Nino Marić u rubrici Financije od Nino Marić

Što je to Etički kodeks za zamjenu hrvatske kune eurom?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+6 glasa
Redakcija od Redakcija
prikazano od Znatko

Nakon uspješnog ispunjavanja konvergencijskih kriterija, Republika Hrvatska od 1. siječnja 2023. postaje 20. država članica europodručja (eng. eurozona). Uvođenje nove valute u svakom je društvu velika tema koja otvara mnoga pitanja, a kod određenog dijela potrošača izaziva i zabrinutost. Ona se prije svega odnosi na to hoće li pojedini poslovni subjekti iskoristiti uvođenje eura za neopravdano povećanje cijena.

U takvim okolnostima, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja u suradnji s Koordinacijskim odborom za prilagodbu gospodarstva i zaštitu potrošača uspostavilo je Etički kodeks kao jedan od mehanizama koji će doprinijeti stvaranju sigurnog okruženja za potrošače te omogućiti pouzdano i transparentno uvođenje eura u Republici Hrvatskoj.

Svi poslovni subjekti koji posluju u izravnom odnosu s potrošačima pozvani su pristupiti Etičkom kodeksu jer činom pristupanja svojim potrošačima jamče da će transparentno i pouzdano poslovati. Pristupanje Etičkom kodeksu je dobrovoljno i potpuno besplatno.

  • Tekst Etičkog kodeksa dostupan je ovdje.

Od svakog poslovnog subjekta očekuje se da posluje u skladu s načelima Etičkog kodeksa te na taj način kontinuirano doprinosi transparentnosti i zaštiti potrošača u procesu uvođenja eura.

Poslovni subjekti moći će zatražiti pristupanje Etičkom kodeksu online od kolovoza 2022. do prosinca 2023.

Popis poslovnih subjekata koji pristupe Etičkom kodeksu bit će javno dostupan na internetskoj stranici www.euro.hr.

Pristupanjem Etičkom kodeksu poslovni subjekti jamče provedbu njegovih načela te stječu pravo na postavljanje vizualne identifikacijske oznake – logotipa i slogana, na svojim prodajnim mjestima i mjestima pružanja usluga, uključujući i prilikom provođenja promotivnih i marketinških aktivnosti.

Inicijativa Etički kodeks provodi se pod sloganom:

SVAKI CENT SE BROJI, SVAKA KUNA SE RAČUNA

Cilj je da potrošači budu sigurni da se svaka njihova kuna zaista računa.

+2 glasa
Marketing odjel d.o.o. od Marketing odjel d.o.o.

Inače, etički kodeks koji je pokrenut od HGK za transparentno uvođenje eura prestaje važiti od 1. siječnja 2024. godine. Ako se sjećate, pristupanje Etičkom kodeksu bilo je dobrovoljno i besplatno, a namijenjeno svim poslovnim subjektima koji posluju u izravnom odnosu s potrošačima. Cilj Etičkog kodeksa  bio je omogućiti pouzdanu i transparentnu zamjenu hrvatske kune eurom.

VAŽNO! Svi potpisnici kodeksa, nakon 31. prosinca 2023. dužni su što prije ukloniti fizičke naljepnice Etičkog kodeksa i oznake više ne koristiti pri provođenju promotivnih i marketinških aktivnosti. Viškove takvih oznaka trebaju uništiti.

Slična pitanja

1 odgovor 242 👀
1 odgovor 694 👀
7 odgovora 1.2k 👀
1 odgovor 226 👀
1 odgovor 578 👀
3 odgovora 949 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.7k pitanja

22.4k odgovora

8.4k komentara

1.6k korisnika

...