132 pregleda
Mia Jelinčić u rubrici Tehnologija od Mia Jelinčić (2.8k bodova)

Kakav je bio program na Danima tehnologije u Lipiku 2022. godine? 

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+6 glasa
Redakcija od Redakcija (113k bodova)
prikazano od Znatko

U Centru umjetne inteligencije Lipik održani „Dani tehnologije“

Predavanja i edukacije Microsoft stručnjaka i prvi lipički hackathon u kojem su sudjelovali polaznici edukacija i zaposlenici lipičkih startupova

Centar umjetne inteligencije Lipik od 2. do 6. svibnja 2022. održao je prve „Dane tehnologije u Centru umjetne inteligencije Lipik“. Tijekom pet dana, sudionici su se mogli educirati o umjetnoj inteligenciji, kibernetičkoj sigurnosti, Microsoft Founders HUBu i Azure Cognitive Services te tijekom hackathona primijeniti nova znanja koristeći Azure alate prilikom osmišljavanja rješenja za očuvanje populacije svjetski poznate pasmine konja lipicanaca. Sve je završilo u petak 6. svibnja 2022. kada je održan središnji događaj na kojem su predstavljeni najbolji projekti 2. generacije studenata AI centra Lipik, dodijeljene su nagrade najboljim timovima hackathona i održan je panel pod nazivom „Budućnost umjetne inteligencije u Hrvatskoj

Ovaj događaj hibridnog tipa održan je uživo u Lipiku, ali i virtualno - putem Microsoftove platforme Teams.  Prva dva dana bila su posvećena predavanjima i edukacijama koje su održali stručnjaci iz Microsofta. Igor Pavleković tijekom svog predavanja bavio se pitanjem zaštite rješenja temeljenih na umjetnoj inteligenciji, ali i podataka koji se koriste u takvim rješenjima. O pitanjima sigurnosti podataka i kibernetičke sigurnosti govorio je kroz prizmu Microsoft Responsible AI smjernice. Tomislav Vračić govorio je o umjetnoj inteligenciji u projektima javne uprave te naglasio da je umjetna inteligencija danas postala sastavni dio života. Koristimo brojne usluge koje se temelje na umjetnoj inteligenciji, od digitalnih asistenata do preporuka za kupnju i uputa za vožnju, a nebrojene su mogućnosti umjetne inteligencije da unaprijedi pružanje javnih usluga. Naveo je nekoliko zanimljivih projekata u kojima je Microsoft partner javnim upravama te se dotaknuo pitanja etičke uporabe umjetne inteligencije. Renata Šoić predstavila je Microsoft for Startups Founders HUB koji osnivačima startupova nudi brojne besplatne resurse i podršku tijekom razvoja startupa, a održana je i radionica Azure Cognitive Services. Mladi AI programeri, uz stjecanje novih znanja, imali su prilike i razmijeniti iskustva s Microsoftovim stručnjacima.

Posljednja dva dana „Dana tehnologije“ 2022. bila su rezervirana za Hackathon na kojem su sudjelovali polaznici edukacija i zaposlenici lipičkih startupova. Sudjelovalo je 5 timova, a programeri AI Centra u Lipiku iskušali su i utvrdili svoje novostečeno znanje rada s alatima koje pruža Azure. Pobjednik prvog lipičkog Hackathona je tim u kojoj su sudjelovali Ena Tutić, David Vorel, Darko Jurić i Renato Jozinović. Svim natjecateljima dodijeljeni su i voucheri za polaganje prestižnih Microsoft Learn certifikata.

„Zahvaljujemo se Microsoftu Hrvatska na suradnji i podršci u razvoju našeg projekta Centra umjetne inteligencije u Lipiku. Znanja koja su naši polaznici edukacija i djelatnici startupova dobili u sklopu eventa „Dani tehnologije u Centru umjetne inteligencije Lipik“ sigurno će im otvoriti nove vidike i pružiti nove mogućnosti u razvoju svoje karijere i svojih poslova“, rekao je Dejan Iličić, ravnatelj Centra umjetne inteligencije Lipik.

„Veseli nas podržati prvi hrvatski Centar umjetne inteligencije prenošenjem znanja i iskustva naših stručnjaka. Hrvatska AI scena bilježi sve više uspjeha i vjerujemo da je Hrvatska na dobrom putu da se pozicionira na svjetskoj mapi pružatelja AI rješenja, a Microsoft je tu da podrži sva nastojanja u tom smjeru dijeleći našu ekspertizu na tom području,“ komentirala je Tatjana Skoko, direktorica Microsofta Hrvatska.

U sklopu svečanosti dodjele nagrada najboljim timovima na hackathonu, prezentirani su i najbolji projekti 2. generacije polaznika šestomjesečnog osposobljavanja za programere za primjenu umjetne inteligencije.

Tako su Darko Jurić i David Vorel predstavili projekt Autonomnog grada i autonomne vožnje, a izuzetno zanimljiv projekt je bio i onaj kojeg su prezentirali Ivana Radošević i Tomislav Novosel, a radi se o projektu robotske ruke upravljane umjetnom inteligencijom. Za kraj, Ivan Duspara je predstavito projekt kojim je objasnio kako koristiti umjetnu inteligenciju u rehabilitaciji.

Osim predavanja i hackathona, sudionici su mogli usvojiti nova znanja i kroz panel o umjetnoj inteligenciji, odnosno budućnosti umjetne inteligencije u Lipiku i Hrvatskoj. Panelisti su bili Tatjana Skoko, direktorica Microsofta za Hrvatsku, Ivan Šabić, pomoćnik ravnatelja CARNET-a, Mario Čelan, utemeljitelj gaming inkubatora PISMO Novska, Dejan Iličić, voditelj Centra umjetne inteligencije Lipik te Martina Silov, voditeljica projekata u CroAi – Hrvatskoj udruzi za umjetnu inteligenciju koja je i moderirala ovaj panel.

Događaju su nazočili brojni uvaženi gosti, uključujući Ferdinanda Trohu, dožupana Požeško-slavonske županije, Gordanu Horvat, izaslanicu gradonačelnika Grada Lipika te predstojnicu Područnog ureda Požega HZZ-a Jasminku Antunović.

Slična pitanja

1 odgovor
Mia Jelinčić 06.05.2022. pitanje u rubrici Tehnologija od Mia Jelinčić (2.8k bodova)
1 odgovor
Mia Jelinčić 02.06.2022. pitanje u rubrici Priroda od Mia Jelinčić (2.8k bodova)
1 odgovor
Znatko medijski pokriva

Vincekovo 2023

Na blagdan Sv. Vinka obilježava se Vincekovo kada počinje nova vinogradarska godina

Sv. Ivan Zelina, 22.01.2023.

DOĐITE
Znatko medijski pokriva
MONEY MOTION 2023
<< the only FinTech conference you should attend >>

Zagreb, 9. - 10. ožujka 2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023


Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

10.0k pitanja

16.0k odgovora

3.9k komentara

1.4k korisnika

...