Monika Kiris u rubrici Umjetnost i kultura od Monika Kiris

Kakva je višestruko nagrađivana predstava „Ko je ubio Dženis Džoplin?“ koja će se održati u Srpskom narodnom pozorištu 2022.?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+6 glasa
Redakcija od Redakcija
prikazano od Redakcija

EXIT Teatar donosi priču o ikoni ’70-ih: Višestruko nagrađivana predstava „Ko je ubio Dženis Džoplin?“ 3. listopada 2022. u Srpskom narodnom pozorištu

U ponedjeljak, 3. listopada 2022., u 19:30 na sceni ,,Pera Dobrinović" Srpskog narodnog pozorišta bit će izvedeno nagrađivano dramsko djelo Tijane Grumić „Ko je ubio Dženis Džoplin?“, u režiji Sonje Petrović, o rock zvijezdi koja je svojom beskompromisnom autentičnošću izmijenila put narednim generacijama žena.

Predstava „Ko je ubio Dženis Džoplin (Janis Joplin)?“ je prožeta intrigama koje publiku vode natrag u sedamdesete godine prošlog stoljeća, u jednu hotelsku sobu u kojoj je sa samo 27 godina umrla Dženis Džoplin. Kroz njenu životnu priču predstava povlači paralelu sa položajem žena u društvu danas, 52 godine nakon smrti glavne junakinje.

Exit PRESS

Autorica predstave Tijana Grumić kaže da je upravo pozorište jedini medij u kojem može biti dat glas Dženis Džoplin da konačno ispriča svoju priču. 

„Sve što danas znamo o Dženis, a što nije njena duboko potresna i dirljiva glazba, jest ono što čujemo od ljudi koji (misle da) su je poznavali, i to kroz razne intervjue, knjige i filmove. Zbog toga je nastao ovaj komad – napisan je za pozorište. Nije važno je li priča istinita, osnovana na činjenicama ili kronološki dosljedna, važno je da je ta priča konačno njena“, rekla je Grumić.

Režiserka Sonja Petrović je ovu predstavu opisala kao odavanje počasti jednoj ženi koja je došla do svog kraja da bi se desio novi početak, hommage glazbi za kakvu nove generacije ne znaju i hommage emocijama iz kojih je njena glazba nastala. 

„Kada sam razmišljala o tome da napravim predstavu o osobi koja mi je bila uzor i inspiracija u tinejdžerskom periodu, uvijek sam o njoj mislila kao o dvjema osobama. Evidentno je njeno dvojstvo; njena dva lika i njene dve priče. Jedna priča o nesigurnoj, nježnoj, neprihvaćenoj i nezaštićenoj devojčici i ona druga o hrabroj, agresivnoj začetnici novog popisa kriterija za žene. Jedna zbog koje je živjela i ona druga zbog koje je umrla“, objasnila je Petrović

Izvođenje predstave „Ko je ubio Dženis Džoplin?“ ujedno je i odavanje časti projektu EXIT Teatar, u okviru kojeg su u prvim godinama dio festivala bile i predstave. Cilj je da program EXIT festivala u budućnosti bude proširen i ovom granom umjetnosti.

Priču Dženis Džoplin na scenu će donijeti Bojana Milanović, Sonja Isailović, Stefan Vukić, Dimitrije Aranđelović, Vukašin Ranđelović, Petar Banjac, Filip Grubač i Igor Sakač.  

Autorski i izvođački tim čine režiserka Sonja Petrović, autorka Tijana Grumić, dramaturg Nikolina Đukanović, scenograf  Željko Piškorić, kostimografkinja Senka Ranosavljević, koreografkinja Mira Beba Dobrinković, dok će se za dizajn svjetla pobrinuti Tihomir Boroja. Predstava je do sada osvojila brojna priznanja, od kojih su najznačajnije „Korak u hrabrost“ na Teatar festu u Banjaluci, kao i Nagrada publike 65. Sterijinog pozorja za najbolju predstavu. 

Ulaznice su dostupne preko Gigs Tix prodajne mreže i online.

Slična pitanja

1 odgovor 249 👀
Mia Jelinčić 28.06.2022. pitanje u rubrici Muzika i ples od Mia Jelinčić
1 odgovor 229 👀
1 odgovor 190 👀
Mia Jelinčić 27.06.2022. pitanje u rubrici Muzika i ples od Mia Jelinčić
1 odgovor 230 👀
1 odgovor 159 👀
Mia Jelinčić 05.07.2022. pitanje u rubrici Muzika i ples od Mia Jelinčić
1 odgovor 170 👀
Mia Jelinčić 30.06.2022. pitanje u rubrici Muzika i ples od Mia Jelinčić
1 odgovor 189 👀
Mia Jelinčić 23.06.2022. pitanje u rubrici Muzika i ples od Mia Jelinčić
1 odgovor 281 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.7k pitanja

22.3k odgovora

8.3k komentara

1.6k korisnika

...