Marin Duganđija u rubrici Internet od
Tko je i kako osmislio prve emotikone?

:-) :-( itd.
* povezano sa odgovorom na pitanje: Koji emotikoni (smajlići) su animirani na Znatku?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+12 glasa
Marija Hojsak od
odabran od Marin Duganđija
 
Najbolji odgovor

Emotikoni su vrlo dobra "zamjena" za izražavanje osjećaja preko poruka jer njima iskazujemo naš stav prema napisanom ili prema sugovorniku koji bismo u izravnoj komunikaciji pokazali mimikom, gestama ili tonom i načinom govora. 

Android emotikoni i sve što trebate znati o njima | PC CHIP

Emotikoni su se razvili 80-ih godina prošloga stoljeća. Osmislio ih je Scott Fahlman koji je prvi koristio jedan od tih simbola. Tako je na poznatom sveučilištu u Americi 19. rujna 1982. predstavio simbol nasmijanog lica. Navodi kako je potonji znak izmislio da olakša komunikaciju elektroničkim putem jer često dolazi do nesporazuma u tumačenju napisanog. Time je komunikacija preko poruka olakšana jer emotikoni iskazuju stav "govornika" (osobe koje piše) prema onome što je u poruci napisao ili prema samom "sugovorniku" (osobi koja poruku prima) 

Također, emotikoni uvelike zamjenjuju neverbalnu komunikaciju jer nam svaki od tih simbola nešto predstavlja i u njemu se nalazi neko značenje koje onome koji prima poruku omogućuje da bolje i lakše shvati i protumači poruku. 

Usto, emotikoni su u današnje vrijeme postali toliko popularni da se danas pojedine komunikacije znaju odvijati i samo njima. U svakom od njih krije se toliko značenja koje zamjenjuju puno riječi ili teksta. Tako kada pošaljemo jedan emotikon možemo "sugovorniku" reći sve ono što taj emotikom podrazumijeva. 

Premium Vector | Text messages with emojis

Također, emotikoni su danas toliko popularni da ih neki ljudi stavljaju i u opise svojih profila. Njima zamjenjuju tekst i slikom predočavaju ono što vole ili ono što ih najbolje može opisati. 

Emotikoni su dobili i svoj dan u godini koji se obilježaba 17. srpnja (Svjetski dan emotikona). 

35 Funny Emoji Text Messages & Meanings - Freemake

+6 glasa
Stjepan Vuksanović od

Povijest internetskih "osjećajnika" počinje 1999. godine u Japanu. Tvrtka za mobilne telefone NTT DOCOMO kojoj je sjedište u Tokyo-u je objavila oko 176 različitih emotikona koji su se nalazili na mobilnim uređajima i pejdžerima (pager). Emoji naime na japanskom jeziku označava dvije riječi (=slika i 文字=osobina). Grafički dizajner Shigetaka Kurita je inspiraciju za dizajn različitih emotikona dobio iz grafičkih romana, Zapf Dingbats vrste pisma koja se može pronaći na web stranicama ili na Word-u, te raznih ilustracija kako bi osmislio prvu galeriju emotikona. Zanimljivo je to da uz razne emotikone koje i dan danas koristimo u svakodnevnom dopisivanju sa prijateljima i kolegama sa posla, postoji i famozni Smiley face, emoji koji je dizajnirao američki grafički dizajner Harvey Ball. Njegove crteže je naručilo državno društvo za uzajamno životno osiguranje (originalno: State Mutual Life Assurance Company) kako bi osoblju povećali moral za rad.

Slična pitanja

1 odgovor 8.7k 👀
2 odgovora 8.9k 👀
1 odgovor 821 👀
Ivan Gačić 18.03.2017. pitanje u rubrici Softver od Ivan Gačić
1 odgovor 1.5k 👀
1 odgovor 17.1k 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.1k pitanja

22.9k odgovora

8.7k komentara

1.6k korisnika

...