50 pregleda
Monika Kiris u rubrici Sport i rekreacija od Monika Kiris (4.9k bodova)

Hoće li se Audi natjecati u okviru utrka FIA Formula 1 World Championship 2026.?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+5 glasa
Redakcija od Redakcija (82.1k bodova)
prikazano od Znatko

Audi ulazi u Formulu 1

Marka Audi stupa u premium klasu motosporta. Od 2026. godine ova će se premium marka natjecati u okviru utrka FIA Formula 1 World Championship uz posebno razvijenu pogonsku jedinicu. Razvojni projekt bit će smješten na lokaciji Audi Sporta u Neuburgu, u blizini Ingolstadta. Ovo je prvi put u više od deset godina da će se pogonski sustav za vozilo za Formulu 1 proizvoditi u Njemačkoj.

Nevistic Sabljic Ivana / Audi Croatia

Marka Audi najavila je svoj ulazak povodom konferencije za medije tijekom natjecanja Formula 1 Belgian Grand Prix u Spa-Francorchampsu. Na samom su događaju Markus Duesmann, predsjednik upravnog odbora društva AUDI AG, i Oliver Hoffmann, član upravnog odbora za Tehnički razvoj, odgovarali na pitanja u nazočnosti Stefana Domenicalija, predsjednika i generalnog direktora Formule 1, te Mohammeda ben Sulayema, predsjednika Međunarodne automobilističke federacije (FIA).

„Motosport je sastavni dio DNK-a marke Audi”, rekao je Markus Duesmann. „Formula 1 predstavlja kako globalnu pozornicu za našu marku, tako i iznimno izazovan razvojni laboratorij. Kombinacija vrhunskih performansi i natjecanja uvijek potiče inovativnost i tehnološki transfer unutar naše industrije. Donošenjem novih pravila, sada je pravi trenutak da se i mi uključimo. Naposljetku, kako Formula 1, tako i marka Audi zalažu se za jasne ciljeve jamčenja održivosti.”

Ključ za stupanje u najpopularniju seriju utrka na svijetu jest jasna namjera za postizanjem veće razine održivosti i troškovne učinkovitosti. Nova tehnička pravila, koja će se primjenjivati od 2026. godine, fokusiraju se na veću razinu elektrifikacije i napredna održiva goriva. Uz postojeće ograničenje za timske troškove, tijekom 2023. godine uvest će se ograničenje troškova i za proizvođače pogonskih jedinica. Također, Formula 1 zadala si je ambiciozan cilj, u skladu s kojim do 2030. godine želi postati serijom utrka s nultom stopom ugljičnih emisija.

Oliver Hoffmann, član odbora za Tehnički razvoj, izjavio je:

„U pogledu iznimnog tehnološkog napretka koji serija utrka poduzima do 2026. godine kada je riječ o održivosti, možemo govoriti o sasvim novoj Formuli 1. Dakle, Formula 1 proživljava transformaciju, a marka Audi želi je aktivno podržavati na tomu putu. Bliska poveznica između našeg projekta za Formulu 1 i odjela za Tehnički razvoj društva AUDI AG omogućit će sinergiju.”

Nevistic Sabljic Ivana / Audi Croatia

Odluka za Formulu 1 utječe na fokus na motosport

Društvo Audi Sport udružuje snage za projekt Formule 1 i, kao posljedicu toga, obustavlja svoj projekt LMDh. Odjel za motosport nedavno je obustavio razvoj ovoga sportskog automobila za utrke izdržljivosti. Uz utrke za kupce, Audi Sport nastavit će svoj inovativni projekt modelom RS Q e-tron za utrku Dakar Rally. Sljedeće je godine cilj marke Audi sveukupna pobjeda u pustinji. Bez obzira na to je li riječ o natjecanju World Rally Championship, World Sportscar Championship, motosportu u SAD-u, DTM, Le Mans ili Formula E – društvo Audi Sport postavilo je mjerila u brojnim kategorijama osvojivši razne naslove.

„Formula 1 sljedeća je velika ključna točka u povijesti motosporta marke Audi”, rekao je Julius Seebach.

Slična pitanja

1 odgovor
1 odgovor
Znatko medijski pokriva

Zagreb, 29. i 30.11. 2022.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

GAME CHANGERPrva poslovna gaming i metaverse konferencija

Zagreb, 01.12.2022.

KOTIZACIJE
Znatko medijski pokriva

NEM Zagreb 2022Središnje mjesto okupljanja producenata, scenarista, produkcijskih kuća, predstavnika FTA televizija, pay TV kanala, streaming servisa te ostalih stvaratelja sadržaja

Zagreb, 07. - 09.12.2022.

ULAZNICA
Znatko medijski pokriva

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

9.6k pitanja

15.0k odgovora

3.4k komentara

1.4k korisnika

...