Monika Kiris u rubrici Muzika i ples od

Kakav je akustični dark folk bend "Perija" ?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+9 glasa
Redakcija od
prikazano od Znatko

Akustični dark folk iz Makedonije - Perija

Klub Močvara

Smatraju se trenutno najuzbudljivijom mladom world music grupom s Balkana. Makedonska Perija je grupa koja je svojim akustičnim dark folkom oduševila sve one koji su ih čuli. Abum "Falan Filan" iz 2021. je bez sumnje jedan od najboljih balkanskih world music albuma posljednjih godina, a grupa trenutno priprema novi materijal.

Perija je osnovana 2015. kao ulični bend, ali vrlo brzo su svojim nastupima dobili pozivnice za nastupe u klubovima i festivalima. Njihov izričaj se u osnovi može nazvati world musicom, ali teško ih je ograničiti u jednu žanrovsku policu. Muzički utjecaji Perije variraju od bliskoistočne maqam glazbe, bluesa, post-punka, jazza, ali i drugih glazbenih utjecaja. Za svoju glazbu kažu da je ideja miksanja svih tih utjecaja u jedinstvenu fuziju te tako kreirajući originalni zvuk. Sviraju stare, pomalo zaboravljene pjesme na raznim jezicima, balkanskim i nekim drugim.

Ove tri djevojke i jedan mladić svojom nevjerojatnom energijom osvajaju srca svih koji su čuli. Magični nastupi ostavljaju bez daha i lako se stvara ljubav prema njima. Sjajno spajaju tradiciju i pravi punk, DIY pristup te su idealna kombinacija za istančano glazbeno uho.

"Oni su i tradicija i eksperiment, i putenost i transcendentalnost, odevajući sve u diskurs Balkana i Bliskog istoka. Pa i samo ime – Perija – ukazuje na senzibilitet sastava, uvezujući se sa turskim terminom za vilu. A vila nije tek nežna, krhka plavuša anđeoskog zračenja. Ume vila i da se naljuti, pa i osveti, zagorča život, ako je čovek na bilo koji način ugrozi. Perija je sve to na svoj način prenela, kroz odlično pevanje i svirku na tradicionalnim instrumentima, svu tu praiskonsku snagu, pagansku, mističnu, sirovu…" - Etnoumlje

Slična pitanja

1 odgovor 526 👀
1 odgovor 230 👀
Monika Kiris 06.10.2022. pitanje u rubrici Muzika i ples od Monika Kiris
1 odgovor 497 👀
1 odgovor 210 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.1k pitanja

22.9k odgovora

8.7k komentara

1.6k korisnika

...