52 pregleda

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+6 glasa
Redakcija od Redakcija [Megaktivan] (16.4k bodova)
uređen od Redakcija

U Centru umjetne inteligencije Lipik održani „Dani tehnologije“

Predavanja i edukacije Microsoft stručnjaka i prvi lipički hackathon u kojem su sudjelovali polaznici edukacija i zaposlenici lipičkih startupova

Centar umjetne inteligencije Lipik od 2. do 6. svibnja 2022. održao je prve „Dane tehnologije u Centru umjetne inteligencije Lipik“. Tijekom pet dana, sudionici su se mogli educirati o umjetnoj inteligenciji, kibernetičkoj sigurnosti, Microsoft Founders HUBu i Azure Cognitive Services te tijekom hackathona primijeniti nova znanja koristeći Azure alate prilikom osmišljavanja rješenja za očuvanje populacije svjetski poznate pasmine konja lipicanaca. Sve je završilo u petak 6. svibnja 2022. kada je održan središnji događaj na kojem su predstavljeni najbolji projekti 2. generacije studenata AI centra Lipik, dodijeljene su nagrade najboljim timovima hackathona i održan je panel pod nazivom „Budućnost umjetne inteligencije u Hrvatskoj

Ovaj događaj hibridnog tipa održan je uživo u Lipiku, ali i virtualno - putem Microsoftove platforme Teams.  Prva dva dana bila su posvećena predavanjima i edukacijama koje su održali stručnjaci iz Microsofta. Igor Pavleković tijekom svog predavanja bavio se pitanjem zaštite rješenja temeljenih na umjetnoj inteligenciji, ali i podataka koji se koriste u takvim rješenjima. O pitanjima sigurnosti podataka i kibernetičke sigurnosti govorio je kroz prizmu Microsoft Responsible AI smjernice. Tomislav Vračić govorio je o umjetnoj inteligenciji u projektima javne uprave te naglasio da je umjetna inteligencija danas postala sastavni dio života. Koristimo brojne usluge koje se temelje na umjetnoj inteligenciji, od digitalnih asistenata do preporuka za kupnju i uputa za vožnju, a nebrojene su mogućnosti umjetne inteligencije da unaprijedi pružanje javnih usluga. Naveo je nekoliko zanimljivih projekata u kojima je Microsoft partner javnim upravama te se dotaknuo pitanja etičke uporabe umjetne inteligencije. Renata Šoić predstavila je Microsoft for Startups Founders HUB koji osnivačima startupova nudi brojne besplatne resurse i podršku tijekom razvoja startupa, a održana je i radionica Azure Cognitive Services. Mladi AI programeri, uz stjecanje novih znanja, imali su prilike i razmijeniti iskustva s Microsoftovim stručnjacima.

Posljednja dva dana „Dana tehnologije“ 2022. bila su rezervirana za Hackathon na kojem su sudjelovali polaznici edukacija i zaposlenici lipičkih startupova. Sudjelovalo je 5 timova, a programeri AI Centra u Lipiku iskušali su i utvrdili svoje novostečeno znanje rada s alatima koje pruža Azure. Pobjednik prvog lipičkog Hackathona je tim u kojoj su sudjelovali Ena Tutić, David Vorel, Darko Jurić i Renato Jozinović. Svim natjecateljima dodijeljeni su i voucheri za polaganje prestižnih Microsoft Learn certifikata.

„Zahvaljujemo se Microsoftu Hrvatska na suradnji i podršci u razvoju našeg projekta Centra umjetne inteligencije u Lipiku. Znanja koja su naši polaznici edukacija i djelatnici startupova dobili u sklopu eventa „Dani tehnologije u Centru umjetne inteligencije Lipik“ sigurno će im otvoriti nove vidike i pružiti nove mogućnosti u razvoju svoje karijere i svojih poslova“, rekao je Dejan Iličić, ravnatelj Centra umjetne inteligencije Lipik.

„Veseli nas podržati prvi hrvatski Centar umjetne inteligencije prenošenjem znanja i iskustva naših stručnjaka. Hrvatska AI scena bilježi sve više uspjeha i vjerujemo da je Hrvatska na dobrom putu da se pozicionira na svjetskoj mapi pružatelja AI rješenja, a Microsoft je tu da podrži sva nastojanja u tom smjeru dijeleći našu ekspertizu na tom području,“ komentirala je Tatjana Skoko, direktorica Microsofta Hrvatska.

U sklopu svečanosti dodjele nagrada najboljim timovima na hackathonu, prezentirani su i najbolji projekti 2. generacije polaznika šestomjesečnog osposobljavanja za programere za primjenu umjetne inteligencije.

Tako su Darko Jurić i David Vorel predstavili projekt Autonomnog grada i autonomne vožnje, a izuzetno zanimljiv projekt je bio i onaj kojeg su prezentirali Ivana Radošević i Tomislav Novosel, a radi se o projektu robotske ruke upravljane umjetnom inteligencijom. Za kraj, Ivan Duspara je predstavito projekt kojim je objasnio kako koristiti umjetnu inteligenciju u rehabilitaciji.

Osim predavanja i hackathona, sudionici su mogli usvojiti nova znanja i kroz panel o umjetnoj inteligenciji, odnosno budućnosti umjetne inteligencije u Lipiku i Hrvatskoj. Panelisti su bili Tatjana Skoko, direktorica Microsofta za Hrvatsku, Ivan Šabić, pomoćnik ravnatelja CARNET-a, Mario Čelan, utemeljitelj gaming inkubatora PISMO Novska, Dejan Iličić, voditelj Centra umjetne inteligencije Lipik te Martina Silov, voditeljica projekata u CroAi – Hrvatskoj udruzi za umjetnu inteligenciju koja je i moderirala ovaj panel.

Događaju su nazočili brojni uvaženi gosti, uključujući Ferdinanda Trohu, dožupana Požeško-slavonske županije, Gordanu Horvat, izaslanicu gradonačelnika Grada Lipika te predstojnicu Područnog ureda Požega HZZ-a Jasminku Antunović.

Slična pitanja

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.4k pitanja

13.6k odgovora

2.8k komentara

1.3k korisnika

...