156 pregleda
Ivana B. u rubrici Društvo od Ivana B. [Superaktivan] (2.9k bodova)
Zašto Amerikanci toliko poštuju svoje pravo za posjedovanje vatrenog oružja? Zašto su Amerikanci toliko opsjednuti puškama, pištoljima i oružjem općenito?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+4 glasa
Augustina Kolak od Augustina Kolak [Megaktivan] (13.3k bodova)

Oružje je dio američke kulture još prije nego što su Sjedinjene Države postojale. Koristili su ih za lov i zaštitu te su imali ključnu ulogu na sjevernoameričkoj granici. 

Dugo vremena, SAD nisu imale stalnu vojsku pa su se snalazili s civilima koji su posjedovali oružje. Dakle, oružje je bilo važno i nužno za američki način života. Međutim, način života se promijenio, a posjedovanje oružja u velikom broju se nastavilo. Prodaja oružja se tijekom posljednjeg desetljeća zapravo povećala. 

- borba za slobodu SAD-a

Drugi amandman na američki Ustav sadrži pravo na držanje i nošenje oružja. Oružje je bilo presudno za uspostavu i obranu slobode za koju bi značajna većina američkih građana rekla da je to najvažnija američka vrijednost. Od Revolucionarnog i Građanskog rata, preko Prvog i Drugog svjetskog, do Koreje, Vijetnama i naknadnih oružanih sukoba, borba s oružjem za slobodu SAD-a ponavlja se u američkoj povijesti. Prisutno je veliko poštivanje ratnih veterana, ali je istovremeno došlo do militarizacije kulture koja je imala izuzetno problematične učinke.

 - grubi individualizam

Sljedeći prepoznatljiv element američkog identiteta, osobito u političkoj desnici, jest individualizam nasuprot duhu kolektivizma koji prevladava u zemljama Europe. Pojam pojedinca nad kolektivnom ima dodatnu dimenziju u kojoj leži jedinstvenost američkog domoljublja. Pojedinac ima dužnost prema sebi i prema onima koji o njemu ovise. Nitko se ne oslanja na pomoć vlade ili na ostatak društva. 

Izvor: https://www.thejournal.ie/readme/americas-gun-culture-3877087-Mar2018/

 

+2 glasa
Nikolina Šrajbek od Nikolina Šrajbek [Turboaktivan] (54.8k bodova)

Militarski duh u Americi postoji od davnina kada su se Amerikanci oružjem branili u svojim prvim ratovanjima vođenim idejom kako sloboda i neovisnost moraju biti obranjene silom. 

Danas se ta ideja promijenila pa su uvjereni da će sloboda biti očuvana posjedovanjem oružja. Jedan je Amerikanac nepoznatog imena izjavio kako ga posjedovanje vatrenog oružja obilježava kao odgovornu osobu koja je spremna riskirati da bi zaštitila sebe i ljude oko sebe te kao slobodno ljudsko biće, a ne kao roba. 

Drugi Amerikanci istog su mišljenja- smatraju da vole oružja zbog toga što im dopuštaju da štite ljude koje vole te ih posjedovanje istih podsjeća na ljude koje su izgubili. Često nasljeđuju vatrena oružja od svojih bližnjih koji su mrtvi pa govore da je teško ne voljeti ono što ti je jedino ostalo od voljenih. Dakle, žele sačuvati svoju baštinu koja ih podsjeća na kontinuitet ljubavi i povezanosti.

Neki američki domoroci uživaju u lovu na životinje zbog čega, između ostalog, posjeduju oružje.

Američki aktivist za prava oružja, Wayne LaPierre, u 2012. izrekao je kako zločestog čovjeka s oružjem može zaustaviti samo dobar čovjek s oružjem. Amerikanci vjeruju da pucajući ne usmrćuju, već pucaju da bi ostali živi. 

Vođeni ovakvim stajalištima, u prilog im ide i lako nabavljanje oružja. Politička je klima u Americi puno drugačija i njima je potpuno nezamislivo živjeti bez oružja.

Slična pitanja

4 odgovora 343 pregleda
1 odgovor 468 pregleda

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.4k pitanja

13.6k odgovora

2.8k komentara

1.3k korisnika

...