Monika Kiris u rubrici Umjetnost i kultura od

Kakvi su dojmovi nakon predstave „Ko je ubio Dženis Džoplin?“ koju je održao EXIT 2022.?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+7 glasa
Redakcija od
prikazano od Redakcija

Izvođenjem predstave „Ko je ubio Dženis Džoplin?“ pokrenut projekt EXIT Teatar

Izvođenjem višestruko nagrađivane drame „Ko je ubio Dženis Džoplin?“, u koprodukciji Srpskog narodnog pozorišta (SNP) i Omladinske prijestolnice Europe (OPENS), postavljeni su novi temelji EXIT Teatra

Održavanje ove predstave prvi je korak u namjeri da se djelovanje Exita proširi ovom granom umjetnosti.

Režiserka Sonja Petrović istaknula je da su centralne teme predstave „Ko je ubio Dženis Džoplin?rodna ravnopravnost, prava žena u glazbi i umjetnosti, pravo na slobodu i izbore da živimo život kakav želimo, a ne onako kako nameće zajednica. Dodala je da je vraćanje korijenima najbolje što je EXIT mogao učiniti u ovom trenutku, a njegovi korijeni su, između ostalog, i pozorišne predstave.

„Znamo da je EXIT počinjao u simbiozi sa pozorištem, neke čuvene predstave su se održale upravo na Petrovaradinskoj tvrđavi. Mislim da je ovo korak u nešto mnogo hrabrije i važnije. Radeći zajedno i pomažući jedni drugima u okviru međusektorske suradnje, doprinosimo zajedničkoj ideji o društvu koje gaji neke bolje i ljepše vrijednosti“, rekla je režiserka predstave.

Zdravko Vulin ispred Exita istaknuo je da EXIT nikada nije bio samo glazbeni festival i objasnio zbog čega je baš ta predstava pravi izbor za nove početke EXIT Teatra:

„Ima neka tajna veza između pozorišta i Exita. Želeli smo da napravimo novi iskorak u EXIT Teatar dramom ‘Ko je ubio Dženis Džoplin?’ jer je ova predstava kvalitetna. Postava koja stoji iza nje iznela ju je na najbolji mogući način, oni stoje iza svake rečenice i iza svake replike. EXIT Teatar želi da stvori prostor u kojem se pozorište prati ne zato što bi to tako trebalo, nego zato što je to ono što ljudima treba.“

Direktor SNP Drame Milovan Filipović također smatra da je predstava „Ko je ubio Dženis Džoplin?“ pravi način da se ponovo uspostavi veza između pozorišne publike i Exita:

„Svaka inicijativa, a pogotovo inicijativa koja dolazi od brenda kakav je EXIT, dobrodošla je u vraćanju publike u pozorište i vraćanju pozorišta na svoje. Volio bih da publika Exita bude i publika Srpskog narodnog pozorišta.“

S idejom novog početka EXIT Teatra osnovan je Međunarodni umjetnički savjet, čiji će zadatak biti selekcija predstava. Njegovi članovi su ugledne ličnosti iz regije, sa višegodišnjim pozorišnim iskustvom. Među njima su Egon Savin, Branislav Mićunović, Duško Ljuština, Aleksandar Popovski, Dino Mustafić i Robert Lenard.

Reditelj Aleksandar Popovski, koji je bio dio pozorišne selekcije EXIT Teatra u prvim godinama održavanja festivala, opisao je to iskustvo kao „poseban ambijent koji neće nikad zaboraviti”.

Reditelj Egon Savin je istaknuo da je Novi Sad grad velike pozorišne tradicije i da ima publiku koja može prepoznati i pozdraviti umjetničke vrijednosti:

„Rock opere, mjuzikli, suvremena igra, problemske glazbene drame, komične opere i operete domaćih i stranih autora, suvremenih i klasičnih, a u inovativnim rediteljskim postavkama… Eto popularnog umjetničkog teatra kakav bi naša mlada, ali i starija publika sa oduševljenjem gledala.“

Slična pitanja

1 odgovor 367 👀
1 odgovor 722 👀
1 odgovor 214 👀
1 odgovor 237 👀
1 odgovor 237 👀
5 odgovora 865 👀
Christina Khouri 29.11.2020. pitanje u rubrici Umjetnost i kultura od Christina Khouri
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.1k pitanja

22.9k odgovora

8.7k komentara

1.6k korisnika

...