183 pregleda
Marija Miljević u rubrici Kompanije i karijere od Marija Miljević

Kada je puštena u rad solarna elektrana tvrtke Sobočan iz Murskog Središća?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+5 glasa
Redakcija od Redakcija
prikazano od Znatko

Investicija vrijedna 4,5 milijuna kuna za zelenu transformaciju poslovanja

Svečano puštena u rad solarna elektrana tvrtke Sobočan

U petak, 22. travnja 2022., na Dan planeta Zemlje, uz spektakularnu svjetlosnu projekciju svečano je puštena u rad solarna elektrana tvrtke Sobočan iz Murskog Središća, u prisustvu ministra gospodarstva i održivog razvoja RH Tomislava Ćorića, župana Međimurske županije Matije Posavca, gradonačelnika Murskog Središća Dražena Srpaka, brojnih uzvanika i poslovnih partnera Sobočana.

Ukupna investicija u izgradnju solarne elektrane iznosi 4,5 milijuna kuna. Čak 2400 panela na krovu proizvodne hale Sobočana daje ukupnu snagu od 900 kWh, a od toga je 500 kWh sufinancirano iz fondova Europske unije i to u iznosu od 2,2, milijuna kuna. Ostatak investicije pokriven je u potpunosti vlastitim kapitalom tvrtke Sobočan.

„Puštanjem u rad solarne elektrane zaokružujemo ciklus zelene tranzicije našeg poslovanja koju smo započeli 2016. godine izgradnjom postrojenja za spaljivanje drvnog otpada. S ponosom mogu reći da je Sobočan jedan od lidera i primjera u implementaciji rješenja koja se temelje na obnovljivim izvorima energije i jedna od rijetkih proizvodnih kompanija u Hrvatskoj koja će od sada, gotovo 70% svojih potreba za energijom u proizvodnji zadovoljavati iz sunčeve energije“, istaknuo je Franjo Sobočan, vlasnik i osnivač Sobočana.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić istaknuo kako je tvrtka Sobočan prepoznala u kojem smjeru treba razvijati svoje poslovanje u skladu sa zelenom tranzicijom Europe. Također, naglasio je kako Sobočan, kao konkurentna tvrtka koja gotovo 70% proizvodnje izvozi te koja svojim djelatnicima osigurava primanja iznad prosjeka hrvatske industrije, može biti kao primjer čitavom industrijskom kompleksu u Hrvatskoj.

Kontinuirana ulaganja u razvoj prate poslovanje Sobočana od samih početaka. Tvrtka je 2000. godine poslovala s 5 zaposlenih na 800 četvornih metara, dok su 2007. preselili proizvodnju na novoizgrađenih 2000 četvornih metara u Murskom Središću. Uz uspješnu prijavu projekta i povlačenje sredstava iz Fondova Europske unije nabavljali su najmodernije strojeve, proširivali proizvodne kapacitete. Tako su do sada iz EU fondova povukli oko 12,5 milijuna kuna, a investicijski ciklus nastavljaju i dalje.

„Zaključno s 2024. godinom investirat ćemo ukupno oko 55 milijuna kuna i to najviše u gradnju novih prostornih kapaciteta, novu tehnologiju te obnovljive izvore energije, ali i unaprjeđenje internih procesa i organizacije te znanje i zadovoljstvo naših zaposlenika“, istaknuo je Dejan Sobočan, izvršni direktor.

Sobočan uspješno posluje više od 20 godina. Od male obiteljske tvrtke postao je autorizirani partner renomiranih svjetskih brendova, nalazi se u vrhu europskog tržišta proizvodnje namještaja i opreme višeg kvalitativnog razreda. Dodatno, veliki je izvoznik, a glavna izvozna tržišta su Njemačka, Austrija, Slovenija, Ukrajina te Afrika i Azija.

Oko 65% prihoda ostvaruju na inozemnom tržištu i to najviše Njemačke, Austrije, a potom Nizozemske i skandinavskih zemalja. Među ključnim klijentima Sobočan je švicarska grupacija Intersport te Mol Grupa, Crocs Europe i The Athlete’s Foot (TAF), a na domaćem tržištu glavni su im kupci Valamar, Maistra, Grupacija Mol i trgovačka kuća Ribola.

Slična pitanja

1 odgovor
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.6k pitanja

20.1k odgovora

7.1k komentara

1.6k korisnika

...