Hrvoje Hladnik u rubrici Internet od
promjena rubrike od Znatko

Tko je organizirao prvi javni metaverzum događaj u Hrvatskoj?

* povezano sa odgovorom na pitanje: Što znači "metaverse" ili metaverzum?
Marin Duganđija od
Nebitno tko je to uradio kad je cijela priča propala. Danas to znamo. S odmakom.‌

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+8 glasa
Redakcija od
prikazano od Znatko

Prema informacijama iz Odjela za korporativne komunikacije Hrvatskog Telekoma, upravo su oni organizirali prvi metaverse događaj u Hrvatskoj i to na ultrabrzoj optičkoj infrastrukturi nužnoj za izgradnju metaverzuma

  • HT je predstavio ulogu svoje mreže u izgradnji metaverzuma 
  • Na prvome događaju takve vrste u Hrvatskoj kreiran je metaverzum koji se sastojao od više svjetova i okruženja  kroz koje su sudionici prolazili putem svojih, specijalno dizajniranih avatara
  • Tijekom prošle godine prosječna brzina optike povećana je za čak 200 posto, a u svojoj mreži HT nastavlja razvijati puno veće brzine od današnjih, nužne za razvoj metaverzuma

Hrvatski Telekom, vodeći pružatelj digitalnih usluga u Hrvatskoj, organizirao je prvi metaverse događaj  – koji se potpuno odvio u virtualnom prostoru gdje je predstavljena infrastruktura budućnosti.

Metaverzum je evoluirana verzija interneta, odnosno ogromna interoperabilna mreža virtualiziranih 3D svjetova, koje veliki broj simultano povezanih ljudi može iskusiti u stvarnom vremenu. Pritom je jedna od ključnih karakteristika metaverzuma optimizirano osobno iskustvo. Posrijedi je potencijalno iduća velika era računarstva u kojoj će se fizički svijet doslovno povezati s virtualnim, uz veliki potencijal revolucionariziranja praktički svake industrije i usluga, od zdravstva, obrazovanja, proizvodnje, financija/plaćanja, eCommerce-a, zabave i auto-moto industrije do energetike, arhitekture, građevine… Zbog velikih tehnoloških zahtjeva evolucija metaverzuma iz rane prema zreloj fazi tek slijedi u narednim godinama, s time da su moderne kompanije već snažno uključene, a temeljna podloga za realizaciju ideja je infrastruktura:

  • 5G,
  • WiFi 6,
  • 6G mreže,
  • cloud.

HT je već testirao i 5G+ u živoj mreži na 26 GHz, tehnologiju koja omogućuje višegigabitne brzine do 4 Gbit/s i odzivom ispod 10 milisekundi, a koje su iznimno bitne za razvoj metaverzuma i stvaranja cijeloga novog ekosustava.

Hrvatski Telekom je i daleko najveći investitor u optičku mrežu – već sada ima infrastrukturu koja pokriva udaljenost od Zemlje do Mjeseca i natrag, jer je ukupna dužina niti optičkih kablova HT-a je 768 tisuća kilometara. Tijekom protekle godine prosječna brzina optike povećana je za čak 200%. Optička mreža koju razvija Hrvatski Telekom sposobna je podržati puno veće brzine od današnjih, što je potvrdio i nedavni test HT 25G PON tehnologije u kojem je izmjerena brzina veća od čak 20 Gbit/s.

Na prvome događaju ovakve vrste u Hrvatskoj kreiran je metaverzum koji se sastojao od više svjetova i okruženja unutar kojih su prolazili novinari putem svojih, specijalno dizajniranih avatara i u svakom se upoznavali s dijelom mogućnosti, od gledanja TV programa i shopping-a preko učenja, održavanja prezentacija i interaktivnih sastanaka, do uživanja u zabavnim sadržajima ili odmaranja na virtualnoj plaži.

Član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije Hrvatskog Telekoma Boris Drilo novinare je proveo kroz virtualni svijet i pritom ih upoznao s prednostima metaverzuma te istaknuo:

"Metaverzum je 3D digitalni disruptivni tehnološki koncept koji će imati značajnu ulogu u sljedećim godinama u transformaciji obrazovanja, rada, zabave i socijalizacije. Korištenje novih digitalnih i digitalno nadopunjenih okruženja postaje moguće upotrebom optičkih mreža  visokih simetričnih brzina prijenosa i niskih latencija. HT-ova optička mreža već danas dolazi do pola milijuna kućanstava širom Hrvatske omogućavajući našim korisnicima ulazak u metaverse svjetove na isti način kako smo to učinili i mi danas na prvoj Meta-presici u Hrvatskoj."

Deutsche Telekom već je ušao u metaverzum i pokrenuo virtualno klupsko iskustvo Beatland na online platformi Roblox te je već zabilježio više od 3,2 milijuna posjeta, a samo u prva dva dana zabilježeno je više od 600.000 transakcija. Deutsche Telekom je tako postao prva telekomunikacijska tvrtka koja je kreirala metaverse iskustvo na Robloxu.

Prvi metaverse događaj u Hrvatskoj tako je pokazao neslućene mogućnosti virtualnih svjetova, predstavivši metaverzum kao potencijalno funkcionalnog nasljednika weba. Hrvatski Telekom se ovime još jednom potvrdio kao industrijski predvodnik i na tom području.

Marin Duganđija od
Metaverzum... Nije li to Zuckerbergov propali projekt? ;)

Slična pitanja

5 odgovora 3.6k 👀
1 odgovor 246 👀
2 odgovora 447 👀
1 odgovor 255 👀
2 odgovora 1.4k 👀
1 odgovor 268 👀
1 odgovor 224 👀
1 odgovor 185 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

13.9k pitanja

22.7k odgovora

8.5k komentara

1.6k korisnika

...