Monika Kiris u rubrici Zdravlje i medicina od

Što kažete na nepravedno uskraćivanje potrebne zdravstvene skrbi novinaru Vladimiru Matijaniću uslijed teškog zdravstvenog stanja?

Domagoj Erol od
Eklatantni primjer hrvatskog zdravstva! Takvih je primjera milijun, ali samo se priča o zdravstvu kod nas kada je smrtni slučaj u pitanju (uvijek netko mora umrijeti) i kad je poznata osoba u pitanju (kao sada novinar). Nažalost, loše bolnice nanjušite odmah čim dođete do prvog šaltera... Dalje vam je sve jasno kako funkcionira. Čast iznimkama.‌

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+14 glasa
Redakcija od
prikazano od Znatko

Zdravstvena zaštita treba biti jednako i pravovremeno dostupna - svima

Povodom smrti novinara Vladimira Matijanića, odnosno neuspješnih pokušaja da u teškom zdravstvenom stanju dobije potrebnu zdravstvenu skrb, pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter upozorava da se Hrvatska snažno obvezala svakome jamčiti pravo na zdravstvenu zaštitu u skladu sa zakonom – Ustavom, međunarodnim dokumentima koje je prenijela u svoj pravni sustav i nizom nacionalnih zakona.

Točnije, Ustav svakome jamči pravo na zdravstvenu zaštitu u skladu sa zakonom (čl. 59.); Međunarodni pakt o gospodarskim, socijalnim i kulturnim pravima (čl. 12.) jamči pravo na zdravlje; dok Zakon o zdravstvenoj zaštiti, između ostalog, propisuje da svaka osoba ima pravo na zdravstvenu zaštitu i na mogućnost ostvarenja najviše moguće razine zdravlja (čl. 5.), zatim pravo na jednakost u cjelokupnom postupku ostvarivanja zdravstvene zaštite, zdravstvenu uslugu standardizirane kvalitete i jednakog sadržaja, kao i pravo na prvu pomoć i hitnu medicinsku pomoć kada joj je ona potrebna (čl. 26.).

To znači da ničiji život ili zdravlje ne smije ovisiti o tome koliko je uporan, snalažljiv, koje je političke orijentacije i je li utjecajan, već zdravstvena zaštita svima treba biti jednako i pravovremeno dostupna. To znači i da u središtu postupanja svih djelatnika u zdravstvu trebaju biti osobe koje im se obraćaju, i koje s pravom očekuju da će oni poduzeti sve kako bi očuvali njihovo zdravlje i život. Konačno, sva nadležna tijela trebaju osigurati da zajamčena prava i u stvarnosti budu dostupna građanima.

No, situacija u kojoj je bio Vladimir Matijanić primjer je više kritičnih točaka – od otežanog pristupa zdravstvenoj zaštiti i informacijama koje su pacijentu potrebne, kao i načina komunikacije liječnika s pacijentima, preko pitanja funkcionalnosti i učinkovitosti organizacije sustava hitne medicinske pomoći, do naknadnog isticanja nedopustivog stava kako je za zaštitu života i zdravlja potrebno poznavati prave osobe i koristiti veze.

Zato je iznimno važno brzo i temeljito ispitati postupanje svih zdravstvenih djelatnika koji su bili uključeni u ovaj slučaj, a onda poduzeti sve korake kako se slične tragedije ne bi ponovile. Pravobraniteljica je pokrenula ispitni postupak na vlastitu inicijativu vezano za ovaj slučaj.

Na kraju, pravobraniteljica izražava sućut svim članovima obitelji, prijateljima i kolegama preminulog Vladimira Matijanića, kao i podršku zbog progovaranja o problemima s kojima se susreo u pokušaju da dobije potrebnu skrb.

+11 glasa
Marin Duganđija od

Čitam baš domaći najčitaniji portal i naslov im kaže sljedeće: 

"Imamo nalaz obdukcije: Da je bio hospitaliziran, Matijanić bi imao šanse preživjeti"

To jasno govori da je očito Indeksovom novinaru Vladmiru Matijaniću bila uskraćena potrebita zdravstvena skrb. Nadalje, mediji žele prikazati da cijeli zdravstveni sustav pod okriljem vladajuće stranke HDZ održavaju kaos u zdravstvenom sustavu. Dokaz tome su upravo detalji iz Matijanićevog slučaja, pa onda spominju članci niz drugih situacija kada je kod nas medicina zakazala zbog ljudskog faktora.

Slična pitanja

1 odgovor 262 👀
Ana Pilato 10.02.2022. pitanje u rubrici Zdravlje i medicina od Ana Pilato
1 odgovor 221 👀
1 odgovor 205 👀
1 odgovor 374 👀
1 odgovor 148 👀
Ivana Basar 12.09.2020. pitanje u rubrici Društvo od Ivana Basar
3 odgovora 714 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

13.9k pitanja

22.6k odgovora

8.5k komentara

1.6k korisnika

...