraviti i 5G, ali ne treba se očekivati ništa revolucionarno. U pojedinim industrijama će 5G naći svoj prostor, no u nekim drugima ne tako brzo kao što bi mi to htjeli. U području obrazovanja 5G stavlja pred nas neke nove dodatne zahtjeve da drugačije dizajniramo dio naših programa. Hrvatska će imati ozbiljne probleme s kadrovima; u osam godina izgubili smo 5,5% učenika u osnovnim školama, 19,5% učenika u srednjim školama, a u šest godina čak 20,5% potencijalne studentske populacije."

Također, Ivan Maglić izjavio je na 5G danu sljedeće:

"Već nekoliko godina u HUP-ICT-u pokušava se djelovati na to da hrvatsko gospodarstvo shvati što se zbiva kroz digitalnu transformaciju. Događa se nešto što nije komplicirano i mi smo sebi dali za zadatak da demistificiramo sve to. Događa se primjena tehnologija koje se razvijaju i ulaze u poslovanje. One mijenjaju svijet oko nas i mnoge kompanije nažalost lagano kasne s time. 5G ne treba gledati kao nešto neovisno niti dodatn,o nego kao jednu kutiju alata koja omogućava da kombinatornim utjecajem svih tih alata potpuno mijenjate industriju u kojoj radite, vaše poduzeće pa i društvo."

Tonko Obuljen, predsjednik Vijeća HAKOM-a izrazio je zadovoljstvo provedenom prethodnom dražbom, tijekom koje je prodano gotovo sve što je na dražbi ponuđeno i dodao:

"Iznos ovaj put nije bio u prvom planu, važnije je bilo stvoriti uvjete i ići u razvoj i izgradnju mreže. Vidimo danas po drugim zemljama EU-a, u kojima su dosegnuti veliki iznosi u samoj dražbi, da razvoj ide sporije. Operatori su se istrošili i tek sad polako hvataju investicijski zamah. U tom smislu mislim da smo mi dobro dimenzionirali ovu prošlu dražbu, bilo je puno razgovora s tržištem i tako planiramo raditi i sljedeću."

Slična pitanja

1 odgovor 192 👀
1 odgovor 491 👀
1 odgovor 1.7k 👀
1 odgovor 327 👀
2 odgovora 1.2k 👀
1 odgovor 271 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.0k pitanja

22.7k odgovora

8.5k komentara

1.6k korisnika

...