Marin Duganđija u rubrici Obrazovanje od Marin Duganđija

Što su to oportunitetni troškovi koji mogu nastati prilikom upisa kandidata na fakultet u slučaju ... kada kandidat na nekom određenom fakultetu ostvari pravo upisa na njega, ali ga ipak na kraju ne iskoristi i ne upiše tau fakultet?

* povezano sa odgovorom na pitanje: Što je to oportunitetni trošak?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+8 glasa
Monika Kiris od Monika Kiris
odabran od Marin Duganđija
 
Najbolji odgovor

Oportunitetni troškovi koji mogu nastati prilikom upisa kandidata na fakultet se odnosi na plaćanje pune godišnje participacije.

Naime, ukoliko upadnete na određeni fakultet, ostvarite pravo upisa i dobijete upisni broj, a ipak ga odlučite ne upisati -  zauzeli ste mjesto nekom drugom tko bi rado pohađao baš taj fakultet. Zbog toga što ste zauzeli mjesto morate platiti punu cijenu godine na tom fakultetu. 

Kako do toga ne bi došlo, potrebno je pri odabiru fakulteta s liste prioriteta ukloniti studijske programe za koje znate da ih ne biste nikada htjeli pohađati. 

Primjerice, na Filozofskom fakultetu u Zagrebu cijena 1 godine studija iznosi 7.200,00 kn, dok na FER-u ona iznosi 8.400,00 kn. Fakulteti u biomedicinskom području zahtijevaju plaćanje pune godišnje participacije u iznosu od 9.600 kn. 

Stoga je jako važno biti oprezan pri odabiru fakulteta koje želite staviti na popis prioriteta. Važno je da to bude nešto što biste stvarno htjeli raditi dalje u životu, da se ne bi našli u situaciji da morate platiti godinu na fakultetu koji nećete pohađati.

Domagoj Erol od Domagoj Erol
Toga nekad nije bilo. Napokon se naši dosjetili. :D

Slična pitanja

1 odgovor 1.7k 👀
2 odgovora 242 👀
2 odgovora 694 👀
2 odgovora 247 👀
3 odgovora 444 👀
1 odgovor 764 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.7k pitanja

22.3k odgovora

8.3k komentara

1.6k korisnika

...