189 pregleda
Marin Duganđija u rubrici Sport i rekreacija od Marin Duganđija

Zašto je natjecanje konjanika Sinjske Alke poznatije od natjecanja samostreličara Rapske Fijere iako je prvo nastalo kasnije u povijesti?

Borna Matić od Borna Matić
ne bih ih nikad uspoređivao

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+6 glasa
Ana Nera Horvat od Ana Nera Horvat
Rapska fjera održava se od 1364. kada rapsko gradsko vijeće priređuje festival u čast Ljudevita Velikog koji je Rab oslobodio mletačke vlasti. Prije je fjera trajala 14 dana, a sada traje 3 dana, 25.-27. srpnja što obuhvaća dane sv. Jakova, sv. Ane i sv. Kristofora. Tijekom ta 3 dana, Rab se vraća u srednji vijek kao srednjovjekovno obrtničko mjesto. Zadnji dan rapske fjere ujedno je i dan zaštitnika grada Raba, svetog Kristofora kada se održavaju viteške igre Udruge rapskih samostreličara, prvi puta održane davne 1364.

Sinjska alka je s druge strane hrvatska konjanička igra i održava se svake godine u kolovozu kao slavlje obljetnice pobjede 700 sinjskih vojnika nad osmanskim pašom Mehmedom Čelićem i njegovih 60 000 vojnika. Bitka se odigrala 14.kolovoza.1715. Sinjska alka uvrštena je na popis UNESCO-ve nematerijalne baštine 2015., a 1818. Alku je posjetio i car Franjo II. i od tada, bečki dvor nagrađuje pobjednika Alke dijamantnim prstenom vrijednim 800 forinti.

Sinjska alka poznatija je jer uspješnom obranom Sinja zaustavljen je prodor Osmanlija prema Dalmaciji i važnijim dalmatinskim gradovima što utječe na geopolitičku situaciju tada u Europi. Sinjska alka često je opjevana, a najpoznatije je djelo Dinka Šimunovića naziva "Alkar". Sinjska alka je posebna no trebamo pažnju usmjeriti i na Rapsku fjeru te čuvati našu stoljetnu tradiciju i junaštvo.

Slična pitanja

2 odgovora
Marija Miljević 03.11.2022. pitanje u rubrici Društvo od Marija Miljević
2 odgovora
2 odgovora
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.6k pitanja

20.1k odgovora

7.1k komentara

1.6k korisnika

...